Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Ζωή (;) στον Αρη

Ανακοίνωση της NASA για την ύπαρξη αλμυρού νερού στον κόκκινο πλανήτη

Ανακοίνωση της NASA για την ύπαρξη αλμυρού νερού στον κόκκινο πλανήτη

Ενα σημαντικό βήμα πιο κοντά στον εντοπισμό ζωής στον Αρη βρίσκεται η NASA, που ανακοίνωσε ότι στον κόκκινο πλανήτη, ο οποίος φάνταζε μέχρι σήμερα αφιλόξενος, υπάρχει νερό.

Οι παράξενες γραμμές που αυλακώνουν τις πλαγιές του, σύμφωνα με Αμερικανούς και Γάλλους επιστήμονες, υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι είναι ρυάκια αλμυρού νερού.
Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι οι μαύροι δακτύλιοι που εντοπίστηκαν από το διαστημικό αναγνωριστικό όχημα «Mars Reconnaissance Orbiter» είναι πιθανότατα αποτέλεσμα υγρού που κινείται πάνω ή κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Αυτά τα σημάδια, που επιμηκύνονται και σκοτεινιάζουν με την εναλλαγή των εποχών, είναι το αντικείμενο έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Geoscience» και συζητήθηκε εκτενώς από πάνελ ειδικών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε από το κανάλι της NASA.

Οι αστροφυσικοί υπέθεταν εδώ και καιρό ότι οι γραμμές αυτές, οι οποίες μπορεί να έχουν μήκος εκατοντάδες μέτρα και πλάτος περίπου πέντε μέτρα, που εμφανίζονται κατά τη θερμή εποχή του πλανήτη και εξαφανίζονται όταν πέφτει η θερμοκρασία, μπορεί να σχηματίζονται από τη ροή αλμυρού νερού.

Τον περασμένο Απρίλιο άλλοι επιστήμονες είχαν αναφέρει, πάλι στο «Nature Geoscience», ότι στην επιφάνεια του Αρη υπήρχαν υπερχλωρικά άλατα ασβεστίου. Οι επιστήμονες αποδέχονταν ευρέως την υπόθεση ότι ο κόκκινος πλανήτης διέθετε στο παρελθόν νερό, ωστόσο το γεγονός ότι φαίνεται να πρόκειται για νερό που ρέει αποτελεί μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη, καθώς αλλάζει τις εκτιμήσεις των ειδικών για το κατά πόσο αυτός ο πλανήτης είναι ικανός να φιλοξενεί ζωή. Το γεγονός δε ότι οι «γραμμές» νερού αυξομειώνονται σε ένταση ανάλογα με τη θερμοκρασία δίνει βάση στο σενάριο ότι κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη υπάρχει ολόκληρος ωκεανός.

2 89

Ο Λουτζέντρα Οτζα, βασικός συγγραφέας της νέας μελέτης που ώθησε τη ΝASA να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις, εμφανίζεται ωστόσο πιο επιφυλακτικός. «Δεν ισχυριζόμαστε ότι βρήκαμε αποδείξεις για νερό σε υγρή μορφή. Βρήκαμε ένυδρα άλατα» τόνισε. Ο Αλφρεντ Μακιούιν, του πανεπιστημίου της Αριζόνα, που επίσης συμμετείχε στην έρευνα, επισήμανε ότι οι επιστήμονες θα χρειαστούν περισσότερες πληροφορίες για τη χημική σύσταση του νερού προτού μπορέσουν να απαντήσουν για το αν ο Αρης μπορεί να υποστηρίξει ζωή.

Το πρώτο βήμα για νέες αποκαλύψεις

Πάγοι με χαρακτηριστικά ίδια με αυτά που ξέρουμε από τους πόλους της Γης έχουν ανακαλυφθεί στον Αρη εδώ και τέσσερις δεκαετίες και οι διαδικασίες διάβρωσης στην επιφάνεια δείχνουν ότι εκεί μπορεί να υπήρχαν ποτάμια και ωκεανοί στη νεαρή ηλικία του πλανήτη. Ωστόσο με τη χαμηλή βαρύτητα και τη λεπτή ατμόσφαιρα οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι το νερό ως επί το πλείστον εξατμιζόταν στο Διάστημα. Οι σημερινές ενδείξεις για νερό που ρέει αλλάζει σημαντικά λοιπόν το σύνολο της γνώσης των επιστημόνων για τον πλανήτη αλλά και τις εκτιμήσεις τους για τις πιθανότητες ζωής. Ο εντοπισμός νερού εκτιμάται ότι είναι το πρώτο βήμα για την ανακάλυψη τυχόν μικροβίων στον κόκκινο πλανήτη.

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...