Επικεφαλής (σύντομα) στο ΕΣΡ η τηλεκριτικός Πόπη Διαμαντάκου

Νέα πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αναμένεται να διοριστεί σύντομα η γνωστή τηλεκριτικός Πόπη Διαμαντάκου (φωτό), βάζοντας έτσι τέλος στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Espresso», η επιλογή της δημοσιογράφου -η οποία προτάθηκε για τη συγκεκριμένη θέση από τη Δημοκρατική Αριστερά- στηρίζεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, και από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης. Ετσι μετά την 17η Ιουλίου, οπότε λήγει η τρίμηνη παράταση της θητείας του ΕΣΡ, η Πόπη Διαμαντάκου θα αναλάβει τα καθήκοντά της.

Η εκλογή νέου προέδρου είχε μετατραπεί τους τελευταίους μήνες σε θρίλερ, καθώς ο νυν πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης και τα μέλη Γιάννης Παπακώστας και Εύη Δεμίρη κινδυνεύουν να συμπληρώσουν 11 χρόνια στο συμβούλιο (ανέλαβαν τις θέσεις τους τον Ιούνιο του 2002, επί εποχής Κώστα Σημίτη), ενώ και ο τακτικός υπάλληλος Κωνσταντίνος Αποστολάς (που προήχθη σε μέλος) έχει ξεπεράσει το προβλεπόμενο όριο. Η διάρκεια της θητείας τους είναι τέσσερα χρόνια και υπάρχει, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ, η δυνατότητα ανανέωσης μόνο για οκτώ μήνες.

Στο ΕΣΡ θα παραμείνουν η αντιπρόεδρος, η δημοσιογράφος Λίνα Αλεξίου και ο νομικός Γιώργος Στεφανάκης, καθώς και ο δικηγόρος Αρης Σταθάκης.

Το ΕΣΡ αποτελείται από εννέα μέλη, από τα οποία ένας ορίζεται ως πρόεδρος και ένας ως αντιπρόεδρος. Τα μέλη του συμβουλίου εκλέγονται ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Βουλής και επιλέγονται από τη διάσκεψη των προέδρων του Κοινοβουλίου, εφόσον υπάρχει πλειοψηφία τουλάχιστον τεσσάρων πέμπτων. Η θητεία των μελών του συμβουλίου είναι τετραετής και ανανεώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια της λειτουργίας του. Αυτό δεν ισχύει για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, οι οποίοι διορίζονται για πλήρη θητεία. Τα μέλη του ΕΣΡ δεν μπορούν να επιλέγονται για περισσότερες από δύο θητείες και σε περίπτωση θανάτου ή παραίτησης ενός από αυτών, νέο μέλος επιλέγεται και το αντικαθιστά.

Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται πως προχώρησε -έστω και καθυστερημένα- στην επιλογή νέου προέδρου και συνεπώς νέου ΕΣΡ, καθώς κινδύνευε εκτός των άλλων η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, την οποία προανήγγειλε ο Σίμος Κεδίκογλου. Το εγχείρημα δεν μπορούσε να προχωρήσει, αν δεν έχει το ΕΣΡ νόμιμη σύνθεση και συνεπώς η κυβέρνηση δεν θα ήταν συνεπής σε μια μνημονιακή της υποχρέωση όπως είναι η διάθεση του φάσματος των συχνοτήτων σε τηλεοπτικούς σταθμούς και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ