Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

«Παγιδευμένοι»: Ο κλοιός της έρευνας σφίγγει γύρω από την Υβόννη

Μετά την κατάθεση της Άννας στον Σταύρο και τα...

Η Μαριέττα Χρουσαλά μιλάει για την εγκυμοσύνη της κουμπάρα της, Μαρία Μενούνος

Έπειτα από 10 χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών η Μαρία Μενούνος...

Μάικλ Τζάκσον: Συμφωνία για την πώληση των 50% των δικαιωμάτων της μουσικής...

Oι διαχειριστές της περιουσίας του Μάικλ Τζάκσον βρίσκονται σε...

Ο Τσιάρτας για ομόφυλα ζευγάρια: «Τα παιδιά δεν είναι για πειράματα, πρέπει...

Ο Βασίλης Τσιάρτας απάντησε για πρώτη φορά μετά το...

ΣΟΚ: Οι… απένταροι εκατομμυριούχοι!

Αποκάλυψη – Απατεώνες χρησιμοποιώντας ΑΦΜ ανυποψίαστων πολιτών έβγαζαν χρήματα στο εξωτερικό

Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι το γεγονός ότι ένας ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων από τη Σκιάθο, μια στρατιωτικός από τη Θεσσαλονίκη, ένας 60χρονος από την Κρύα Βρύση και ένας κάτοικος των Αθηνών εμφανίστηκαν να εμβάζουν δεκάδες εκατομμύρια στο εξωτερικό χωρίς οι ίδιοι να έχουν καμιά ανάμειξη με την υπόθεση;

qw4t 2ΑΠΟ ΤΟΝ 
ΠΕΤΡΟ ΚΟΥΣΟΥΛΟ

Είναι λάθη αφηρημένων τραπεζικών υπαλλήλων ή μήπως από πίσω κρύβεται ένα τεράστιο σκάνδαλο; Το «Point System» αποκαλύπτει συγκλονιστικά στοιχεία για μια υπό διερεύνηση υπόθεση του ΣΔΟΕ, η οποία φαίνεται ότι ακουμπά παρατραπεζικό κύκλωμα το οποίο, χρησιμοποιώντας φορολογικά στοιχεία ανυποψίαστων πολιτών, φρόντισε να κρύψει τους πραγματικούς αποστολείς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε με εντολή του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, με αφορμή την περιβόητη λίστα των 52.000 προσώπων που έβγαλαν χρήματα σε χώρες του εξωτερικού και μάλιστα με την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Η συγκεκριμένη λίστα στάλθηκε στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ και ο έλεγχος αποκάλυψε «λαβράκια». Για την ακρίβεια, προέκυψαν σημεία και τέρατα. Εως τον Μάρτιο του 2012 στις κατά τόπους διευθύνσεις του ΣΔΟΕ είχαν στοιχεία για 71 περιπτώσεις. Σε 42 προέκυψε ότι οι υποτιθέμενοι εκατομμυριούχοι δεν είχαν καμία σχέση με τους πραγματικούς αποστολείς των εμβασμάτων, καθώς, όπως καταγράφεται στην επίσημη έκθεση που συντάχθηκε, οι τράπεζες είχαν χρησιμοποιήσει τα φορολογικά στοιχεία τους.

Ο γεωργός

Τον Νοέμβριο του 2011 ο 58χρονος τότε Δημήτρης Κουπαντσής, γεωργός από την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, επιστρέφοντας στο σπίτι του ειδοποιήθηκε από τον γαμπρό του ότι καλείται από το ΣΔΟΕ προκειμένου να δικαιολογήσει ποσά ύψους 9.000.000 ευρώ που φέρεται ότι είχε εμβάσει σε Ολλανδία και Ισπανία.

qw4t 1Η μοναδική συναλλαγή που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή με την Εμπορική Τράπεζα ήταν ένα στεγαστικό δάνειο 20.000 ευρώ. Από τα στοιχεία που προσκόμισε αλλά και τον έλεγχο του ΣΔΟΕ αποδείχτηκε ότι το ΑΦΜ του είχε χρησιμοποιηθεί και ότι πραγματικός αποστολέας των 9.000.000 ήταν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Ο ιδιοκτήτης διαμερισμάτων

Μία άλλη περίπτωση «ανύπαρκτου εκατομμυριούχου» αφορά τον Σταύρο Φραγκούλα, ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενων δωματίων από τη Σκιάθο. Στις 21 Οκτωβρίου 2011 ο κ. Φραγκούλας ειδοποιήθηκε από δημοσιογράφους ότι οι λίστες του υπουργείου τον εμφανίζουν να ενέβασε στο μακρινό Χονγκ Κονγκ 8.500.000 δολάρια!

Στις 14 Δεκεμβρίου του 2012 κλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δικαιολογήσει τα εκατομμύρια δολάρια που φέρεται ότι κατέληξαν από κατάστημα της Εμπορικής στον Πειραιά στην Τράπεζα ΗSBC του Χονγκ Κονγκ με αποδέκτη του εμβάσματος τον HOLMAN FENWICK WILLAN.

Επειτα από εισαγγελική παραγγελία και από τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισε, κατάφερε να πάρει στα χέρια του το πόρισμα του ΣΔΟΕ. Από αυτό προέκυψε ότι το ποσό των 8.500.000 USD μεταφέρθηκε από την εταιρία KARINA PROP-SAILING SHIPMANAGEMENT INC στην Κηφισιά προς τον HOLMAN FENWICK WILLAN σε λογαριασμό που διατηρούσε ο ανωτέρω στην τράπεζα HONGKONG SHANGHAI BANKING CORPO. Ωστόσο από περαιτέρω έρευνα, όπως αναφέρει ο κ. Φραγκούλας και στην αγωγή 400.000 ευρώ που άσκησε σε βάρος της τράπεζας που απορρόφησε την Εμπορική, προέκυψε ότι τα στοιχεία της εταιρίας Καρίνα αλλά και το ΑΦΜ ήταν εικονικά. Πίσω δε από το έμβασμα φέρεται ότι βρίσκεται εφοπλιστής ο οποίος υπήρξε και συνιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ!

qw4t 3Η στρατολόγος και ο άνεργος

Ακόμη δύο περιπτώσεις αφορούν μια στρατολόγο από τη Θεσσαλονίκη και έναν άνεργο από την Αθήνα. Η στρατολόγος παρουσιάστηκε να εμβάζει 44.900.000 ευρώ, γεγονός που ουδέποτε συνέβη. Από την άλλη πλευρά, ο άνεργος από την Αθήνα φιλοξενήθηκε και εκείνος στις λίστες του υπουργείου. Στη δική του υπόθεση η έρευνα του ΣΔΟΕ έδειξε ότι τα χρήματα τα έβγαλε η ίδια η τράπεζα! Τρομερό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση 92χρονου πρώην ταξιτζή, τα φορολογικά στοιχεία του οποίου χρησιμοποιήθηκαν από την εταιρία Lafarge, η οποία είχε εξαγοράσει την ΑΓΕΤ Ηρακλής. Πρόκειται για ποσό ύψους 33.200.000 ευρώ που, όπως αποδείχτηκε, δεν αφορούσαν το κομπόδεμα του συνταξιούχου αυτοκινητιστή, αλλά την πληρωμή προμερίσματος και τη διανομή αποθεματικού από φορολογητέα ύλη προηγούμενων χρήσεων!

Η υπόθεση των κλεμμένων ΑΦΜ δεν είναι ένα απλό σκάνδαλο διαφθοράς. Αφορά τις ζωές εκατοντάδων εργαζομένων της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, η οποία εξαγοράστηκε από τη γαλλική Lafarge, που με τη σειρά της -στη συνέχεια- έκλεισε το εργοστάσιο της Χαλκίδας για να κάνει δουλειές αλλού.

Η υπόθεση έφτασε και στη Βουλή κατόπιν ερώτησης της κυρίας Μακρή προς τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Η απάντηση δεν ήρθε ποτέ, ενώ την ίδια περίοδο η υπόθεση του γαλλικού κολοσσού Lafarge αρχειοθετήθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ

Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης του γαλλικού κολοσσού Lafarge που έβγαλε στο εξωτερικό 33.200.000 ευρώ προκάλεσε την αντίδραση της τότε κοινοβουλευτικής εκπροσώπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η κυρία Μακρή ζητούσε να μάθει, πρώτον, γιατί ουδείς απάντησε στην αρχική ερώτησή της και, δεύτερον, για ποιο λόγο η περιφερειακή διεύθυνση του ΣΔΟΕ αποφάσισε να αρχειοθετήσει την υπόθεση χωρίς να τη διερευνήσει περαιτέρω ή να ενημερώσει τις δικαστικές Αρχές.

Κλείνουν τα μάτια

Υπό το πρόσχημα του φορολογικού απορρήτου, το ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε να δώσει απαντήσεις για το μεγάλο σκάνδαλο του παρατραπεζικού κυκλώματος, το οποίο, χρησιμοποιώντας φορολογικά στοιχεία ανυποψίαστων πολιτών, φρόντιζε να κρύψει τους πραγματικούς αποστολείς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011.

Η κυρία Μακρή επανέφερε το ζήτημα, μια και δεν πήρε καμία ουσιαστική απάντηση από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με νεότερη ερώτησή της (στις 21/11) προς τον τότε υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Οπως σημειώνει στην ερώτησή της: «Το υπουργείο Οικονομικών επέμεινε στην άρνηση απάντησης επικαλούμενο για μια ακόμα φορά το φορολογικό απόρρητο, παρόλο που το άρθρο 133 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι: “ο υπουργός υποχρεούται να μην καταθέσει έγγραφα που αφορούν διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του κράτους μυστικό».

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η αφοπλιστική απάντηση του Πύρρου Δήμα στη Νίκη Λυμπεράκη για τη σχέση του με τη Σκαφίδα

Ο Πύρρος Δήμας καλεσμένος της εκπομπής «Μεγάλη Εικόνα» μεταξύ...

Παντρεύονται στη Μύκονο το καλοκαίρι η γνωστή ηθοποιός και ο επιχειρηματίας

Το γνωστό ζευγάρι της σόουμπιζ αποφάσισε να κάνει το...

Η «άγνωστη» κόρη της Καίτης Χωματά

Η Ιουλία Μαυρομάτη είναι το κρυμμένο πρόσωπο της ζωής...

O Αποστόλης Τότσικας «λύγισε» on air

Δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του ο Αποστόλης...

Η πορεία της Νατάσας Εξηνταβελώνη και το love story με τον Πάνο Βλάχο

«Αν υπάρχει παράδεισος, τότε είναι στα μάτια σου…» λέει...

Η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου «έκλεψε» την καρδιά του Κίμωνα Κουρή – Το νέο ζευγάρι της σόουμπιζ

Η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου μετά από χρόνια σχέσης με τον...

Χαριτωμένη και όμορφη από μικρούλα η Ελληνίδα πρωταγωνίστρια

Η μικρούλα μαθήτρια της φωτογραφίας πόζαρε στον φωτογραφικό φακό...

Τους «τσακώσαμε» στο κέντρο της Αθήνας – Κι όμως δεν είναι ζευγάρι αλλά πατέρας με κόρη

Βλέποντας κάποιος τον γοητευτικό κύριο με τη νεαρή κοπέλα...