Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

«Εφυγε» ο πόλισμαν του σινεμά

Ο Γ. Βελέντζας έχασε την πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Με έρανο σήμερα η κηδεία του

Ενας λαμπρός ηθοποιός, που μεσουράνησε τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, έφυγε προχθές από τη ζωή ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ο 88χρονος Γιώργος Βελέντζας, ο πάντα σοβαρός δευτεραγωνιστής σε 209 ταινίες, άφησε την τελευταία πνοή του στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στις 16.15, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο νεκροταφείο Ζωγράφου με έρανο, στον οποίο -όπως αποκάλυψε στην «Espresso» ο γιος του Θάνος Βελέντζας- συνέβαλαν το καλλιτεχνικό σωματείο Διόνυσος και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ).

«Ο πατέρας μου έπαιρνε μία σύνταξη, αλλά με τα προβλήματα της υγείας του τα οικονομικά μας ήταν πενιχρά. Ευχαριστώ όσους συνέβαλαν και βέβαια, την Αννα Φόνσου, που προΐσταται στο Σπίτι του Ηθοποιού. Εδώ και δέκα μήνες παράτησα τη δουλειά μου στα καράβια για να είμαι δίπλα του. Είμαι πολύ περήφανος που είχα έναν τόσο καλό πατέρα αλλά και μια άξια μητέρα -δυστυχώς, και εκείνη έφυγε από τη ζωή πριν από δέκα χρόνια- και δεν μου έλειψε τίποτα» rfq34rt234t 1αναφέρει ο γιος του και προσθέτει: «Προτού πέσει σε κώμα, μου έκανε με το χέρι του μια κίνηση που σημαίνει παύλα, δηλαδή ήθελε να μου δείξει ότι τελειώνει και μου ψιθύρισε κλαίγοντας: “Να προσέχεις”».

Ο Γιώργος Βελέντζας γεννήθηκε το 1927 στου Γουδή και σε ηλικία 15 χρόνων δούλεψε υπάλληλος στο φαρμακείο Μαρινόπουλος. Σε μια φαρμακαποθήκη συναντήθηκε με έναν άνθρωπο που δούλευε στην κινηματογραφική εταιρία Νόβακ Φιλμς, ο οποίος τον έβαλε στον χώρο του θεάματος. Τα πρώτα του βήματα στο θέατρο ήταν δύσκολα και αναγκαστικά συμμετείχε σε περιοδεύοντες θιάσους στην επαρχία, μέχρι που ο Μάνος Κατράκης τον πήρε κοντά του στο Λαϊκό Θέατρο.

Με τη χαρακτηριστική αρρενωπή φωνή του καθιερώθηκε στο σινεμά, ως ο χωροφύλακας στο «Ενας βλάκας και μισός» με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, ο μάγκας στο θρυλικό «Της κακομοίρας» με τον Κώστα Χατζηχρήστο, αλλά και ως γιατρός στο «Αλίμονο στους νέους» με τον Δημήτρη Χορν. Το 1993 για τη συμμετοχή του στη «Ζωή χαρισάμενη» κέρδισε το βραβείο δεύτερου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ από τις τελευταίες τηλεοπτικές δουλειές του ήταν η συμμετοχή του στη σειρά «Κωνσταντίνου κι Ελένης», ως ο πατέρας της Ματίνας Μανταρινάκη.

Η γνωριμία με την Αλτάνη

Το 1964 ο Γιώργος Βελέντζας γύριζε στη Μυτιλήνη την ταινία «Η μοίρα του αθώου» και στο συνεργείο εργαζόταν ως μακιγιέζ μια όμορφη κοπέλα, η Αλτάνη. Ενα χρόνο μετά παντρεύτηκαν και το 1966 απέκτησαν τον πολυαγαπημένο τους γιο. Οσο για τη σύζυγό του (ήταν γνωστή με το υποκοριστικό Μπέλα), είχε πολύ σημαντικές συνεργασίες στη Φίνος Φιλμς και τη Λυρική Σκηνή, ενώ για δέκα τετραετίες ήταν η μακιγιέζ στην ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων, που συμμετείχε στην τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...