Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πέννες με πέστο βασιλικού από τον Τίμο Ζαχαράτο

Ο Τίμος Ζαχαράτος ετοίμασε στην κουζίνα της εκπομπής «Πάμε...

Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν γίνει ήδη 41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία...

Σοβαρές αλλαγές στα σχολεία, που θα οδηγήσουν στην ισχυροποίηση...

Αποτύπωμα στη σκανδάλη της καραμπίνας δείχνει ότι ο 36χρονος σκότωσε τη...

Επιβεβαιώθηκε η δολοφονία της 63χρονης γυναίκας από τον ίδιο...

Βροχή οι καταγγελίες γυναικών στην Κρήτη για ενδοοικογενειακή βία

Διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες γυναικών στην...

Πίσω από τις λέξεις

Νέα Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή για το ελληνικό ζήτημα! Επιφυλάξεις, χαμόγελα και «καλές διαθέσεις»

«Γέφυρα» στις Βρυξέλλες

Ετσι κι αλλιώς ουδείς περίμενε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πήγαινε για «περίπατο» στη χθεσινή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών (αν δεν έχουμε και νέα το προσεχές Σαββατοκύριακο), όπου το δίλημμα συνοψιζόταν στο ερώτημα «συμφωνία ή Grexit;».

Αλλωστε είχαν προηγηθεί πέντε μήνες κουραστικής και ασαφούς διαπραγμάτευσης, αλλεπάλληλες μη επιτυχημένες «μαζώξεις» στις Βρυξέλλες και σε άλλες πρωτεύουσες της γηραιάς ηπείρου, οι συνήθεις επιφυλάξεις των εταίρων μας αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν στο χείλος στο γκρεμού, με τραπεζικό σύστημα υπό κατάρρευση. Ωστόσο είχε στα χέρια του το βροντερό «όχι» του δημοψηφίσματος, μια πρόταση με ορισμένες βελτιώσεις αλλά και μεταβατικό σχέδιο-γέφυρα σύντομου χρόνου, την υποστήριξη του λαού και των άλλων κομμάτων, τη σαφή θέση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας για παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά και τη νέα παρέμβαση Ομπάμα υπέρ της λύσης.

Είναι αυτά αρκετά για να καμφθούν οι επιφυλάξεις των εταίρων μας, όχι μόνο των ισχυρών αλλά και άλλων χωρών (π.χ. της κεντρικής Ευρώπης ή της Βαλτικής), που μάλιστα ήταν δεικτικοί στις δηλώσεις τους απέναντι στην ελληνική πλευρά; Τα πράγματα δεν είναι απλά, όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ιδίως η «τριάδα» Μέρκελ – Ολάντ – Γιούνκερ, που συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα προ της Συνόδου Κορυφής, διαβεβαίωνε πως θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει την Ελλάδα αλλά υπό προϋποθέσεις. Θέλουν να δείξουν αλληλεγγύη, μιλούν για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, μια προοπτική για τους επόμενους μήνες, αρκεί να δουν σοβαρή και αξιόπιστη προσέγγιση, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο, με αντάλλαγμα τη λήψη μέτρων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Ο οδικός χάρτης

Κατά το Μαξίμου, ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει σταδιακά την Ελλάδα σε συμφωνία με τους εταίρους και ο οποίος εξετάστηκε στην εν λόγω τετραμερή συνάντηση εμπεριέχει κάποιους βασικούς άξονες. Η ελληνική κυβέρνηση, που θα παρουσιάσει το «κοινό έδαφος» για μια βιώσιμη συμφωνία λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών, προτείνει ρύθμιση μέχρι το τέλος του μήνα (ή λίγο παραπάνω) προκειμένου στο διάστημα αυτό να προετοιμαστεί η «μεγάλη βιώσιμη συμφωνία». Στο τραπέζι δηλαδή είναι και η περίπτωση δανείου-γέφυρας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το άμεσο οικονομικό πρόβλημα, με αιχμή την αποπληρωμή των δόσεων σε ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Eurogroup: Σήμερα η πρόταση της κυβέρνησης 

«Λευκός καπνός» δεν βγήκε στο χθεσινό Eurogroup, όμως φαίνεται να υπάρχει μία ακόμα ευκαιρία να σωθεί η Ελλάδα. Μπορεί να μην επετεύχθη λύση σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα, μπορεί η Ευρώπη να κρατά σκληρή στάση έναντι της Αθήνας, μπορεί οι στιγμές να είναι δραματικές, ωστόσο ο κ. Τσίπρας και η χώρα είναι ακόμα ζωντανοί, παρά το σαρωτικό «όχι» της Κυριακής.

Η συνέχεια και το μέλλον της Ελλάδας θα τεθούν στη νέα σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Εκεί θα εξεταστεί το κατά πόσο μπορούν τα σχέδια της Αθήνας να εφαρμοστούν πολιτικά και να φέρουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα, κυρίως δε το αίτημα της κυβέρνησης για εξασφάλιση χρηματοδότησης και στήριξης τού υπό κατάρρευση τραπεζικού συστήματος από τον μηχανισμό διάσωσης ESM, πάντα με αντάλλαγμα τη λήψη σκληρών μέτρων, μνημονιακού τύπου.

Επί της ουσίας αυτή θα είναι η αρχή της διαδικασίας, με την προσδοκία το θρίλερ να ολοκληρωθεί θετικά – έστω και αν αναμένεται να υπάρξουν κι άλλα «δύσκολα» επεισόδια. 

Στήριξη και χρηματοδότηση

Στο τραπέζι έχουν πέσει παραλλαγές και σχέδια, μεταξύ αυτών η ύπαρξη ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος για λόγους αξιοπιστίας. Κάτι δηλαδή σαν σχέδιο-γέφυρα «σύντομου χρόνου» (για έναν μήνα ή λίγο παραπάνω;), με σκοπό τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος και τη χρηματοδότηση της χώρας ώστε να καλύψει άμεσες ανάγκες και δόσεις προς πιστωτές (κρίσιμο όριο τα «πρώτα» 3,5 δισ. προς την ΕΚΤ). Σε δεύτερη φάση θα υπάρξει νέο εγχείρημα για τη συνολική λύση.

Πάντως χτες ο κ. Σταθάκης δήλωνε σε διεθνές ΜΜΕ ότι το αίτημα θα αφορά πρόγραμμα από 18 μήνες έως δύο χρόνια.

Γιατί όμως χτες ένα ακόμα Eurogroup ολοκληρώθηκε άδοξα; Κατά κοινοτικούς αξιωματούχους, η ελληνική πλευρά φέρεται ότι δεν κατέθεσε νέα πρόταση στη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Εγχώρια στελέχη δήλωναν ότι προφορικά επανέφεραν το προ ημερών πλάνο που προσομοίαζε στο σχέδιο Γιούνκερ με κάποιες άλλες προσαρμογές (μεταρρυθμίσεις, χρηματοδότηση, επενδυτικό πρόγραμμα, ρύθμιση του χρέους κλπ.).

23tr45t3t3t5t 2Πάντως η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, που υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου δεν είχε προλάβει να καταθέσει πρόταση στους θεσμούς και από εκεί αυτή να πάει σε υψηλότερο επίπεδο, σημείωνε ότι το Eurogroup είχε κατά βάση προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ενώ ακόμα και Ευρωπαίοι υπουργοί τόνιζαν την εκτίμησή τους στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οβελίξ ο Καμμένος, Αριστερίξ ο Τσίπρας

Με ανυπότακτους Γαλάτες παρομοίασε τους Ελληνες σε χθεσινό «τιτίβισμά» του ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. Ο ίδιος ανάρτησε στο twitter τον Αλέξη Τσίπρα σε ρόλο Αστερίξ και τον εαυτό του σε ρόλο Οβελίξ. Η εικόνα -έκανε τον γύρο του μέσου κοινωνικής δικτύωσης με πάνω από 400 retweets- είχε το μήνυμα στα αγγλικά: «Ελάτε στην Ελλάδα και γνωρίστε τους επαναστάτες ήρωες του χωριού… Αριστερίξ».

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...