Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Με DNA από τον Άρη

Οι θεωρίες ερευνητών και τα σενάρια για το αν η ζωή στη Γη ήρθε από τον κόκκινο πλανήτη

Οι θεωρίες ερευνητών και τα σενάρια για το αν η ζωή στη Γη ήρθε από τον κόκκινο πλανήτη

Η ανακάλυψη νερού στον Αρη άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για κάθε είδους θεωρίες, εκτιμήσεις και σκέψεις ειδικών και μη, που αποτυπώνονται σε διάφορες μελέτες. Μια από τις τελευταίες που συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας ανήκει στον Αμερικανό συγγραφέα βιβλίων επιστημονικής φαντασίας Αντριου Σμιθ. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο Σμιθ επανέφερε στο τραπέζι μια από τις δημοφιλέστερες θεωρίες για την ύπαρξη ζωής στη Γη. Μια θεωρία που αναφέρει ότι η ζωή δεν δημιουργήθηκε στη Γη, αλλά έφτασε εδώ από το Διάστημα με μεταφορείς διαστημικά σώματα, όπως μετεωρίτες, κομήτες και αστεροειδείς. Εχουν εντοπιστεί κομμάτια μετεωριτών που έφτασαν στον πλανήτη μας από τον Αρη και έχουν μελετηθεί εξονυχιστικά για ίχνη μικροβιακής ζωής, χωρίς φυσικά κάποιο αποτέλεσμα.

«Μια από τις πιθανότητες που συζητιέται σε επιστημονικούς κύκλους είναι η πιθανότητα να είμαστε όλοι Αρειανοί. Η ζωή μπορεί να έκανε εκεί την εμφάνισή της και να έφτασε εδώ με μετεωρίτες. Μέχρι πριν από λίγο καιρό πιστεύαμε ότι οι ακραίες συνθήκες στον Αρη δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση την παρουσία της ζωής.

Ομως η ανακάλυψη στη Γη κάποιων μορφών ζωής που ζουν σε ακραία περιβάλλοντα άλλαξαν τα δεδομένα, αφού αποδεικνύεται ότι οργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν σε εξαιρετικά αφιλόξενες γι’ αυτούς συνθήκες. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πριν από μερικά δισεκατομμύρια έτη ο Αρης ήταν πιο φιλόξενος τόπος για τη ζωή από ό,τι η Γη και έτσι πιθανότατα είτε κάποιες μορφές της είτε δομικά συστατικά της μεταφέρθηκαν στον πλανήτη μας από τον Αρη» ανέφερε ο Σμιθ.

Η Μαύρη Καλλονή
Πριν από λίγα χρόνια μια ομάδα Βεδουίνων κινούταν στην έρημο της Σαχάρας όταν μέσα στην απέραντη άμμο ξεπρόβαλε ένα γυαλιστερό μαύρο αντικείμενο. Οπως ήταν φυσικό, το αντικείμενο κέντρισε το ενδιαφέρον των Βεδουίνων, που το πλησίασαν και είδαν ότι επρόκειτο για πέτρωμα. Το πήραν μαζί τους και αντί να το κρατήσουν για σουβενίρ, είχαν την προνοητικότητα να το παραδώσουν σε ειδικούς για μελέτη. Οι αναλύσεις που έγιναν πιστοποίησαν ότι πρόκειται για ένα κομμάτι από μετεωρίτη η ηλικία του οποίου είναι περίπου 4,5 δισ. έτη, δηλαδή δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο που τόσο ο Αρης όσο και η Γη βρίσκονταν σε βρεφική ηλικία. Στο πέτρωμα δόθηκε η κωδική ονομασία NWA 7533, αλλά έγινε γνωστό με το προσωνύμιο «Μαύρη Καλλονή».

Το πέτρωμα αυτό είναι το αρχαιότερο αντικείμενο που έχει φτάσει στη Γη από τον Αρη και η μελέτη του, η οποία συνεχίζεται, είναι πιθανό να προσφέρει άγνωστα δεδομένα για τη γεωλογική ιστορία του κόκκινου πλανήτη. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 100 πετρώματα που έχουν ταξιδέψει στον πλανήτη μας από τον Αρη, με τους επιστήμονες να αναζητούν κάθε φορά που έχουν στα χέρια τους ένα αρειανό πέτρωμα πρώτα από όλα ίχνη ζωής, χωρίς ωστόσο να έχουμε κάποια τέτοια ένδειξη μέχρι σήμερα. 


{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...