Το καλοκαίρι απειλεί με ουρολοίμωξη

Η πάθηση χτυπά κυρίως γυναίκες κατά τη διάρκεια των διακοπών

Για πολλές γυναίκες το καλοκαίρι δεν είναι μόνο η εποχή των διακοπών αλλά και η εποχή που ξυπνά ο εφιάλτης της ουρολοίμωξης. Υπολογίζεται ότι ο μισός γυναικείος πληθυσμός έχει υποστεί το πρόβλημα σε κάποια φάση της ζωής του, ποσοστό που αυξάνεται κατά το 1/3 τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πιθανές αιτίες γι’ αυτό είναι η αφυδάτωση, καθώς περισσότερες γυναίκες εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες και αμελούν να αναπληρώσουν τα χαμένα υγρά του σώματος, και η αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας που πιστεύεται ότι ενισχύει τις πιθανότητες και επιδεινώνει τα συμπτώματα της πάθησης.

Η ουρολοίμωξη θεωρείται -σε γενικές γραμμές- περισσότερο γυναικεία υπόθεση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γυναικεία ουρήθρα έχει σημαντικά μικρότερο μήκος από την ανδρική, ενώ είναι μικρότερη και η απόστασή της από τον πρωκτό. Ετσι, γίνεται πιο πιθανό να καταλήξουν σε αυτή μικρόβια όπως ο E.coli και ο εντερόκοκκος, σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για την εμφάνισή της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών παρουσιάζονται σε γυναίκες.

Εξι στις δέκα

Σύμφωνα με μελέτη της επιστημονικής επιθεώρησης «British Journal of Family Medicine», όχι μόνο οι μισές, αλλά ίσως και έξι στις δέκα γυναίκες θα εμφανίσουν ουρολοίμωξη κάποια στιγμή της ζωής τους, αλλά το 53% όσων από αυτές είναι άνω των 55 χρόνων και το 36% των νεότερων γυναικών θα αναφέρουν επανεμφάνιση της πάθησης σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους!

Η πιο συνηθισμένη μορφή ουρολοίμωξης είναι η κυστίτιδα, που οφείλεται σε φλεγμονή του βλεννογόνου της ουροδόχου κύστης. Τα κυριότερα συμπτώματά της είναι η συχνή ανάγκη για ούρηση, πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα, πόνος κατά την ούρηση και ούρα που περιέχουν αίμα, είναι θολά και έχουν ασυνήθιστη οσμή.

Πάντως οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή και στο γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα ίδια συμπτώματα μπορούν να μη σηματοδοτούν ουρολοίμωξη, αλλά κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια, με αποτέλεσμα να χρειάζονται εξετάσεις προκειμένου να προσδιοριστεί η κατάλληλη αγωγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Φως στο τούνελ» για τον ηθοποιό Άγγελο Αντωνόπουλο

Ανησυχία στον καλλιτεχνικό κόσμο έχει προκαλέσει η «εξαφάνιση» ενός...

Αφροδίτη Γραμμέλη: Χέρι χέρι με τον νέο της σύντροφο – Το τρυφερό στιγμιότυπο

Μια όμορφη περίοδο φαίνεται πως διανύει στην προσωπική της...

Τα «έσπασε» στη Βανδή παρέα με τον κούκλο γιο της

Η ίδια πόσταρε φωτογραφίες και έγραψε: «Μα τι βραδιά κι αυτή! Ξημερώσαμε! Πάντα τέτοιες χαρές εύχομαι σε όλο το κόσμο!

Κατερίνα Παναγοπούλου: Το «αντίο» που λύγισε τους πάντες – «Ένα μόνο δεν σου συγχωρώ»

Με λόγια που «σπάνε» την καρδιά, η Κατερίνα Παναγοπούλου...

Ο Μπισμπίκης junior έφυγε μόνος για το πρώτο του ταξίδι – Το συγκινητικό μήνυμα της Κωνσταντίνας Μπεκιάρη

Η Κωνσταντίνα Μπεκιάρη το πρωί της Πέμπτης συνόδευσε τον γιο της, Μιχάλη στο αεροδρόμιο για να φύγει ταξίδι με την ομάδα μπάσκετ που παίζει.

Δημήτρης Στάμου: Θυμάστε τον παρουσιαστή ειδήσεων του ΑΝΤ1 – Δείτε πώς είναι σήμερα

Ο Δημήτρης Στάμου υπήρξε παρουσιαστής δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 επί σειρά ετών αλλά εδώ και 15 χρόνια έχει αφήσει πίσω του την τηλεόραση.

Κατερίνα Καινούργιου: Νέες φωτογραφίες από τα γενέθλιά της – Η πιπίλα και τα ροζ τριαντάφυλλα

Ξεχωριστή ήταν η Παρασκευή για την Κατερίνα Καινούργιου, καθώς...