Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Τσουνάμι απειλεί την Κρήτη

Ελληνες και Ιταλοί επιστήμονες προειδοποιούν για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι νότιες ακτές του νησιού σε περίπτωση…

Ορμητικά κύματα ύψους πέντε μέτρων απειλούν να εξαφανίσουν (!) τις ακτές της Κρήτης έπειτα από «ξύπνημα» του Εγκέλαδου, με σεισμική δόνηση (στα ανοιχτά) περίπου 7 Ρίχτερ. Ελληνες και Ιταλοί επιστήμονες εκπέμπουν SOS στις αρμόδιες Αρχές, ώστε να προετοιμαστούν για ενδεχόμενο τσουνάμι!

Ηταν Δεκέμβριος του 2004 στον Ινδικό ωκεανό, όταν ένα φονικό κύμα παρέσυρε στον θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους μετά τον σεισμό της τάξης των 9 Ρίχτερ στη Σουμάτρα. Το τσουνάμι προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έχουν καταγραφεί στην ανθρώπινη Ιστορία. Ο εφιάλτης αφορά και τη Μεσόγειο, όπως προκύπτει από νέα αποκαλυπτική ελληνοϊταλική έρευνα, η οποία βασίζεται σε μοντέλο προσομοίωσης πιθανών επιπτώσεων ενός μετασεισμικού τσουνάμι. Ειδικότερα, ένας σεισμός 7 Ρίχτερ έξω από τις ακτές της ανατολικής Σικελίας και της νοτιοδυτικής Κρήτης είναι δυνατόν να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι, που θα «πνίξει» -ειδικά στην Κρήτη- έκταση 3,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων!

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο μεταδιδακτορικός ερευνητής πολιτικός μηχανικός Αχιλλέας Σαμαράς, του πανεπιστημίου της Μπολόνια, ενώ συμμετείχε και ο καθηγητής Θεοφάνης Καραμπάς του Τμήματος Πολιτικών 4rfwetyg 1Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τόσο οι Ελληνες όσο και οι Ιταλοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζουν την ανάγκη να μελετηθεί σε βάθος το σενάριο που αφορά την ανατολική Μεσόγειο και ιδίως την Κρήτη, ώστε οι Αρχές να είναι καλά προετοιμασμένες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ωκεανογραφίας «Ocean Science» της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γεωεπιστημών (EGU), η οποία εξέδωσε ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο κ. Σαμαράς. Αναφέρεται λοιπόν χαρακτηριστικά: «Προσομοιώσαμε τον σχηματισμό τσουνάμι, εισάγοντας μετατοπίσεις που προκαλούν σεισμοί είτε στον θαλάσσιο πυθμένα, είτε στην επιφάνεια και καταγράψαμε το πώς αυτές οι διαταραχές -τα κύματα του τσουνάμι- διαδίδονται και μεταμορφώνονται, καθώς πλησιάζουν και κατακλύζουν τις παράκτιες περιοχές».

Μάλιστα, η ερευνητική ομάδα του Αχιλλέα Σαμαρά επισημαίνει ότι περίπου το 10% των τσουνάμι που εκδηλώνονται σε όλο τον πλανήτη αφορά τη Μεσόγειο και αυτό συμβαίνει περίπου μία φορά κάθε εκατό χρόνια. «Οι προσομοιώσεις μας θα μπορούσαν να βοηθήσουν, ώστε να δημιουργηθεί μια λεπτομερής βάση δεδομένων για σενάρια εκδήλωσης τσουνάμι στη Μεσόγειο» αναφέρει ο Ελληνας ερευνητής και συμπληρώνει: «Παρότι τα τσουνάμι που προσομοιώσαμε δεν είναι μικρά, υπάρχει καταγεγραμμένη ιστορία σημαντικά ισχυρότερων γεγονότων».

Πράγματι, το 365 μ.Χ. απανωτές σεισμικές δονήσεις έως 8,5 Ρίχτερ σημειώθηκαν έξω από την Κρήτη και είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί τσουνάμι, το οποίο κατέστρεψε ολόκληρες πόλεις στην Ελλάδα, στην Ιταλία και την Αίγυπτο. Το 1908, σεισμός 7 Ρίχτερ εκδηλώθηκε στη Μεσίνα της Σικελίας και αμέσως μετά το τσουνάμι (ύψους άνω των 10 μέτρων) σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους. Γνωστό βέβαια είναι το κύμα που προκλήθηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης τον 16ο αιώνα π.Χ.

NASA: Η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει 1μ. σε 100-200 χρόνια

Κατά ένα μέτρο υπολογίζουν ότι θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα 100 έως 200 χρόνια η στάθμη των ωκεανών, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι επιστήμονες της NASA. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μεγάλες πόλεις όπως το Τόκιο και η Σιγκαπούρη αλλά και μερικά κράτη του Ειρηνικού θα μετατραπούν σε σύγχρονες Ατλαντίδες. Οπως αναφέρει η σχετική έρευνα, η άνοδος της στάθμης φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτη, με τους ειδικούς να διατηρούν όμως κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, αφού κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την ταχύτητα με την οποία θα λιώσουν οι πάγοι στους πόλους της Γης.

Οι επιστήμονες μελετούν τον ρυθμό λιωσίματος των πάγων στη Γροιλανδία, που την τελευταία δεκαετία μειώνονται κατά μέσο όρο κατά 303 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως. Η στάθμη των ωκεανών έχει ανέβει κατά περίπου 7,6 εκατοστά από το 1992, αλλά σε ορισμένα σημεία η άνοδος φτάνει και τα 23 εκατοστά. «Με βάση όσα ξέρουμε σήμερα είναι πρακτικά βέβαιο ότι θα έχουμε άνοδο της στάθμης κατά τουλάχιστον ένα μέτρο και ίσως και περισσότερο» εξήγησε ο Στιβ Νέρεμ του πανεπιστημίου του Κολοράντο, που είναι επικεφαλής της ομάδας που παρακολουθεί την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, ενώ ο Τομ Ουάγκνερ, επιστήμονας της NASA, ειδικευμένος στη μελέτη των παγετώνων, πρόσθεσε ότι μια άνοδος της τάξης των τριών μέτρων μέσα σε έναν αιώνα είναι εφικτή, αν οι πάγοι λιώσουν γρήγορα.

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...