Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Οικόπεδα με φως, νερό τηλέφωνο και… φόρους!

Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση τα περί επιβάρυνσης των αγροτεμαχίων – Τι προβλέπει πρόταση του ΠΑΣΟΚ

Οχι μόνο δεν διαψεύδει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο τα περί φορολόγησης αγροτεμαχίων, αλλά τα επιβεβαιώνει σκορπίζοντας σε χιλιάδες ιδιοκτήτες γης σε βουνά και λαγκάδια ακόμη μία ανησυχία. Η χθεσινή διαρροή από το Μαξίμου ήταν η εξής: «Σχετικά με τα δημοσιεύματα στον Τύπου για την επιβολή ειδικού φόρου στα αγροτεμάχια, ανακοινώνεται από το υπουργείο Οικονομικών πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση». Η διαρροή είναι σαφής. Αναφέρει πως «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση» και όχι «δεν υπάρχει καμία σκέψη για φορολόγηση αγροτεμαχίων». Είναι λοιπόν θέμα λίγων ημερών και πιθανότατα μέχρι το τέλος του Μαΐου θα πληροφορηθούμε το ποσό με το οποίο θα επιβαρύνει κάθε χωράφι ο φόρος που θα επιβληθεί και (λέγεται ότι) θα αντικαταστήσει το γνωστό και μισητό σε όλους μας «χαράτσι» που επιβάλλεται μέσω ΔΕΗ.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται ότι οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων θα φορολογούνται με βάση την έκταση και όχι την αντικειμενική αξία. Ο φόρος θα διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, αν καλλιεργείται, το είδος της καλλιέργειας κ.ά. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο φόρος θα ξεκινά από τα 3 ευρώ το στρέμμα. Σε ακίνητα-φιλέτα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές ή σε κοσμοπολίτικα νησιά (Μύκονος, Σαντορίνη) ή σε αυτά που συνορεύουν με εθνικές οδούς ο φόρος δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και στα 20, 30 ή 50 ευρώ το στρέμμα. Η φορολόγηση των 66,5 εκατ. στρεμμάτων στοχεύει στο να εξοικονομηθούν περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο του νέου φόρου.

Σχετική πρόταση έχει και το ΠΑΣΟΚ. Σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια, προτείνεται η διάκριση στους κατ’ επάγγελμα αγρότες (περίπου 250.000) και στους μη (περίπου 500.000). Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων να γίνεται βάσει ενός συστήματος αντικειμενικών αξιών, με πρόβλεψη για αφορολόγητο, με βάση την έκταση και την αξία. Προτείνει, τέλος, να γίνει διάκριση με βάση κριτήρια για τα αγροτεμάχια, όπως για παράδειγμα αν είναι καλλιεργήσιμα (αρδεύσιμα η μη, κοντά σε εθνικές οδούς η όχι, παραθαλάσσια η μη, χρησιμοποιούμενα για μονοετή καλλιέργεια ή πολυετή, πεδινά, ημιορεινά ή ορεινά) ή μη καλλιεργήσιμα (βοσκότοποι, δασικά).

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...