Θεραπεία για το σύνδρομο «ανδρόπαυση»

Επιστήμονες κατάφεραν με τεστοστερόνη να βρουν λύση

Επιστήμονες κατάφεραν με τεστοστερόνη να βρουν λύση

Η ανδρική εμμηνόπαυση είναι υπαρκτό σύνδρομο, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση ορμονοθεραπείας με τεστοστερόνη, υποστηρίζουν ακαδημαϊκοί. Η ανεπάρκεια τεστοστερόνης, αναφέρει η έρευνα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες της ιατρικής κλινικής του Λονδίνου Centre for Men’s Health, «χτυπάει» έναν στους πέντε άνδρες πάνω από τα 50 χρόνια.

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι και οι άνδρες μπορεί να παρουσιάσουν ανάλογα συμπτώματα με τις γυναίκες. Υποστηρίζουν ότι κατά την «ανδρόπαυση», όπως ονομάζουν την κλιμακτήριο των ανδρών, μπορεί να υποφέρουν από εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση, πόνο στις αρθρώσεις και χαμηλή λίμπιντο. Ακόμη μπορεί να πάρουν βάρος, να χάσουν μυϊκή μάζα και να υποφέρουν από κατάθλιψη. Αυτά συμβαίνουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, διότι όσο μεγαλώνουν οι άνδρες, οι σεξουαλικές ορμόνες τους μειώνονται.

Η έρευνα βασίστηκε στη μελέτη 2.000 ανδρών με το «σύνδρομο της ανδρόπαυσης», οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία με τεστοστερόνη. Οπως αναφέρουν οι ερευνητές στα συμπεράσματά τους, οι πλειονότητα των ανδρών επωφελήθηκε από τη θεραπεία. «Η έρευνα αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά της, κυρίως όμως δείχνει ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι ασφαλής» λέει ο επικεφαλής του ιατρικού προσωπικού του Centre for Men’s Health, καθηγητής Malcolm Carruthers.

Συγκεκριμένο όριο

Σπεύδει να προσθέσει ότι τα συμπτώματα της «ανδρόπαυσης» μπορεί να τα έχουν και άνδρες με κανονικά επίπεδα τεστοστερόνης. Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, όπως λέει, δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο ώστε να θεωρηθεί φυσιολογικό το επίπεδο της τεστοστερόνης. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα επίπεδα είναι αποδεκτά, ωστόσο ο οργανισμός δεν χρησιμοποιεί την ορμόνη, με συχνότερα αίτια την ηλικία, το άγχος, την παχυσαρκία ή γενετικούς παράγοντες.

Αλλη έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, ενώ παλαιότερες έρευνες συνέδεσαν την παχυσαρκία και τον διαβήτη με τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Σε ό,τι αφορά τη νέα μελέτη, αντιμετωπίζεται από κάποιους με σκεπτικισμό, λόγω του ότι η πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης στους άνδρες δεν είναι τόσο απότομη όσο στις γυναίκες, οπότε ίσως να μην μπορεί να συνδέεται με την κλιμακτήριο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ