Εκτόξευση στο Διάστημα με ασανσέρ!

Ανελκυστήρας που θα φτάνει στη στρατόσφαιρα, θα αποτελει τη βάση για τα διαστημόπλοια

Ανελκυστήρας που θα φτάνει  στη στρατόσφαιρα, θα αποτελει τη βάση για τα διαστημόπλοια

Αντί να εκτοξεύουμε πυραύλους στο Διάστημα, γιατί να μη φτιάξουμε ένα τεράστιο ασανσέρ που θα ανεβάζει τα διαστημόπλοια εκεί; Αυτή η απλοϊκή, σχεδόν παιδικής σύλληψης ιδέα, είναι το φιλόδοξο πρότζεκτ καναδικής εταιρίας που εξασφάλισε την πρώτη πατέντα «διαστημικού ανελκυστήρα». Αυτός θα μπορεί να ανεβάζει φορτίο σε ύψος 20 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, δηλαδή στη στρατόσφαιρα, από την οποία θα μπορεί να εκτοξευτεί πιο εύκολα στο Διάστημα. Σύμφωνα με την Thoth Technology, ο ανελκυστήρας αυτός θα μειώσει το κόστος των διαστημικών αποστολών κατά ένα τρίτο, επειδή τα διαστημόπλοια δεν θα χρειάζεται να κουβαλούν τεράστιες ποσότητες καυσίμου για να απογειωθούν.

«Από την κορυφή του πύργου αυτού τα διαστημόπλοια θα μπορούν να εκτοξευτούν σε τροχιά μέσα σε ένα στάδιο και θα επιστρέφουν πάλι στον πύργο για ανεφοδιασμό και επανεκτόξευση» δήλωσε ο δρ Μπρένταν Κουάιν, εφευρέτης του πύργου ThothX, ο οποίος θα είναι φουσκωτός, με μερικά ενισχυμένα σημεία, ενώ στην κορυφή του θα έχει έναν διάδρομο προσγειώσεων και απογειώσεων.

Σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο, ο φουσκωτός πύργος εκτόξευσης, που θα είναι είκοσι φορές πιο ψηλός από το Burj Khalifa του Ντουμπάι, θα επιστρατεύει μια σειρά από πολύπλοκες δομές προκειμένου να διατηρείται ευθύς και όρθιος ενώ συμπιεσμένα οχήματα, ικανά να μεταφέρουν φορτία έως και δέκα τόνων, θα κινούνται είτε στο κέντρο του πύργου είτε εξωτερικά.

Προκειμένου να γίνει ωστόσο αυτός ο πύργος πραγματικότητα θα πρέπει να υπερνικηθούν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, σύμφωνα με το site wired. Για παράδειγμα, δεδομένου του μεγάλου ύψους του, ο ThothX θα πρέπει να αντέχει μεγάλης ταχύτητας ανέμους που θα κάνουν ολόκληρη τη δομή να ταλαντεύεται. Αν δεν επιτευχθεί αυτό, οι προσγειώσεις και οι απογειώσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολες.


{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ