«Μαχαίρι» 5,2% στις επικουρικές

Πώς η ενοποίηση Ταμείων και τα ελλείμματα μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε αναδρομική περικοπή έως 14% από Νοέμβριο!

«Μαύρο φθινόπωρο» έρχεται για τους συνταξιούχους! Οριζόντιες περικοπές τουλάχιστον 5,2% στις επικουρικές συντάξεις «κρύβει» η υποχρεωτική ένταξη από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά 11 Ταμείων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ενώ το ύψος των ελλειμμάτων είναι τέτοιο που μια δεύτερη δόση μείωσης των επικουρικών συντάξεων, που θα αγγίζει το 8%, θεωρείται αναπόφευκτη από τον Νοέμβριο και μετά, ανεβάζοντας συνολικά τον λογαριασμό των περικοπών σχεδόν στο 14%.

ΑΠΟ ΤΟΝ
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Και αυτό γιατί στις παραπάνω μειώσεις δεν συμπεριλαμβάνεται η έμμεση μείωση η οποία θα προκληθεί στις επικουρικές συντάξεις από τη νέα εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ, στο 6% από 4%, η οποία θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου του 2015.

Η ενσωμάτωση 11 επικουρικών ταμείων, όπως προβλέπει η πρόσφατη υπουργική απόφαση του Παύλου Χαϊκάλη, κάθε άλλο παρά κάνει δυνατή τη μείωση του ελλείμματος τουλάχιστον 330.000.000 με 350.000.000 ευρώ το οποίο προβλέπεται να έχει φέτος το ΕΤΕΑ.

Ενσωμάτωση

Το έλλειμμα αυτό αντιστοιχεί στο 14% των δαπανών του για συντάξεις σε ετήσια βάση (2,35 δισ. ευρώ), ενώ το έλλειμμα των άλλων 11 επικουρικών ταμείων τα οποία θα ενσωματωθούν στο ΕΤΕΑ εκτιμάται γύρω στα 50.000.000-100.000.000 ευρώ.

Τα Ταμεία αυτά, που έχουν πάνω από 200.000 ασφαλισμένους και 122.000 συνταξιούχους -ενστόλους (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό), ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους κ.λπ.-, προστίθενται στο υπερ-επικουρικό με το 1.645.000 συνταξιούχους, λόγω μνημονιακής δέσμευσης. Οι περικοπές εκτιμάται ότι θα γίνουν άμεσα, χωρίς όμως να είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία εφαρμογής τους.

Στο ΕΤΕΑ εντάσσονται τα εξής ταμεία:

Τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ (Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων (ΤΕΑΥΑΠ), Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Ελληνικής Χωροφυλακής (Τ.ΕΑΕΧ) και Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΤΕΑΥΠΣ).
 Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του ΟΑΕΕ.
 Τoμέας Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (ΤΕΑΑ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του ΟΑΕΕ.
 Τoμέας Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του ΟΑΕΕ.
 Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΑ.
 Τομέας Ασφάλισης Συμβολαιογράφων (ΤΑΣ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΑ.
 Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (ΤΕΑΔ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΑ.
 Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
 Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών & Θεσσαλονίκης του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
 Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (ΚΕΑΝ) του ΝΑΤ.
 Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ) αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ