Συλλογική σύμβαση χωρίς υπογραφή ΣΕΒ

Πρότεινε Πρωτόκολλο Συμφωνίας.

Ραγδαίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων, καθώς μόνο ο ΣΕΒ δεν υπέγραψε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και πρότεινε στη θέση της ένα «Πρωτόκολλο Συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών». Βασική θέση του ΣΕΒ είναι ότι «εκ του μνημονίου έχει περιοριστεί δραματικά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αποτελεί παρωδία».

Πρέπει να σημειωθεί ότι νωρίτερα οι διαβουλεύσεις των κοινωνικών εταίρων είχαν διακοπεί προσωρινά, καθώς ο ΣΕΒ ήθελε να μην υπάρχει γραπτώς στην ΕΓΣΣΕ το επίδομα 10%. Πάντως σε ανακοίνωση του ΣΕΒ τονιζόταν ότι οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ θα συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου που προβλέπει η ισχύουσα σήμερα ΕΓΣΣΕ στους εργαζόμενους που το λαμβάνουν – και δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος μονομερούς περικοπής του που τους παρέχει ο νόμος. Ακόμη στην ανακοίνωση τονίζεται: «Οι επιχειρήσεις μας δίνουν τις υψηλότερες αμοιβές, τηρούν διαδικασίες ουσιαστικής συνεννόησης με τους εργαζομένους τους και είναι οι πλέον συνεπείς στην εφαρμογή της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας σε όλη την οικονομία. Γι’ αυτό άλλωστε περιπτώσεις μονομερούς μείωσης κατώτατου μισθού από 751 ευρώ σε 586, όπως προβλέπει ο νόμος, πρακτικά δεν έχουν υπάρξει».

Η ΕΣΣΕ που υπογράφηκε από τη ΓΣΕΕ, τους ξενοδόχους (ΣΕΤΕ), τους επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ) και τους εμπόρους (ΕΣΕΕ) είναι διάρκειας έξι μηνών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ