Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Τσακαλώτος ξεπέρασε τη… Γιόχανσον και παρομοίωσε τη Μαρία Καρυστιανού με...

Αφησε τη Σκάρλετ Γιόχανσον και «έπιασε» την Τζούλια Ρόμπερτς...

Ευρυδίκη: Μοιράζεται ακόμα ένα τραγούδι από το πρόσφατο άλμπουμ της

Μετά το «Αερικό», η Ευρυδίκη μοιράζεται με τους fans...

Πατρόν Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και... στη μόδα! Για πρώτη φορά...

«Σασμός»: H Μαρίνα με τη γιαγιά Ειρήνη συμφιλιώνονται

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Θοδώρα...

Χειροποίητα παιχνίδια made in Ios

Η Ελληνίδα αρχαιολόγος Αθηνά Δουκάκη και ο Ισπανός σχεδιαστής Χοσέ Ναβάρο παράγουν και πουλάνε διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο κατασκευές υψηλής ποιότητας, εμπνευσμένες από το κυκλαδίτικο νησί

Στην εποχή της μαζικής παραγωγής και του «made in Chinα» μια Ελληνίδα αρχαιολόγος και ένας Ισπανός σχεδιαστής αποφάσισαν να πάνε κόντρα στο ρεύμα και να στήσουν ένα μικρό εργαστήριο στην Ιο. Εκεί φτιάχνουν εξ ολοκλήρου στο χέρι ευφάνταστα ξύλινα παιχνίδια.

Οι δημιουργίες τους ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο φέρνοντας μαζί τους κάτι από την ομορφιά, το χρώμα και το φως των Κυκλάδων. Η Αθηνά Δουκάκη πάντοτε ονειρευόταν να ζήσει σε ένα νησί του Αιγαίου. Μοιράστηκε το όνειρό της με τον Χοσέ Ναβάρο και μαζί πήραν την απόφαση να εγκατασταθούν στην Ιο και να ασχοληθούν με τη δημιουργία χειροποίητων ξύλινων παιχνιδιών.

Το «μικρό ταξιδιάρικο καραβάκι», το «ιπτάμενο τρίκυκλο», τα «ανοιξιάτικα σπιτάκια» και το «φανταστικό τρένο» είναι μερικά από τα παιχνίδια που φτιάχνουν και διαθέτουν σε όλο τον κόσμο μέσω διαδικτύου.

Οπως εξηγούν στην «Espresso», η ιδέα της δημιουργίας ξύλινων παιχνιδιών προέκυψε πολύ φυσικά: «Ηταν απόρροια του τρόπου ζωής στις Κυκλάδες, ένα περιβάλλον που μας ενέπνευσε και μας προσέφερε πολλά ερεθίσματα. sdf25g4yh 1Στην Τζια, όπου κατασκευάσαμε το πρώτο μας παιχνίδι, φτιάχναμε στο εργαστήρι μιας πολύ καλής φίλης χρηστικά αντικείμενα και έπιπλα για το σπίτι μας.

»Ετσι η ιδέα για το ιπτάμενο τρίκυκλο μάς βρήκε κατά κάποιον τρόπο μέσα στο εργαστήρι». Στην υλοποίηση της ιδέας βοήθησαν οι σπουδές στη γλυπτική που ο Χοσέ είχε κάνει στη Μαδρίτη, γεγονός που πρόσφερε την απαραίτητη γνώση και την εξοικείωση με τη διαδικασία του σχεδιασμού και της κατασκευής των παιχνιδιών.

Με άξονα τη θάλασσα

Κοιτάζοντας τα προϊόντα της δουλειάς του Χοσέ και της Αθηνάς εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η κυριότερη πηγή της έμπνευσή τους είναι ο τόπος όπου ζουν, δηλαδή οι Κυκλάδες. «Η θάλασσα με την οποία είμαστε σε καθημερινή επαφή, οι γραμμές, τα υλικά και η κλίμακα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, καθώς και ο τρόπος που το χρηστικό διαμορφώνει το αισθητικό αποτέλεσμα στα προϊστορικά αντικείμενα, με τα οποία η Αθηνά είναι σε καθημερινή επαφή, μας εμπνέουν» λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Τέλος, ο κόσμος των παραμυθιών και η εικονογράφηση των παιδικών βιβλίων μας μαγεύουν και μας δίνουν πολλές ιδέες».

sdf25g4yh 10
Εκείνο πάντως που κάνει τα παιχνίδια τους να ξεχωρίζουν από άλλες ξύλινες κατασκευές είναι η υψηλή αισθητική τους, με αποτέλεσμα να απευθύνονται όχι μόνο σε παιδιά αλλά και σε μεγάλους. «Είναι πολύ συνηθισμένο τα παιχνίδια μας να αγοράζονται από ενηλίκους ως δώρο για ενηλίκους και όχι μόνο για παιδιά. Είναι πολύ όμορφο που διαπιστώνουμε ότι υπάρχει χώρος για παιχνίδι, χρώμα και φαντασία στις ζωές των ενηλίκων» επισημαίνουν.

Υλικά με πιστοποίηση και φιλικά στο περιβάλλον

Η παραγωγή του νιώτικου εργαστηρίου γίνεται σε μικρή κλίμακα, καθώς κάθε παιχνίδι «θέλει τον χρόνο του» για να ολοκληρωθεί, λόγω της απαίτησης των δύο δημιουργών για υψηλή ποιότητα, αλλά και εξαιτίας της αποκλειστικά χειροποίητης κατασκευής. «Ολα τα παιχνίδια κόβονται, γυαλοχαρτίζονται και βάφονται στο χέρι με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, ώστε το παιχνίδι να είναι φιλικό στην αφή εξοικειώνοντας το παιδί με τις ποιότητες του ξύλου και του χειροποίητου αντικειμένου» τονίζουν ο Χοσέ και η Αθηνά. Μάλιστα στο χέρι φτιάχνονται ακόμη και οι κούτες για τη συσκευασία των παιχνιδιών!

Τα ίδια υψηλά στάνταρ ακολουθούν και στην επιλογή των υλικών κατασκευής, για τα οποία αναφέρουν ότι είναι υψηλής ποιότητας, ευρωπαϊκής προέλευσης, φιλικά προς το περιβάλλον και ασφαλή για τα παιδιά. «Το κοντραπλακέ φέρει πιστοποίηση CFC, ενώ τα χρώματα και το βερνίκι είναι υδατοδιαλυτά, ελεύθερα από επιβλαβείς τοξικές ουσίες, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης» σημειώνουν οι ίδιοι.

Η μεταφορά της ιδέας στο χαρτί και στην πράξη

Για να φτιαχτεί ένα παιχνίδι θέλει δουλειά… πολλή, πόσο μάλλον όταν αυτό είναι χειροποίητο: «Η διαδικασία της κατασκευής ενός παιχνιδιού ξεκινάει από τον σχεδιασμό, δηλαδή τη μεταφορά μιας ιδέας στο χαρτί με τη μορφή γρήγορων σκίτσων. Ακολουθεί ο πειραματισμός με τη φόρμα που γίνεται πρώτα στο χαρτί ή ακόμα και με τη μορφή κολάζ και στη συνέχεια σε ξύλο. Η πρώτη μακέτα τροποποιείται κάποιες φορές μέχρι οι διαστάσεις, οι αναλογίες και οι τεχνικές λύσεις να μας ικανοποιούν». Σε ένα πιο προχωρημένο στάδιο της δημιουργικής διαδικασίας η Αθηνά και ο Χοσέ επικεντρώνονται στο χρώμα, που αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο για την επίτευξη του επιθυμητού αισθητικού αποτελέσματος.

INFO
Οποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει τη δουλειά της Αθηνάς και του Χοσέ στην ιστοσελίδα του εργαστηρίου (www.thewanderingworkshop.com/gr/arhiki.html), στο facebook (www.facebook.com/thewanderingworkshop), καθώς και στη ιστοσελίδα etsy.com (https://www.etsy.com/shop/TheWanderingWorkshop).

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες: 

 

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Όσα λένε οι κακές γλώσσες για τον ερωτύλο Γιάννη Μπρατάκο

Οι άσπονδοι φίλοι του τον αποκαλούν «Μπάρκουλη του Μαξίμου»,...