ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ «ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ»

Επιπλέον χρεώσεις με φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες θαλαμηγών άνω των πέντε μέτρων

Επιπλέον χρεώσεις με φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες θαλαμηγών άνω των πέντε μέτρων

Μόνο οι ξύλινες βαρκούλες θα συνεχίσουν να αρμενίζουν αφορολόγητες μετά το «σαφάρι» που ξεκινάει η Εφορία για τους σκαφάτους!

Ολοι όσοι δεν σουλατσάρουν στις θάλασσες με τρεχαντήρια και άλλα ξύλινα πλοιάρια, αλλά με σκάφη αναψυχής άνω των πέντε μέτρων θα λάβουν το αργότερο ως τις 20 Οκτωβρίου τα… ραβασάκια με τα νέα, τροποποιημένα εκκαθαριστικά σημειώματα φορολογίας εισοδήματος, στα οποία θα αναγράφονται επιπλέον χρεώσεις με φόρο πολυτελούς διαβίωσης!

Συγκεκριμένα, το νέο «μπουγιουρντί» της Εφορίας, μέσω του συστήματος TAXISnet, αφορά όσους κατείχαν το 2014 σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, μήκους άνω των πέντε μέτρων, για τους οποίους θα επιβληθεί φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος θα υπολογιστεί με συντελεστή 13% επί του τεκμηρίου διαβίωσης που ισχύει για το κάθε σκάφος. Ουσιαστικά για τα καμπινάτα σκάφη αλλά και τα ανοιχτού τύπου το «χαράτσι» ξεκινά από τα 520 ευρώ (σκάφη πέντε μέτρων) και φτάνει έως τα 48.100 ευρώ για τα σκάφη με καμπίνες, μήκους 24 μέτρων!

Από τον φόρο θα εξαιρεθούν μόνο τα ιστιοφόρα σκάφη και τα πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ ολοκλήρου από ξύλο, όπως οι τύποι τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι και λίμπερτι.
Οι νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν επέκταση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε όσους φορολογουμένους είναι ιδιοκτήτες σκαφών θα τεθούν σε ισχύ μέσα στον επόμενο μήνα και περιλαμβάνουν ακόμη και τα φυσικά πρόσωπα που κατείχαν κατά τη διάρκεια του 2014 αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών, καθώς και πισίνες. Γι’ αυτούς τους φορολογουμένους μάλιστα προβλέπεται αύξηση του συντελεστή υπολογισμού του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%.

Ειδικότερα, για όσους κατείχαν το 2014 αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, καθώς και για όσους κατείχαν πέρυσι πισίνες ο συντελεστής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης αυξάνεται στο 13% του ισχύοντος, κατά περίπτωση, τεκμηρίου διαβίωσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ