Αντιβιοτικά και διαβήτης τύπου 2

Σκοτώνουν και τα «καλά» βακτήρια του εντέρου

Σκοτώνουν και τα «καλά» βακτήρια του εντέρου

Aμεση σχέση ανάμεσα στη λήψη αντιβιοτικών και στον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 εντόπισαν οι ειδικοί. Μόλις τέσσερις κύκλοι αντιβίωσης σε βάθος δεκαπενταετίας φαίνονται ικανοί να αυξήσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου έως και κατά 53%, όπως διαπίστωσαν ερευνητές του νοσοκομείου Gentofte της Δανίας σε μελέτη με τη συμμετοχή 1.400.000 ασθενών.

Τα αντιβιοτικά είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να σκοτώνουν τα βακτήρια που προκαλούν μολύνσεις. Παράλληλα όμως σκοτώνουν και μερικά από τα «καλά» βακτήρια του εντέρου, τα οποία επηρεάζουν τη λειτουργία της πέψης και του μεταβολισμού. Αυτός, όπως τουλάχιστον υποψιάζονται οι ερευνητές, είναι ένας από τους λόγους για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στη λήψη αντιβίωσης και στον διαβήτη, καθώς οι αλλοιώσεις στη χλωρίδα του εντέρου μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός απορροφά τη ζάχαρη και το λίπος.

Μια δεύτερη εξήγηση είναι ότι οι ασθενείς με μη διαγνωσμένο διαβήτη μπορεί να είναι περισσότερο ευάλωτοι στις μολύνσεις και κατ’ επέκταση να κάνουν χρήση περισσότερων αντιβιοτικών. «Στην έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι με διαβήτη χρησιμοποιούσαν πολλά περισσότερα αντιβιοτικά στο διάστημα των 15 ετών πριν από τη διάγνωσή τους.

Εκδήλωση της νόσου

Το εύρημα αυτό αυξάνει την πιθανότητα οι αντιβιώσεις να αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Κρίστιαν Μίκελσεν.

Οι ερευνητές, τα συμπεράσματα των οποίων δημοσιεύτηκαν στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού», παρακολούθησαν την πορεία 1.300.000 ατόμων χωρίς διαβήτη και 170.404 διαβητικών, και διαπίστωσαν ότι όσοι πήραν πέντε ή περισσότερες συνταγογραφούμενες αντιβιώσεις σε διάστημα 15 χρόνων είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου, συγκριτικά με όσους πήραν μία ή καμία φορά. Παράλληλα διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 έπαιρναν κατά μέσο όρο 0,8 αντιβιώσεις ετησίως, σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς που δεν ξεπερνούσαν τη μισή αντιβίωση τον χρόνο. Στόχος των επιστημόνων είναι η διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών προκειμένου να επιβεβαιώσουν τη σχέση μεταξύ των δύο.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ