Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δημήτρης Κόκοτας: Διασωληνωμένος με διπλό έμφραγμα ο τραγουδιστής!

Δύσκολες ώρες για τον Δημήτρη Κόκοτα, ο οποίος δίνει...

Ανοίγουν στόματα για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου

«Το είπα από την πρώτη στιγμή ότι θεωρώ ομιχλώδες...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 29 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣΜην αφήσετε τους άλλους να καθορίζουν τη ζωή σας....

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Οι 10 πιο πλούσιοι όλων των εποχών

Από τον βασιλιά του Τιμπουκτού έως τον Μπιλ Γκέιτς, οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο όλων των εποχών βρήκαν μια θέση στη λίστα που δημιούργησε το περιοδικό «Time».

Από τον βασιλιά του Τιμπουκτού έως τον Μπιλ Γκέιτς, οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο όλων των εποχών βρήκαν μια θέση στη λίστα που δημιούργησε το περιοδικό «Time».

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΚΑΤΙΑ ΓΙΑΠΑΛΑΚΗ

Οι συντάκτες της βασίστηκαν σε στοιχεία που συγκέντρωσαν ιστορικοί και οικονομολόγοι, οι οποίοι -όπως ομολόγησαν- κουράστηκαν αρκετά, καθώς η σύγκριση του πλούτου ισχυρών ανδρών στην Ιστορία, σε διαφορετικές περιόδους και με διαφορετικά οικονομικά συστήματα, υπήρξε δύσκολη. Στην κορυφή της κατάταξης οι ερευνητές έβαλαν τον Μάνσα Μούσα, τον βασιλιά του Τιμπουκτού στις αρχές του 13ου αιώνα. Η περιουσία του ήταν ανυπολόγιστη, λόγω της μεγάλης παραγωγής χρυσού στη χώρα του. Στην ιστορία έχουν μείνει τα προσκυνήματά του στη Μέκκα, με χιλιάδες δούλους να κουβαλούν και να σκορπούν χρυσάφι. Στη δεύτερη θέση είναι ο αυτοκράτορας της Ρώμης Αύγουστος (63 π.Χ. – 14 μ.Χ.), η περιουσία του οποίου υπολογίστηκε ισοδύναμη με 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στην αυτοκρατορία του παραγόταν το 25%-30% του παγκόσμιου πλούτου.

Τρίτος πλουσιότερος στον κόσμο ήταν ο Κινέζος αυτοκράτορας Σεν Ζονγκ (1048-1085) της δυναστείας Σενγκ, της πλουσιότερης όλων των εποχών. Στη διάρκεια της ακμής της αποκτήθηκε το 25%-30% του παγκόσμιου ΑΕΠ, πλούτος που προήλθε από την τεχνολογική καινοτομία και την εξειδίκευση στην είσπραξη των φόρων. Μιλώντας σε αριθμούς, πέρυσι το παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν σχεδόν 70 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ενας επίσης αυτοκράτορας, ο Ινδός Ακμπάρ (1542-1605), της μεγαλύτερης δυναστείας των Μουγκάλ, ακολουθεί, επίσης με το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ την πεντάδα κλείνει ο Γιόζεφ Στάλιν. Τρία χρόνια πριν από τον θάνατό του ο πλούτος της ΕΣΣΔ αντιπροσώπευε το 9,5% της παγκόσμιας παραγωγής.

Επενδύσεις

Ενας Σκοτσέζος μετανάστης στην Αμερική, ο Αντριου Κάρνεγκι (1835-1919), είναι ο έκτος στη λίστα, αλλά πρώτος στη λίστα των πιο πλούσιων της Αμερικής όλων των εποχών, με εκτιμώμενο πλούτο με σημερινά δεδομένα 372 δισεκατομμύρια δολάρια, χρήματα που προέρχονται κυρίως από την πώληση, το 1901, της εταιρίας του US Steel στην JP Morgan, αντί 480.000.000 δολαρίων. Αμερικανός και ο έβδομος στη λίστα, ο Τζον Ροκφέλερ, ο οποίος άρχισε να αυξάνει τον πλούτο του το 1863 με επενδύσεις στη βιομηχανία πετρελαίου. Η οικονομική ισχύς του με δεδομένα του 2014 ήταν 341 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακολουθεί ο Αλαν Ρόσο, εγγονός του Γουλιέλμου του Κατακτητή, ο οποίος όταν πέθανε το 1093, η περιουσία του ήταν ισοδύναμη -με δεδομένα 2014- με 194 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην ένατη θέση ένας σύγχρονος μεγιστάνας, ο 60χρονος Μπιλ Γκέιτς, που ίδρυσε τη Microsoft και η περιουσία φτάνει τα 78,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Τη δεκάδα κλείνει ο Τζένγκις Χαν. Είχε δύναμη, αλλά δεν ήταν υπερβολικά πλούσιος, λόγω της γενναιοδωρίας του, κλειδί της επιρροής που ασκούσε. Δεν έχτισε ποτέ παλάτι και γεννήθηκε και πέθανε σε γιουρτ, δηλαδή σκηνή των Μογγόλων. Δεν υπάρχει αριθμός να καθορίσει τον πλούτο του, καθώς αυτός ήταν τα εδάφη που κατακτούσε.

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....