Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ξεσηκωμός στη Ραφήνα για τις κατεδαφίσεις

Κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για να προστατεύσουν κατοικίες τους από τις μπουλντόζες

Κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για να προστατεύσουν κατοικίες τους από τις μπουλντόζες

Στα κάγκελα ήταν χθες οι κάτοικοι οικισμών της Ραφήνας (Περιβολάκια, Αγία Τριάδα κ.λπ.), που ξεσηκώθηκαν για να εμποδίσουν τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής να κατεδαφίσουν 10 κατοικίες, για τις οποίες εκκρεμεί δικαστική απόφαση από το 1990. Το δασαρχείο κρίνει ότι είναι αυθαίρετες οικίες που έχουν καταπατήσει δασική έκταση!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

Χθες το πρωί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αρμένη αποφασισμένοι να εμποδίσουν τις κατεδαφίσεις, καθώς πρόκειται για πρώτες κατοικίες για τις οποίες, όπως λένε, πληρώνουν το κράτος επί δεκαετίες, ενώ διαθέτουν συμβόλαια αγοράς της γης.
Σε μια γωνιά στον δρόμο καθόταν ένας μαυροφορεμένος ηλικιωμένος με μια ξύλινη χειροποίητη πίπα στα χέρια. Μετά τον θάνατο του γιου του σε τροχαίο, για τον Ζαφείρη Πίττα όλα έπαψαν να έχουν σημασία.

Ηρθε από τη Μυτιλήνη

Αλουμινάς μια ζωή, έφυγε από την Αθήνα μαζί με τη γυναίκα του, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως και ο ίδιος, για να ζήσουν στο χωριό του, στη Μυτιλήνη. Το έγγραφο από το Δασαρχείο Πεντέλης, που κατέτασσε το σπίτι του στα Περιβολάκια προς κατεδάφιση, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ενα μικρό οίκημα που έχτισε, όπως λέει, με τον ιδρώτα και τον κόπο μιας ζωής. Για να αγοράσει τα εισιτήρια του πλοίου και να έρθει στη Ραφήνα να παλέψει για την περιουσία του πούλησε 12 κατσίκια που είχε στο χωριό!

Σαστισμένος καθόταν στα σκαλιά του σπιτιού του και ο Ευάγγελος Μόκας, και περίμενε από κάποιον να του πει νεότερα για τη συγκέντρωση συμπαράστασης στον αγώνα του. Το σπίτι που έχτισε και όπου μένουν τα τελευταία 25 χρόνια ο ίδιος, τα παιδιά και οι οικογένειές τους κινδύνευε χθες να γκρεμιστεί από τις μπουλντόζες. Στην κρεβατοκάμαρα κοιμόταν ένα βρέφος 40 ημερών και η μητέρα του έβγαινε κάθε λίγο ανήσυχη στο μπαλκόνι. Ο κ. Μόκας δυσκολεύεται να καταλάβει πώς έφτασε σε αυτό το σημείο, από τη στιγμή που έχει πληρώσει ήδη στο κράτος πάνω από 40.000 ευρώ για τη νομιμοποίηση του κτιρίου: «Βγάλανε μια απόφαση κατεδάφισης το 1992 και έπειτα από 23 χρόνια έρχονται να γκρεμίσουν το σπίτι μου. Το έχω νομιμοποιήσει με τον νόμο τον τελευταίο, έχω κάνει Κτηματολόγιο, το οποίο το εμφανίζει ως μη δασικό. Παρόλο που το Δασαρχείο έκανε ένσταση, το Κτηματολόγιο την απέρριψε».

Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο δήμαρχος Ραφήνας Βασίλης Πιστικίδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας. «Στις 14 Σεπτεμβρίου η υπηρεσιακή κυβέρνηση γνωστοποίησε τις εντολές κατεδάφισης. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει το Εθνικό Κτηματολόγιο, περιμένουμε τους δασικούς χάρτες, επομένως βρισκόμαστε σε μια μεσοβέζικη κατάσταση. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα δει με ευαισθησία το θέμα» είπε ο δήμαρχος.

Προσωρινή αναστολή από τον Κουρουμπλή

Αργά χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, με έγγραφό του προς τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ζητά την προσωρινή αναστολή του προγράμματος κατεδαφίσεων στη Ραφήνα. Ο κ. Κουρουμπλής θέτει ως αιτιολογικό της αποστολής του εγγράφου «την αποφυγή φαινομένων που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών γύρω από τα υπό κατεδάφιση κτίσματα στην περιοχή Περιβολάκια».

Οι κάτοικοι, ωστόσο, ζητούν να δοθεί σύντομα μόνιμη λύση στο πρόβλημά τους. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή βουλευτών και εκπροσώπων φορέων της περιοχής, και είχαν τεθεί τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την καθυστέρηση κύρωσης των δασικών χαρτών, με αποτέλεσμα τις εντολές κατεδάφισης.
«Η περιοχή αυτή έχει δρόμους ασφαλτοστρωμένους, πλατείες, εκκλησίες, παιδικές χαρές, ρεύμα, νερό, καθαριότητα και οι δασάρχες επιμένουν ότι είναι δασική περιοχή» αναφέρει ο Ευάγγελος Μόκας, ιδιοκτήτης σπιτιού που χθες επρόκειτο να κατεδαφιστεί.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...