Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία αποφυλακίζεται

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

«Βράζει» η Νίσυρος με την αποκάλυψη πως δημόσιος υπάλληλος παρέσυρε αγόρια ηλικίας...

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως ο αρχαιοφύλακας του μουσείου...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...

Μέχρι και εικονικούς γάμους ομόφυλων ζευγαριών κανόνιζαν τα μέλη της σπείρας με...

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι ανάμεσα στα μέλη των δύο...

Delivery drones!

Τα ελβετικά ταχυδρομεία ξεκίνησαν δοκιμαστικά την αποστολή δεμάτων βάρους ενός κιλού

Πριν από μία εβδομάδα ξεκίνησε και επίσημα η δοκιμαστική περίοδος αποστολής δεμάτων με drones για τα ελβετικά ταχυδρομεία.

Τα συγκεκριμένα drones έχουν εντυπωσιακή δύναμη, καθώς μπορούν να μεταφέρουν δέματα βάρους ενός κιλού για περισσότερα από 10 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση. Η πτήση γίνεται σε ασφαλείς αεροδιαδρόμους που «χαράσσονται» από ειδικό software, το οποίο δημιούργησε η αμερικανική εταιρία Matternet που θεωρείται πρωτοπόρος στην κατασκευή εμπορικής χρήσης drones. Ολες οι δοκιμές των ελβετικών ταχυδρομικών drones γίνονται υπό την επίβλεψη της Swiss WorldCargo, η οποία ανήκει στη Swiss Air Lines.

Τα ρομποτικά (ή αυτόνομα) αεροσκάφη -ευρύτερα γνωστά με τον όρο «drones»- έγιναν διάσημα από τη χρήση τους στα πεδία των πολεμικών επιχειρήσεων. Η πρώτη χρήση τους περιλάμβανε κατασκοπευτική δράση, αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν και ως πολεμικά όπλα και έτσι η χρήση τους φορτίστηκε πολύ αρνητικά στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Οπως όμως είναι ευνόητο, οι δυνατότητες αυτών των ιπτάμενων μηχανών είναι απεριόριστες. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα πληθαίνει η εμφάνιση drones που έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν μια σειρά από χρήσιμες υπηρεσίες στους επιστήμονες και στους πολίτες. Ας δούμε ορισμένα από αυτά τα «καλά» drones, ορισμένα από τα οποία προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σε υπηρεσίες delivery. Με απλά λόγια, σε λίγο καιρό η πίτσα θα σας έρχεται στο σπίτι από… αέρος!

Ιπτάμενοι Ιντιάνα Τζόουνς

Ονομάζονται eBees και πρόκειται για μια νέα κατηγορία ρομποτικών αεροσκαφών που έχουν τεθεί στην υπηρεσία της αρχαιολογικής έρευνας. Αυτά τα drones διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό με τον οποίο μπορούν να χαρτογραφούν το υπέδαφος περιοχών όπου είναι πιθανώς θαμμένα ερείπια αρχαίων πολιτισμών ή άλλα αντικείμενα υψηλής αρχαιολογικής σπουδαιότητας.

Τα eBees μοιάζουν με μεγάλες τεχνητές μέλισσες, γι’ αυτό και ονομάστηκαν έτσι – δηλαδή ηλεκτρονικές μέλισσες. Διαθέτουν υπέρυθρες κάμερες και συστήματα έρευνας, συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων που επιτρέπουν την τρισδιάστατη χαρτογράφηση του υπεδάφους μιας περιοχής. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους, τα eBees, αν υπάρχουν ερείπια ή οποιαδήποτε κατασκευή θαμμένη κάτω από το έδαφος, τα εντοπίζουν.

Από την άλλη πλευρά, ο δημιουργός του facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να επενδύσει στην κατασκευή ενός προηγμένου μηχανισμού που θα δώσει πρόσβαση στο internet σε κάθε σημείο της Γης. Ο μηχανισμός αυτός θα αποτελείται από δορυφόρους και νέου τύπου ρομποτικά αεροσκάφη. Δορυφόροι και drones θα συνδέουν τους ανθρώπους στο internet μέσω υπέρυθρων δεσμών λέιζερ. Σύμφωνα με τον Ζούκερμπεργκ, οι δορυφόροι θα μπορούν να στηρίξουν τηλεπικοινωνιακά αρκετές από τις περιοχές που δεν διαθέτουν σήμερα σύνδεση με το internet. Για τις περιοχές των οποίων η γεωγραφική θέση ή οι κλιματικές συνθήκες εμποδίζουν το σήμα των δορυφόρων, ο Ζούκερμπεργκ προτείνει την κατασκευή drones που θα λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Αυτά τα drones θα μπορούν να ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις και να παραμένουν επί πολλούς μήνες συνεχόμενα στον αέρα. Ετσι θα επιτρέψουν και στα πιο απομονωμένα ή δύσβατα σημεία του πλανήτη να αποκτήσουν σύνδεση στο internet.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...