«Σύντομα θα βρεθεί ζωή στον Αρη»

Πέντε Ελληνες επιστήμονες μιλούν για την ανακάλυψη νερού σε υγρή μορφή στον κόκκινο πλανήτη

Σύμπτωση ή θεωρίες συνωμοσίας; Τρεις ημέρες πριν από την παγκόσμια πρώτη προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «The Martian», με θέμα έναν αστροναύτη ο οποίος εγκλωβίζεται μόνος στον πλανήτη Αρη, αλλά καταφέρνει να επιβιώσει, η επιστημονική φαντασία συναντά την πραγματικότητα!

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΤΖΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

Η ιστορική ανακάλυψη νερού σε υγρή μορφή στον πλανήτη Αρη έχει προκαλέσει τον θαυμασμό της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, η σκέψη της οποίας ήδη «τρέχει» στο επόμενο μεγάλο βήμα, δηλαδή τις επανδρωμένες αποστολές στον «κόκκινο πλανήτη»!

Το γεγονός ότι όπου υπάρχει νερό υπάρχουν πάντα και μικροβιακοί οργανισμοί έχει κάνει βεβαίως και τους Ελληνες ειδικούς να εκτιμούν ότι βρισκόμαστε κοντά στο να αποδειχτεί πως υπάρχει ζωή και σε πλανήτη εκτός της Γης. Το βασικότερο είναι να εξεταστούν τα δείγματα νερού από τον κόκκινο πλανήτη, που είναι βέβαιο ότι περιέχουν άλατα, τα οποία δεν επιτρέπουν στο νερό να παγώσει, ακόμη και σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

«Για να υπάρξει ζωή, χρειάζονται τρεις προϋποθέσεις. Καταρχάς η πηγή ενέργειας, στην προκειμένη περίπτωση είναι ο ήλιος, το νερό (αποδείχτηκε πλέον πως υπάρχει) και οργανικές ενώσεις, που ήδη ξέρουμε εδώ και καιρό ότι υφίστανται στον Αρη» εξηγεί ο καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ Γιάννης Σειραδάκης.

Σημαντικότατα χαρακτηρίζει τα νέα πορίσματα και ο καθηγητής Αστροφυσικής στο πανεπιστήμιο του Σικάγου και ερευνητής της NASA Θανάσης Οικονόμου και μιλά για τις μελλοντικές αποστολές: «Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει να γίνουν πιο εύκολες οι επόμενες αποστολές στον Αρη, όχι μόνο γιατί υπάρχει νερό, αλλά γιατί το πλήρωμα θα μπορεί να παράγει από το νερό το απαραίτητο οξυγόνο για να επιζήσει, δίχως να κουβαλάει προμήθειες από τη Γη»!

«Παραπάνω βήμα»

Από την πλευρά της, η αστροφυσικός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Αναστασία Μεταλλινού λέει: «Είναι το παραπάνω βήμα στην ανίχνευση ζωής σε έναν άλλο πλανήτη εκτός από τον δικό μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο Αρης έχει περίπου τις ίδιες εποχές που έχει η Γη, με τη διαφορά ότι είναι δύο φορές μεγαλύτερες σε διάρκεια! Στους πόλους του γνωρίζαμε ότι υπάρχει πάγος. Δεν είχαμε επιβεβαιώσει όμως την ύπαρξη του νερού σε υγρή μορφή».

Στην πιθανή ύπαρξη μικροβιακής μορφής ζωής στον Αρη επικεντρώνει το ενδιαφέρον του και ο επίτιμος διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος: «Ενας από τους κύριους στόχους των σύγχρονων διαστημοσυσκευών που στέλνονται στον Αρη είναι η έρευνα για την ύπαρξη ζωής. Αυτό που είχαμε καταφέρει να διαπιστώσουμε είναι ότι πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια κυλούσαν τεράστιες ποσότητες νερού στην επιφάνειά του».

Η νεαρή Ελληνίδα ερευνήτρια Ελένη Αντωνιάδου, η οποία εργάζεται τα τελευταία χρόνια στη NASA, επέλεξε πάντως να σχολιάσει με χιούμορ στο twitter λίγο πριν από την ανακοίνωση: «Βρέχει άνδρες στον Αρη; Παρακολουθήστε ανακοίνωση της NASA για ένα σημαντικό επιστημονικό εύρημα σε 40 λεπτά»!

Η ρεμπέτικη «προφητεία» των Πλήρη ντάξει!

Μια ρεμπέτικη κομπανία από τη Θεσσαλονίκη είχε… προβλέψει ότι στον Αρη υπάρχει νερό, διαδίδοντας μάλιστα την «προφητεία» της με τους στίχους του τραγουδιού «Αποστολή στο Διάστημα», όπως είναι ο τίτλος του άλμπουμ που κυκλοφόρησε πέρυσι! Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για τη μεγάλη ανακάλυψη το τραγούδι της κομπανίας Πλήρη ντάξει κάνει θραύση στο διαδίκτυο! «Βρήκανε νερό στον Αρη και την πήρανε χαμπάρι, βάση φτιάξαν στο φεγγάρι, από κει να εκτοξευτούνε, το νεράκι να το δούνε, στο ποτήρι να το πιούνε» είναι κάποιοι από τους στίχους του ρεμπέτικου. Αν και το 2014 έμοιαζαν βγαλμένοι από ταινία επιστημονικής φαντασίας, τώρα επιβεβαιώνονται με τη βούλα της NASA. Το γκρουπ δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο του 2012 με πρωτοβουλία του Λευτέρη Τσικουρίδη και αποτελείται από τον ίδιο, την Κατερίνα Δούκα, τον Μανώλη Πορφυράκη και τον Χρήστο Παππά.

ΜΑΡΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ