Κίνδυνος για μελάνωμα από τα gadgets!

Αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου στους χρήστες

Αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου στους χρήστες

Συσκευές όπως τα τάμπλετ, τα έξυπνα κινητά και οι φορητοί υπολογιστές αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος εξ… αντανακλάσεως. Οπως διαπίστωσαν ερευνητές, οι οθόνες των εν λόγω gadgets αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο, οπότε εκθέτουν με αυτόν τον τρόπο τους χρήστες σε καρκινογόνα μήκη κύματος.

«Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται συνήθως για επικοινωνία ή για διασκέδαση, οπότε είναι εύκολο να προσπερνάει κανείς τις αντανακλαστικές ιδιότητές τους» δηλώνει η Μέρι Λογκ του πανεπιστημίου του Νιου Μέξικο στην Αλμπουκέρκη. Σε έρευνα παρατήρησης που πραγματοποίησε μαζί με τους συνεργάτες της σε ένα καταπράσινο λιβάδι, τοποθέτησαν ένα κεφάλι κούκλας που «φορούσε» μετρητή ακτινοβολίας UVA και UVB και το έστρεψαν προς ένα σταντ, πάνω στο οποίο έβαλαν διάφορες κινητές συσκευές.

Σε δύο διαφορετικά τεστ οι ερευνητές κατέγραψαν τις τιμές των UV στη μία ώρα έκθεσης, από τις 11.00 το πρωί ως τις 12.00 το μεσημέρι, χρησιμοποιώντας ένα περιοδικό, ένα smartphone, διάφορα μοντέλα Pad, δύο λάπτοπ και ένα e-reader.

Στο πρώτο τεστ οι συσκευές βρίσκονταν σε απόσταση 41,9 εκατοστών μακριά από τον αισθητήρα της ακτινοβολίας, ενώ στο δεύτερο ήταν 31,1 εκατοστά μακριά. Οι συσκευές και ο αισθητήρας της ακτινοβολίας είχαν τέτοια γωνία ώστε να μιμούνται έναν ενήλικο που κοιτάζει μία συσκευή.

Πρώτο τεστ

Στο πρώτο τεστ το ανοιχτό περιοδικό αύξανε την έκθεση στην ακτινοβολία κατά 46%, το Pad κατά 85% και το λάπτοπ κατά 75%. Μόνο στο δεύτερο τεστ, στο οποίο οι συσκευές ήταν ακόμη πιο κοντά στο πρόσωπο της κούκλας, συμπεριλήφθηκε και το έξυπνο κινητό, που διαπιστώθηκε ότι αύξησε την ακτινοβολία κατά 36%.

Δεδομένης της διαπιστωμένης αύξησης της έκθεσης στην ακτινοβολία κατά τη χρήση των παραπάνω συσκευών, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω σχετική έρευνα. Επίσης πέφτει στο τραπέζι και η σκέψη της ενδεχόμενης ανάγκης οι συσκευές αυτές να επανασχεδιαστούν, ώστε η αντανάκλαση που κάνουν οι οθόνες τους να μειωθεί με κάποιον τρόπο και να μην υπάρχει κίνδυνος για τους χρήστες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ