Εμφύτευμα που ρυθμίζει την πίεση

Εχει το μέγεθος ενός φασολιού και τοποθετείται στις καρωτίδες

Μικροσκοπικό μεταλλικό εμφύτευμα που τοποθετείται στον λαιμό μπορεί να αποτελέσει επαναστατική νέα θεραπεία για την υπέρταση. Η συσκευή που έχει το μέγεθος φασολιού τοποθετείται σε μία από τις δύο καρωτίδες αρτηρίες, που μεταφέρουν το γεμάτο οξυγόνο αίμα από την καρδιά προς τον εγκέφαλο.

Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ασκεί την κατάλληλη πίεση στα τοιχώματα των καρωτίδων, εκεί όπου βρίσκονται οι απολήξεις των ευαίσθητων νεύρων που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, με σκοπό να δημιουργεί στον εγκέφαλο την ψευδαίσθηση ότι είναι μεγαλύτερη από το φυσιολογικό και να τον αναγκάζει να δώσει εντολή για περαιτέρω μείωσή της.

Το MobiusHD, όπως ονομάζεται το εμφύτευμα, καταγράφει ουσιαστικά την πίεση που ασκείται στα τοιχώματα της καρωτίδας αρτηρίας κατά τη ροή του αίματος. Αν τα τοιχώματα τεντώνονται πολύ, υποδεικνύοντας υψηλή αρτηριακή πίεση, οι τασεοϋποδοχείς ή αλλιώς «αισθητήρες πίεσης», όπως ονομάζονται οι νευρικές απολήξεις που βρίσκονται εκεί, στέλνουν την εντολή στον εγκέφαλο να εκκινήσει τους μηχανισμούς μείωσης της πίεσης.

Ο εγκέφαλος με τη σειρά του απελευθερώνει χημικές ουσίες που μειώνουν τη συχνότητα των παλμών, μειώνοντας έτσι και την αρτηριακή πίεση. Παράλληλα, οι ίδιες ουσίες αποστέλλονται και στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, ώστε να διασταλούν και να μειωθεί περαιτέρω η πίεση.

Οι μηχανισμοί

Το εμφύτευμα πιέζει από μόνο του τους τασεοϋποδοχείς, δημιουργώντας τους τη λανθασμένη αίσθηση αυξημένης αρτηριακής πίεσης, προκειμένου να μπουν μπροστά οι μηχανισμοί τροποποίησης των καρδιακών παλμών και διαστολής των αιμοφόρων αγγείων.

Η διαδικασία αυτή είναι χρήσιμη για ασθενείς που δεν μπορούν να ελέγξουν την πίεσή τους με αντιυπερτασικά, εξαιτίας δυσλειτουργικών τασεοϋποδοχέων που δεν ανιχνεύουν έγκαιρα την αύξηση της πίεσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από το 50% των ασθενών με υπέρταση που παίρνουν αντιυπερτασικά φάρμακα συνεχίζει να έχει αυξημένες τιμές και να κινδυνεύει από έμφραγμα και εγκεφαλικό. Το MobiusHD, που κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρία Vascular Dynamics, τοποθετείται με γενική αναισθησία μέσω μικρής τομής, ακριβώς κάτω από το σαγόνι.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ