Ηλιος εναντίον σκλήρυνσης κατά πλάκας

H έλλειψη της βιταμίνης D ευνοεί την εμφάνιση της νόσου

Οι άνθρωποι που έχουν γενετική προδιάθεση για χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Αυτό υποστηρίζει μια ευρείας κλίμακας έρευνα του πανεπιστημίου McGill του Καναδά, οι επιστήμονες του οποίου μελέτησαν τα γενετικά στοιχεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων ευρωπαϊκής καταγωγής. Τα αποτελέσματα της έρευνας ενισχύουν τη θεωρία ότι η έλλειψη βιταμίνης D παίζει σημαντικό ρόλο στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμη αν η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D θα βοηθούσε στην πρόληψη ή στη θεραπεία της νόσου που πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς σε αυτήν είναι πιθανό να εμπλέκονται περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες.

Η βιταμίνη D είναι γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», καθώς η πρόσληψή της γίνεται κυρίως μέσω της υπεριώδους ακτινοβολίας του και λιγότερο μέσω ορισμένων τροφών, όπως τα λιπαρά ψάρια, το συκώτι και το αβγό.

Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, με εμφανείς επιπτώσεις τόσο στην υγεία τους όσο και στην ποιότητα της ζωής τους.

Τα επίπεδα

Ειδικότερα όμως οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζεται συχνότερα σε χώρες με περιορισμένη ηλιοφάνεια. Πάντως ακόμη δεν είναι σαφές αν αυτό συμβαίνει εξαιτίας της -προφανούς- έλλειψης βιταμίνης D ή εξαιτίας και άλλων παραγόντων.

Οπως τονίζει ο ανοσολόγος καθηγητής Danny Altmann από το Imperial College του Λονδίνου, «η βιταμίνη D είναι σχετικά φτηνή, ασφαλής και πολλοί από εμάς θα ήταν υγιέστεροι αν είχαμε στο αίμα μας ανάλογα επίπεδα με τους αρχαίους προγόνους μας που ζούσαν σε εξωτερικούς χώρους, φορούσαν λίγα ρούχα και έτρωγαν ένα ποικίλο διαιτολόγιο με αρκετά λιπαρά ψάρια».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι «μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξο να περιμένουμε μια θεραπευτική μορφή της βιταμίνης D που θα προλαμβάνει ή θα θεραπεύει τη σκλήρυνση κατά πλάκας, εντούτοις η συγκεκριμένη μελέτη θα προσφέρει ακόμη ένα επιχείρημα σε όσους υποστηρίζουν ότι οι λαοί που ζουν σε χώρες με λίγο ήλιο θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά συμπληρώματα βιταμίνης D».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ