Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Σε δημοπρασία 32 προσωπικές επιστολές της

Άγνωστες μέχρι σήμερα επιστολές της πριγκίπισσας Νταϊάνα σε φιλικά...

Βιασμός 12χρονης: Η εμπλοκή νέων προσώπων και τι έδειξαν τα δύο κινητά...

Θέμα χρόνου είναι να κληθεί για κατάθεση -την πέμπτη...

Φιντιρίκος για Δαλάκα: «Της είχα ξεκαθαρίσει πως ήμουν αντίθετος στο να πάει...

Ο Δημήτρης Φιντιρίκος μίλησε για πρώτη φορά μετά τον...

Η συγκίνηση της Ευγενίας Σαμαρά μιλώντας για το χαμό του πατέρα της:...

Η Ευγενία Σαμαρά φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Νight Out» και...

Κλικ… αγάπης στις παραδοσιακές στολές από έναν Βέλγο

Τον ενθουσιασμό του για την Ελλάδα εκφράζει ο 26χρονος φωτογράφος Κιμ ντε Μολενάρ που θα παρουσιάσει τη δουλειά του στο θέατρο «Δόρα Στράτου».

25k58y9r5Λατρεύει την Ελλάδα, μιλάει άπταιστα την ελληνική γλώσσα και θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους ανερχόμενους φωτογράφους στην Ευρώπη. Ο λόγος για τον 26χρονο Κιμ ντε Μολενάρ, τον νεαρό καλλιτέχνη με καταγωγή από το Βέλγιο, ο οποίος αποφάσισε με σεβασμό και αγάπη στις παραδόσεις και τα έθιμα της χώρας μας να συνεργαστεί με τους υπευθύνους του Θεάτρου Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» και να παρουσιάσει μια άκρως ενδιαφέρουσα δουλειά, την οποία εμπλουτίζει συνεχώς, εμπνευσμένη από τις ελληνικές παραδοσιακές στολές του τόπου μας. Μοντέλα του, γνωστά πρόσωπα της μόδας -ανάμεσά τους και ο Μιχάλης Καμπουράκης που αυτή την περίοδο συνεργάζεται με γνωστό πρακτορείο μοντέλων στο Μιλάν- αλλά και «κοινοί θνητοί»!

«Οι ελληνικές φορεσιές ύστερα από έρευνα που έκανα ανακάλυψα πως είναι οι πιο ωραίες στον κόσμο. Κάτι που το γνώριζα βέβαια από την αρχή. Θέλησα λοιπόν να τις φωτογραφίσω, πρώτον, γιατί φοβάμαι ότι οι Ελληνες τις έχουν ξεχάσει και, δεύτερον, γιατί ήθελα να τις παρουσιάσω σε όσους παρακολουθούν τις δουλειές μου. Η κάθε στολή είναι πραγματικά ξεχωριστή, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και ένα μοναδικό έργο τέχνης» λέει ο ίδιος συμπληρώνοντας:

«Είμαι πολύ χαρούμενος για τη δουλειά αυτή. Αγαπώ την Ελλάδα από την πρώτη κιόλας φορά που την επισκέφτηκα ως τουρίστας, το 2005, όταν έκανα διακοπές στην Πάρο» αναφέρει στην «Espresso» ο Κιμ ντε Μολενάρ, ο οποίος από τότε έρχεται στη χώρα μας όσο πιο συχνά μπορεί. «Θεωρώ ότι περισσότερο χρόνο περνάω τώρα πια στην Ελλάδα παρά στο Βέλγιο. Ερχομαι τουλάχιστον έξι φορές ετησίως, ενώ το καλοκαίρι παραμένω τουλάχιστον δέκα με δώδεκα εβδομάδες. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, με πάρα πολλές ομορφιές, που σπάνια βρίσκει κανείς τόσες πολλές σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Είναι μια χώρα με ιστορία, πολιτισμό, τέχνη και αυτό με συγκινεί ιδιαίτερα. Αν προσέξει κάποιος τις δουλειές που έχω κάνει στην Ελλάδα, θα καταλάβει τι εννοώ».

25k58y9r1Από το περασμένο καλοκαίρι ο φωτογράφος, ύστερα από δική του απόφαση, άρχισε να συνεργάζεται με τους υπευθύνους του Θεάτρου Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου», αφού σκοπός του είναι μέσα από τις φωτογραφίες του να αναδείξει τις τοπικές φορεσιές της χώρας μας, καθώς και τις ομορφιές της ελληνικής επαρχίας. «Επικοινώνησα εγώ μαζί τους ύστερα από αρκετή σκέψη, γιατί ήθελα να παρουσιάσω ένα project το οποίο θα τους αρέσει και θα είναι και λίγο διαφορετικό. Υστερα από αρκετή συζήτηση οι υπεύθυνοι δέχτηκαν και τους ευχαριστώ πολύ. Η δουλειά με τον τίτλο “Οι παραδοσιακές στολές της Δόρας Στράτου” θα ολοκληρωθεί φέτος το καλοκαίρι, ενώ ήδη η πρώτη φωτογράφηση έχει τραβήξει το ενδιαφέρον όλων όσοι την έχουν δει». Πολλοί είναι αυτοί που παρακολουθούν την εξέλιξη της συλλεκτικής φωτογράφησης μέσα από την προσωπική σελίδα του φωτογράφου στο Ιντερνετ www.kimdemolenaer.be.

Ειδικά γι’ αυτή τη δουλειά ο Κιμ Ντε Μολενάρ χρησιμοποιεί παλαιά φωτογραφικά μέσα, αφού δεν θέλει με τίποτα το αποτέλεσμα να θυμίζει κάτι το μοντέρνο. «Δουλεύω με παλιές φωτογραφικές μηχανές, ενώ ακόμα και τις φωτογραφίες τις εμφανίζω μόνος μου. Είμαι παραδοσιακός στη δουλειά και αυτό το καταλαβαίνει όποιος ξέρει από φωτογραφία. Με συγκινεί να κάνω εγώ όλη την εργασία – έχει άλλη ψυχή σε σχέση με την πιο μοντέρνα τεχνική. Αλλωστε και το αποτέλεσμα θεωρώ πως με δικαιώνει» μας εκμυστηρεύεται ο 26χρονος φωτογράφος σε άψογα ελληνικά.

«Από την αγάπη που έχω στην Ελλάδα ήθελα να μάθω και τα ελληνικά. Ετσι τα πιο εύκολα τα έμαθα τα πρώτα χρόνια που ερχόμουν εδώ, ενώ προκειμένου να τελειοποιήσω την εκμάθηση πήγα και σε σχολείο. Ετσι τώρα δεν έχω κανένα πρόβλημα στη συνεννόηση, ενώ τα πηγαίνω αρκετά καλά και στη γραφή».

Βρήκε… φλέβα χρυσού με 2.000 στολές

Δεν είναι τυχαίο που ο 26χρονος φωτογράφος επέλεξε μέσω αυτής της δουλειάς του να συνεργαστεί με το μουσείο στολών της Δόρας Στράτου, αφού γνώριζε πολύ καλά πως μόνο εκεί θα μπορούσε να βρει πληθώρα αυθεντικών στολών, από κάθε σημείο της Ελλάδας. «Εψαξα, ρώτησα, έμαθα και τελικά διαπίστωσα πως το “Δόρα Στράτου” διαθέτει ένα σωστό μουσείο στολών με πάνω από 2.000 στολές. Ετσι, χωρίς να δυσκολευτώ καθόλου στον χώρο όπου θα γινόταν η φωτογράφηση, αφού στόχος μου είναι οι στολές και όχι κάτι άλλο, άρχισα τη δουλειά. Οι φωτογραφίες επιλέγω να είναι ασπρόμαυρες και οι λήψεις να γίνονται μπροστά από έναν ουδέτερο τοίχο, γιατί μόνο έτσι δίνεται έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια της στολής».25k58y9r3

Για όσους δεν γνωρίζουν, η αξέχαστη Δόρα Στράτου κατόρθωσε, αγοράζοντας συνεχώς επί τριάντα χρόνια παλιές φορεσιές από τα χωριά, να προικίσει το σωματείο της με τη μεγαλύτερη συλλογή της Ελλάδας. Πάνω από 2.000 πλήρεις φορεσιές από όλες τις περιοχές, πολλά παραδοσιακά κοσμήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός αντικειμένων (παραδοσιακά υποδήματα, μάσκες, σπαθιά, μαντίλια, κουδούνια κ.ά) αποτελούν τον πολύτιμο θησαυρό. Παλιές φορεσιές σαν κι αυτές δεν υπάρχουν πλέον στα χωριά, ούτε μπορούν να ξαναγίνουν, γιατί έχουν χαθεί πλέον τα υλικά αλλά και οι σπουδαίοι τεχνίτες.

Η συλλογή αυτή αποτελεί συγχρόνως την ιματιοθήκη του θεάτρου χορών, παρουσιάζει δηλαδή την ιδιομορφία σε σύγκριση με τις συλλογές των μουσείων ότι οι φορεσιές φοριούνται, ζουν στη σκηνή του θεάτρου, με τα αντίστοιχα προβλήματα συντήρησης και φύλαξης. Μερικές φορεσιές είναι πάρα πολύ βαριές, άλλες είναι κεντημένες με χρυσή κλωστή και συνοδεύονται από παραδοσιακά κοσμήματα. Περίπου 1.000 φορεσιές φοριούνται στις παραστάσεις κάθε καλοκαίρι. Ειδικευμένο προσωπικό βοηθά τους χορευτές να ντυθούν σωστά και φροντίζει για την αντιμετώπιση των φθορών, την αποθήκευση, το καθάρισμα.

«Εχω και πολλές φωτογραφίες από χορευτικά που παρουσιάζονται στο θέατρο “Δόρα Στράτου”, κάτω από την Ακρόπολη, για την ακρίβεια στου Φιλοπάππου. Μου αρέσει πολύ μια σειρά που έχω από γεροδεμένους άντρες με φουστανέλες τη στιγμή που χορεύουν με υπερηφάνεια ένα παραδοσιακό τσάμικο».

Σε αναζήτηση μοντέλων για συνεργασίες

Με αφορμή τη συνέντευξη, ο Κιμ Ντε Μολενάρ μας ενημερώνει πως ήδη έχει αρχίσει να αναζητεί και τα πρόσωπα με τα οποία θα συνεργαστεί φέτος το καλοκαίρι, που ουσιαστικά θα ποζάρουν μπροστά στον φακό του με τις παραδοσιακές στολές. «Το project δεν έχει τελειώσει ακόμα, γι’ αυτό ψάχνω κορίτσια και αγόρια που θα ήθελαν να συνεργαστούν φέτος μαζί μου. Ετσι όποιος ή όποια επιθυμεί μπορεί να επικοινωνήσει στέλνοντας ένα e-mail στο [email protected] ή στο Facebook» καταλήγει ο φωτογράφος που έχει αρχίσει από τώρα να ονειρεύεται το επόμενο ταξίδι του στη χώρα μας.   λεζαντες

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κι όμως αυτό το ζευγάρι της ελληνικής σόουμπιζ έχει 30 χρόνια διαφορά και δεν φαίνεται καθόλου

Ο γνωστός πρωταγωνιστής βγήκε για ψώνια στο κέντρο της...

Βγήκε με τη ρόμπα της στο Κολωνάκι για να αγοράσει τσιγάρα και μια σφουγγαρίστρα

Η γνωστή ηθοποιός μένει στο κέντρο της Αθήνας και...

Τους «τσακώσαμε» στο κέντρο της Αθήνας – Κι όμως δεν είναι ζευγάρι αλλά πατέρας με κόρη

Βλέποντας κάποιος τον γοητευτικό κύριο με τη νεαρή κοπέλα...

Ερωτευμένη η Κατερίνα Ζαρίφη – Ξεκίνησε διαδικασία υιοθεσίας παιδιού

Νέα δεδομένα στην προσωπική ζωή της Κατερίνας Ζαρίφη.Η παρουσιάστρια...

Συγκλονίζει ο Τέρης Χρυσός: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

Μία κούκλα η κόρη Έλληνα πρωταγωνιστή – Η εμφάνιση στην πρεμιέρα του

Η όμορφη δεσποινίδα είναι κόρη Έλληνα πρωταγωνιστή.Ο πατέρας της...

Μαρία Αναστασοπούλου: «Με τον Γιάννη είμαστε μαζί πολλά χρόνια αλλά θα παντρευτούμε αν το αισθανθούμε»

Η Μαρία Αναστασοπούλου σε συνέντευξή της αναφέρθηκε στη μακροχρόνια...

Ο Νίκος Ευαγγελάτος με τον μεγάλο του γιο, Λάμπη στο γήπεδο

Ο Νίκος Ευαγγελάτος πήγε στο γήπεδο με τον μεγάλο...