Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πάνος Καλίδης: «Πιστεύω ότι δεν είμαι καλός πατέρας»

Ο Πάνος Καλίδης παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε...

«Σασμός»: Nέο απειλητικό σημείωμα για Μαθιό και Βασιλική!

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Το νέο...

Μπο: «Θέλω να γίνω μπαμπάς και να κάνω τη δική μου οικογένεια...

Ο Μπο παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Καλημέρα»....

Οι ΟΠΑΠ Champions καλωσορίζουν τη Γεωργία Δεσπολλάρη

Η νεαρή αθλήτρια στίβου είναι το 12ο μέλος του...

Με… 5 χρόνια καθυστέρηση

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο και ενιαία φωνή λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής

Η πιο μεγάλη μέρα για την Ελλάδα

Εχοντας στη βαλίτσα του πρόταση που φέρει την υπογραφή των άλλων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων (Ν.Δ., Ποτάμι, ΑΝ.ΕΛ., ΠΑΣΟΚ), μετά το χτεσινό Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας ταξιδεύει στις Βρυξέλλες για να κάνει την τελευταία διαπραγμάτευση, να δώσει τη μητέρα των μαχών.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Επί της ουσίας σήμερα, αρχικά στο Eurogroup το μεσημέρι και αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής, ξετυλίγεται το κουβάρι της… πιο μεγάλης μέρας για την Ελλάδα, με τις διεργασίες να καθορίζουν αν πάμε σταδιακά σε συμφωνία-ανάσα ή σε δραματικές εξελίξεις.

Ο στόχος και το πλάνο

Στόχος της κυβέρνησης είναι η εντός Ε.Ε. επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης όσο και οικονομικά βιώσιμης λύσης, η οποία θα διασφαλίζει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και θα περιέχει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, αναπτυξιακό πρόγραμμα και δέσμευση για παρεμβάσεις στο χρέος, ενώ άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στις τράπεζες.

Το θέμα είναι αν έχουμε ως βάση των ζυμώσεων τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος ή αναζητείται η χρυσή τομή ανάμεσα στην ελληνική πρόταση (των 8 δισ. ευρώ) που είχε κατατεθεί πριν από δύο εβδομάδες και στη «βελτιωμένη» πρόταση του Γιούνκερ (παραχωρήσεις, όπως ο χαμηλός ΦΠΑ σε εστίαση – ξενοδοχεία στο 13% από το 23% και η διατήρηση του ΕΚΑΣ για περισσότερα έτη), με την Ελλάδα να βάζει στο τραπέζι και την εφαρμογή της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ, όπως και ρυθμίσεις για τους αγρότες (ίσως και έκπτωση στα νησιά). Ως όπλο πάντως η κυβέρνηση κραδαίνει την έκθεση του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η γερμανική πλευρά

O πρωθυπουργός αναζητεί λύση, την ώρα που οι εταίροι εμφανίζονται έτοιμοι να τον ακούσουν, αλλά δεν εγκαταλείπουν και τη σκληρή γραμμή. Χθες, μετά τη συνάντησή τους, Μέρκελ και Ολάντ σχεδόν με ένα στόμα άφησαν την πόρτα ανοιχτή, ωστόσο χτύπησαν το καμπανάκι του χρόνου, ζητώντας παράλληλα σοβαρές προτάσεις από την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και μένει να φανεί αν μπορεί να επιτευχθεί deal στο… και πέντε των διαπραγματεύσεων, είτε με τη μορφή μιας άμεσης λύσης είτε με μια μεταβατική χρηματοδοτική συμφωνία διάρκειας 2-3 μηνών (με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις και «κόκκινο» όριο τις 20/07 και τη δόση 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ), την οποία θα ακολουθήσει νέο πακέτο πακέτο 2-3 ετών, με αντάλλαγμα την υπογραφή ενός νέου μνημονίου.

Πυκνή ομίχλη για τις τράπεζες!
Δεν έδωσε τίποτα (πάλι!) ΕΚΤ 

Παρατείνεται ακόμη δύο μέρες η τραπεζική αργία και μαζί η ταλαιπωρία των πολιτών. Λίγο πριν από την ετυμηγορία της ΕΚΤ, η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΓΛΚ υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δ. Μάρδα και τη συμμετοχή της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, οδήγησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει παράταση της τραπεζικής αργίας έως την Τετάρτη τα μεσάνυχτα, οπότε και θα αποφασιστεί τι θα ισχύσει για τη συνέχεια, αναλόγως πάντα των εξελίξεων. Επίσης, δεν αλλάζει έως την Τετάρτη το όριο ανάληψης των 60 ευρώ, αν και ήδη κάποια ATM δεν ανεφοδιάζονται ομαλά ή δίνουν χαμηλότερα ποσά.

Την ανάγκη για παράταση του καθεστώτος επιβεβαίωσε και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ήρθε λίγη ώρα αργότερα. Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητο τον μηχανισμό παροχής ρευστότητας, αλλά παράλληλα προχώρησε σε «αναπροσαρμογή» της αξίας των ενεχύρων που αποδέχεται η ΕΚΤ για τον ELA, με συνέπεια να συρρικνώνονται η διαθεσιμότητα των εγγυήσεων και η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ εμμέσως έδωσε διορία λίγων ημερών, αναμένοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής.

Με τα ίδια υποκαταστήματα

Για να επανέλθουμε στα εσωτερικά, όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους ο κ. Μάρδας και η κυρία Λούκα Κατσέλη, οι τράπεζες θα λειτουργήσουν μέχρι τότε με τα ίδια υποκαταστήματα και τις ίδιες εργασίες. Οι συνταξιούχοι που δεν διαθέτουν κάρτες μπορούν να πάρουν τα 120 ευρώ που δεν έχουν λάβει μέχρι τώρα, ενώ θα αποφασιστεί την Τετάρτη για το ποσό που μπορούν να λάβουν αυτήν την εβδομάδα. Η απόφαση για την παράταση λήφθηκε λόγω του γεγονότος ότι ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία και, ως εκ τούτου, οι τράπεζες δεν μπορούσαν να ανοίξουν εν μέσω τόσο μεγάλης και διάχυτης αβεβαιότητας. Η ρευστότητα στο σύστημα είναι οριακή και προφανώς χωρίς συμφωνία και χωρίς χορήγηση ELA οι τράπεζες δεν μπορούν να ανοίξουν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Με… 5 χρόνια καθυστέρηση

Ο,τι δεν έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια συνέβη με αρκετή καθυστέρηση (που στοίχισε πολύ στη χώρα) μέσα σε επτά ώρες χθες στο Προεδρικό Μέγαρο.

Και αυτό δεν είναι άλλο από το να εμφανιστεί η χώρα ενώπιον των δανειστών με ενιαία φωνή (με εξαίρεση ΚΚΕ και Χ.Α.) λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης. Για να συμβεί όμως αυτό χρειάστηκε να περάσουν πέντε μνημονιακά χρόνια, να φύγουν τρεις πολιτικοί αρχηγοί (Παπανδρέου, Βενιζέλος, Σαμαράς) και να γίνει ένα δημοψήφισμα για να συμβεί το αυτονόητο: να καθίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί μαζί στο τραπέζι και να συνεδριάσουν υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Η πλειοψηφία

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πέτυχε να εισπράξει μετά το «όχι» της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της Κυριακής, το «ναι» του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, του Σταύρου Θεοδωράκη, της Φώφης Γεννηματά σε ένα κοινό κείμενο με το οποίο θα εμφανιστεί η χώρα μας σήμερα στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής.

Στόχος, να πειστούν οι εταίροι δανειστές και να κλείσει η νέα συμφωνία τους με τη χώρα μας.

Στο τέλος της σύσκεψης οι πολιτικοί αρχηγοί -με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίστηκε λεπτομερώς στα πρακτικά της συνεδρίασης- αλλά και απόντος του Νίκου Μιχαλολιάκου από τη Χ.Α. που αρνήθηκε να συμμετάσχει κατέληξαν σε κοινή ανακοίνωση στην οποία τονίζεται:

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.
Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο τη δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Αμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής».

Να σημειώσουμε ότι στο τραπέζι υπήρχε το κείμενο της τελευταίας πρότασης του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και οι ελληνικές θέσεις που ήταν, μεταξύ άλλων, ο μειωμένος ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και τα νησιά, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων στο τέλος του 2019, το θέμα της προκαταβολής των επιχειρήσεων (η πρόταση των εταίρων ήταν 100%) και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές.

Οι δηλώσεις

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. Ευ. Μεϊμαράκης είπε: «Αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Εφόσον η συμφωνία υπηρετεί τους πυλώνες που θέσαμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την υποστηρίξουμε».

«Η συμφωνία είναι πλέον μονόδρομος» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Π. Καμμένος.

«Θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο λαός δεν εξουσιοδότησε τον πρωθυπουργό να υπογράψει νέα αντιλαϊκή συμφωνία, ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού δυστυχώς γίνεται στο και πέντε ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...