Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Μια δουλειά στο Νότινγκ Χιλ

Βροχή τα βιογραφικά (από Ελλάδα) για θέση σεφ με μισθό 1.800 € στο «κυκλαδίτικο» εστιατόριο Mazi του Λονδίνου

Το 2012 μια νεαρή Θεσσαλονικιά «ξέφυγε» από την Ελλάδα της κρίσης και έκανε το όνειρό της πραγματικότητα ανοίγοντας το εστιατόριο Mazi στο Λονδίνο. Τρία χρόνια μετά μετράει αφιερώματα στον βρετανικό Τύπο αλλά και… δεκάδες βιογραφικά από την Ελλάδα!

ΑΠΟ ΤΗ
ΝΙΚΗ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ

Η απόφαση της 30χρονης Χριστίνας Μουράτογλου να επεκτείνει την επιχείρησή της και να προσλάβει σεφ προκάλεσε -μεταξύ άλλων- βροχή αιτήσεων από Ελληνες που αναζητούν μια… δουλειά στο Νότινγκ Χιλ!

q34t6wq3tw35t6w«Πρόκειται κυρίως για νέους ανθρώπους που έχουν εμπειρία και επιδιώκουν μια καριέρα στον χώρο της εστίασης» λέει στην «Espresso» η ίδια και συμπληρώνει: «Ωστόσο κάποιες φορές δεν έχουν σχέση με την κουζίνα, είναι άνεργοι και έτοιμοι να κάνουν οποιαδήποτε δουλειά. Σε αυτές τις περιπτώσεις μαγκώνομαι, γιατί δεν έχω τρόπο να βοηθήσω».

Με μισθούς που ξεκινούν από 1.300 λίρες (πάνω από 1.800 ευρώ) για τους μάγειρες που μόλις αποφοίτησαν και μπορεί να φτάσουν τις 4.000 λίρες στα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου, η θέση του σεφ μοιάζει να είναι περιζήτητη. «Από την αγορά όμως λείπουν “χέρια”! Το Λονδίνο είναι κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός, αλλά δεν υπάρχουν αρκετοί σεφ» εξηγεί νεαρή επιχειρηματίας.

Η ίδια και ο σύντροφός της Adrien Carre απασχολούν στο εστιατόριο Μazi συνολικά 20 υπαλλήλους, οι 18 από τους οποίους είναι Ελληνες, συμπεριλαμβανομένων των σεφ Γιώργου Βενιέρη και Γιώργου Χωραΐτη. «Αγχώνομαι και ανησυχώ πολύ. Δεν έχουμε πάντα ξεκάθαρη εικόνα του τι συμβαίνει, αλλά οι δικοί μου στην Ελλάδα είναι σαστισμένοι» σημειώνει βλέποντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα να γίνονται πρωτοσέλιδο παγκοσμίως.

Η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου είχε από μικρή πάθος με το φαγητό: «Μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, με ρίζες από τη Μικρά Ασία, οπότε το φαγητό στην οικογένειά μου ήταν μια… ιεροτελεστία!» Αφού ολοκλήρωσε σπουδές επικοινωνίας στο Εδιμβούργο και εργάστηκε για δύο χρόνια στο Λονδίνο, αποφάσισε το 2009 να επιστρέψει στην Ελλάδα: «Η ελληνική αγορά φαινόταν να μην έχει μέλλον και η οικογενειακή μας επιχείρηση (εμπόριο γυναικείων ενδυμάτων) είχε αρχίσει να φτάνει σε αδιέξοδο. Τα… μάζεψα και γύρισα στην Αγγλία».

Αιγαιοπελαγίτικος αέρας

Το Mazi άνοιξε τις πόρτες του τον Μάιο του 2012 και όλο αυτό το διάστημα έχει κάνει τον βρετανικό Τύπο (μεταξύ άλλων, την «Independent» και τους «Financial Times») να παραληρεί για το «κυκλαδίτικο» εστιατόριο του Νότινγκ Χιλ! «Η μεγαλύτερη υποστήριξη ήταν εξαρχής από τους γονείς μου, οι οποίοι επένδυσαν οικονομικά στο εστιατόριο. Αυτό με πείσμωσε να δουλέψω σκληρά για να καταφέρω να τους ανταμείψω» τονίζει η Χριστίνα Μουράτογλου, ενώ για τον… αιγαιοπελαγίτικο αέρα του Mazi λέει: «Προσπαθώ όσο γίνεται να δουλεύω με ελληνικές πρώτες ύλες. Ερχονται από την Ελλάδα ακόμα και τα χόρτα, όπως τα “θαλασσινά” κρίταμα, που ενθουσιάζουν τους ξένους».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...