Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Αέρινη η Ελενα Τοπαλίδου για το brand Kourbela

Η Ελενα Τοπαλίδου έκλεψε την παράσταση και ως μοντέλο...

Η North Star Entertainment παρουσιάζει τα σχέδια του Project VORIA του νέου...

Τα επίσημα σχέδια και τη στρατηγική της για το...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Σίμος βλέπει την φωτογραφία του Ντίνου

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Σχέδιο αποσταθεροποίησης που θυμίζει «μέρες Καραμανλή»

Εφιαλτικές στιγμές του 2007, όταν η χώρα (και ιδίως ο νομός Ηλείας) είχε βρεθεί σε πύρινη πολιορκία με τραγικό απολογισμό θύμισαν τα μεγάλα μέτωπα φωτιάς που ξεπήδησαν χθες διαδοχικά σε λίγες ώρες σε Λακωνία, Αττική, Εύβοια και Αργολίδα.

Εφιαλτικές στιγμές του 2007, όταν η χώρα (και ιδίως ο νομός Ηλείας) είχε βρεθεί σε πύρινη πολιορκία με τραγικό απολογισμό θύμισαν τα μεγάλα μέτωπα φωτιάς που ξεπήδησαν χθες διαδοχικά σε λίγες ώρες σε Λακωνία, Αττική, Εύβοια και Αργολίδα.

Ενα 24ωρο μετά τη διαπίστωση-πονοκέφαλο για την ΕΛ.ΑΣ. ότι υπήκοοι ξένων χωρών, όπως η Γερμανία, συνελήφθησαν για συμμετοχή στα επεισόδια της Τετάρτης έξω από τη Βουλή και ενώ πληροφορίες θέλουν τις ελληνικές Αρχές να είχαν ενημέρωση για ξένες μυστικές υπηρεσίες που επεδίωκαν… μακελειό στο κέντρο της Αθήνας, στις παράλληλες συγκεντρώσεις υποστηρικτών του «ναι» και του «όχι» (4 Ιουλίου), οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής ήρθαν αντιμέτωποι με «περίεργες» εστίες φωτιάς. Το χθεσινό πύρινο μπαράζ παραπέμπει σε «ημέρες Κώστα Καραμανλή», όταν στη χώρα μας βρισκόταν σε εξέλιξη σχέδιο αποσταθεροποίησης.

Αλλωστε, σύμφωνα με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι φωτιές στην Αττική (Υμηττός και Κορωπί) ήταν αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου, ενώ εμπρησμό «βλέπει» ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ff23542y46 6Πέτρος Τατούλης για τον «εφιάλτη» της Νεάπολης. Εκεί η φωτιά ξέσπασε… ξημερώματα μεταξύ των χωριών Λάχι και Φαρακλό, «περνώντας» τελικά από κατοικημένες περιοχές.

Ισχυρά μποφόρ

Ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδιναν μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους έντασης 7 μποφόρ (έως και 9 μποφόρ κατά τόπους!). Εκκενώθηκαν χωριά, κάηκαν σπίτια και στάβλοι, ενώ έγιναν στάχτη εκατοντάδες στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Από την πρώτη στιγμή έσπευσαν τουλάχιστον 51 οχήματα με 130 πυροσβέστες, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, έξι αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και 41 οχήματα ΟΤΑ. Το έργο συντόνιζε ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας.

Τα χωριά Φαρακλό και Λάχι εκκενώθηκαν και ακολούθησε το Παραδείσι και ο Αγιος Νικόλαος. Επίσης εκκενώθηκε κατασκήνωση και 300 παιδάκια μεταφέρθηκαν στο Γύθειο. Στον οικισμό του Αγίου Νικολάου 200 άνθρωποι που είχαν κατέβει στην παραλία μεταφέρθηκαν με επιχείρηση του Λιμενικού και συμμετοχή ιδιωτών σε ασφαλές σημείο στη Νεάπολη. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εμπρησμού. Πρόκειται για τραγωδία. Κινδυνεύει ολόκληρη η Νεάπολη. Εχουν κινητοποιηθεί όλοι οι μηχανισμοί» είπε αργά το μεσημέρι στην «Espresso» ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Ο δήμαρχος Μονεμβασιάς Ηρακλής Τριχείλης σημείωσε ότι το πύρινο μέτωπο απλωνόταν σε έκταση άνω των 12 χιλιομέτρων!

Με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Νεάπολη κατευθύνθηκαν για τον συντονισμό των επιχειρήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος. Ψυχραιμία συνέστησε ο κ. Τσίπρας που βρέθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Χαλάνδρι. Ο ίδιος έκανε λόγο για «πολύ σοβαρή μάχη», ενώ τόνισε για την πυρκαγιά στον ff23542y46 8Υμηττό: «Ζήτησα να συνδράμει και ο Στρατός, στον Καρέα, με δύο ελικόπτερα Σινούκ. Απογειώθηκαν από Θεσσαλονίκη άλλα δύο αεροσκάφη Καναντέρ και από Ελευσίνα δύο Σινούκ. Σε Λακωνία και Αττική αλλά και σε τέσσερα ακόμη σημεία στη χώρα. Εχει γίνει επίσημο αίτημα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό για βοήθεια».

Ταυτόχρονες εστίες φωτιάς

Οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών εκτιμούν ότι υπήρξε στην Αττική οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι ξεπετάγονταν εστίες φωτιάς ταυτόχρονα και σε διαφορετικά σημεία. Τα πρώτα μέτωπα εμφανίστηκαν στον Υμηττό, στις περιοχές Καρέα και Βύρωνα. Η πρώτη εστία εντοπίστηκε στη θέση Προφήτης Ηλίας, ενώ άλλες δύο ξεπήδησαν σε διαφορετικά σημεία, στο ύψος των περιοχών Αργυρούπολης και Ηλιούπολης.

Η κινητοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος με επίγειες αλλά και εναέριες δυνάμεις ήταν άμεση προκειμένου να προλάβει την εξάπλωση των πυρκαγιών, καθώς οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών σε Καρέα, Βύρωνα, Αργυρούπολη και Ηλιούπολη, ενώ κινδύνεψε και το Ελληνικό. Αλλωστε σε αυτές τις περιοχές προκλήθηκαν ζημιές σε κατοικίες και επιχειρήσεις (παραδόθηκαν στις φλόγες ένα εστιατόριο και ένα σπίτι).

Διάσπαση δυνάμεων

Την ώρα που όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής βρισκόταν στον Υμηττό δίνοντας μεγάλη μάχη για να σωθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, άλλες τρεις εστίες «πολιόρκησαν» Κορωπί και Παλλήνη, με αποτέλεσμα να διασπαστούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Ευτυχώς, αυτά τα μέτωπα τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο με συντονισμένες προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και δήμων, με αποτέλεσμα γρήγορα να αποδεσμευτούν εναέριες κυρίως δυνάμεις και να επιχειρήσουν στις περιοχές του Υμηττού, όπου ο κίνδυνος ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Επειτα από πολύωρες προσπάθειες πυροσβέστες και εθελοντές κάτοικοι, με τη σημαντική συμβολή των πιλότων των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων, κατάφεραν να θέσουν σε ύφεση τη φωτιά σε Βύρωνα, Καρέα και Αργυρούπολη, ενώ προβλήματα αντιμετώπιζαν μέχρι αργά χθες το απόγευμα οι κάτοικοι στην περιοχή ff23542y46 1Αστυνομικά της Ηλιούπολης, αλλά και πάνω από το κλειστό κολυμβητήριο του δήμου. Η φωτιά στον Υμηττό στάθηκε η αιτία να εκκενωθούν μοναστήρια και ένα σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού, ενώ τουλάχιστον 15 πολίτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Σημειώνεται ότι στον Καρέα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης ήρθε αντιμέτωπος με την οργή των κατοίκων: «Τι ήρθατε εδώ; Να σηκωθείς να φύγεις. Αλλιώς βγάλε το σακάκι κι έλα να βοηθήσεις» φώναζαν εξαγριωμένοι οι κάτοικοι.

Εφιάλτης στη Μαλακάσα, εκκένωση κατασκηνώσεων

Εφιαλτική ήταν η φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Πούσι της Μαλακάσας το μεσημέρι και μάλιστα σε ένα σημείο που είχε «ισοπεδωθεί» από πυρκαγιά πριν από τρία χρόνια. Η κατεύθυνση της φωτιάς ήταν προς τις κοινότητες Δήλεσι και Μήλεσι, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν τρεις κατασκηνώσεις. Αρκετά μεγάλο ήταν και το μέτωπο στην Εύβοια και συγκεκριμένα στον Πισώνα Ν. Αρτάκης όπου καταστράφηκαν αγροικίες και ποιμνιοστάσια. Οι πύρινες γλώσσες γιγαντώθηκαν λόγω των βοριάδων με κατεύθυνση δύο κοινότητες της περιοχής, οι οποίες εκκενώθηκαν προληπτικά, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τα πυροσβεστικά οχήματα που έσπευδαν στο σημείο. Εως αργά τη νύχτα επιχειρούσαν 10 οχήματα, 30 πυροσβέστες και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Αλλη εστία προκλήθηκε επίσης το μεσημέρι σε περιοχή της Αργολίδας και συγκεκριμένα στα Ηρεια, σε αγροτοδασική έκταση, η οποία όμως γρήγορα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, καθώς η επέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος ήταν άμεση.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...