Παιδάκια-σκλάβοι στη Θεσσαλονίκη

Μόνο το 2014 εντοπίστηκαν 337 αγόρια και κορίτσια (6-12 ετών) να ζητιανεύουν στα φανάρια και στους δρόμους

Μηχανές κέρδους για τα μεγάλα «κεφάλια» αδίστακτων κυκλωμάτων που θησαυρίζουν σε εποχές οικονομικής ύφεσης είναι δεκάδες παιδάκια σκλάβοι, ηλικίας από 6 έως 12 ετών.

Μόνο σε έναν χρόνο (το 2014) εντοπίστηκαν 337 αγόρια και κορίτσια που άπλωναν το χεράκι τους σε διερχόμενους στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, πουλώντας χαρτομάντιλα και λουλούδια ή πλένοντας παρμπρίζ αυτοκινήτων και παίζοντας μουσική για να ικανοποιήσουν τους «εργοδότες» τους! Το κάθε παιδί μπορεί να «βγάλει» ακόμη και 50 ευρώ την ημέρα και σύμφωνα με την εκπρόσωπο της οργάνωσης «ΑΡΣΙΣ» Βαλμπόνα Χυστούνα, παρά τις προσπάθειες καταπολέμησης του θλιβερού φαινομένου να μη δίνει ο κόσμος χρήματα στα παιδιά, πολλοί αδυνατούν να αρνηθούν και θέλουν να βοηθήσουν έστω και έτσι τα άτυχα ανήλικα.

Και Ελληνόπουλα

Η πλειονότητά τους είναι Ρομά αλβανικής και βουλγαρικής καταγωγής, που έρχονται στη χώρα μας συνοδεία συγγενών.

Υπάρχουν όμως και ελληνικής καταγωγής παιδιά που έρχονται στη Θεσσαλονίκη, κυρίως από τη Θράκη, για δουλειά και φυσικά, αν και είναι εγγεγραμμένα σε σχολεία της περιοχής τους, γρήγορα σταματούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «ΑΡΣΙΣ», τα παιδιά από την Ελλάδα πουλούν μπαλόνια και λαχεία ή ζητιανεύουν, ενώ οι Βούλγαροι και οι Αλβανοί παίζουν μουσικά όργανα, πουλούν χαρτομάντιλα ή είναι ρακοσυλλέκτες. «Εργάζονται» ολημερίς και παρακολουθούνται στενά από τα απάνθρωπα μέλη των κυκλωμάτων που τα ελέγχουν, ενώ κάποια κάνουν χρήση ουσιών. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται πολλές εθελοντικές οργανώσεις, ενώ λειτουργεί και η ειδική εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας (1107) που δέχεται ανώνυμες καταγγελίες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ