Τώρα χάπι και για τους άντρες

Πολύ κοντά στο πρώτο αντισυλληπτικό οι επιστήμονες

Πολύ κοντά στο πρώτο αντισυλληπτικό οι επιστήμονες

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Eνα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία του πρώτου ανδρικού αντισυλληπτικού είναι οι επιστήμονες μετά την ανακάλυψη πρωτεΐνης-κλειδί για την ανδρική γονιμότητα. Χωρίς αυτή το σεξ παραμένει εφικτό, όχι όμως και η τεκνοποίηση.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οσάκα διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη καλσινευρίνη είναι καθοριστικής αξίας για τη σωστή λειτουργία του σπέρματος. Τα αρσενικά πειραματόζωα που είχαν έλλειψη σε αυτή μπορούσαν να ζευγαρώσουν, όμως τα θηλυκά δεν μπορούσαν να συλλάβουν.

Παράλληλα τα πειράματα έδειξαν ότι η καλσινευρίνη, που υπάρχει και στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι απαραίτητη για την κινητικότητα του σπέρματος, ώστε να βρει τον δρόμο του προς τα ωάρια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα ανδρικό χάπι θα μπορούσε να δράσει μέσα σε λίγες μέρες, με την επίδρασή του να σταματά αμέσως μετά τη διακοπή της λήψης του.

Η ανάγκη για περισσότερες έρευνες πάνω στο αντικείμενο σημαίνει ότι το ανδρικό αντισυλληπτικό απέχει ακόμη από τα ράφια των φαρμακείων, ωστόσο οι επιστήμονες παραμένουν αισιόδοξοι. «Τα αντισυλληπτικά χάπια για γυναίκες χρησιμοποιούνται παγκοσμίως, όμως δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για άνδρες. Η ανάπτυξη ενός φαρμάκου που αναστέλλει τη δράση της καλσινευρίνης στο σπέρμα μπορεί να είναι το πολυπόθητο ανδρικό αντισυλληπτικό μικρής διάρκειας.

Εμπιστοσύνη
Ομως οι γυναίκες θα εμπιστεύονταν τους άντρες ότι το παίρνουν; Ισως όχι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας, Μασαχίτο, επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Science», θα μπορούσαν να ρίξουν φως και στα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας.

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν πρόσβαση σε αντισυλληπτικά χάπια εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, οι προσπάθειες των επιστημόνων για τη δημιουργία αντίστοιχου ανδρικού χαπιού έχουν πέσει στο κενό.

Η επιτυχία σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να απελευθερώσει τις γυναίκες από το βάρος του οικογενειακού προγραμματισμού, ωστόσο έρευνα του Anglia Ruskin University έδειξε ότι το 52% των γυναικών θα ανησυχούσε ότι ο σύντροφός του θα ξεχνούσε να πάρει το χάπι του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ