Ελπίδες για τον διαβήτη τύπου Α

Μεταμόσχευσαν προγονικά κύτταρα με απευθείας παρέμβαση στο DNA

Μεταμόσχευσαν προγονικά κύτταρα με απευθείας παρέμβαση στο DNA

Μία πρωτοποριακή τεχνική που δίνει ελπίδες για τη ριζική αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου Α, του λεγόμενου παιδικού διαβήτη, ανακοίνωσε πρόσφατα στο 54ο ετήσιο συνέδριο Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Λουβένης υπό τον δρα Φιλίπ Λισί.

Ο διαβήτης τύπου Α εκδηλώνεται ως συνέπεια της καταστροφής από το ανοσοποιητικό σύστημα των Β-κυττάρων του παγκρέατος, που ρυθμίζουν τη φυσική παραγωγή της ινσουλίνης από τον οργανισμό. Ετσι ο οργανισμός «στερεύει» από την πολύτιμη ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και, αν αυτή δεν του χορηγηθεί εξωτερικά σε ενέσιμη μορφή (ή και με μόνιμη συσκευή που φέρει ο πάσχων), υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για τη ζωή του.

Η έρευνα για την αντιμετώπιση του παιδικού διαβήτη εστιάζει εδώ και καιρό στην εξεύρεση μεθόδων αποκατάστασης των Β-κυττάρων του παγκρέατος, ενώ πρόσφατα επιστήμονες είχαν παρουσιάσει ως λύση και τη μεταμόσχευση τεχνητού παγκρέατος για την αποκατάσταση της βλάβης.

Οι περισσότερες μελέτες έως σήμερα στηρίζονται στη χρήση βλαστοκυττάρων για την επανέναρξη της ανάπτυξης Β-κυττάρων. Ομως οι μέθοδοι αυτές ενέχουν πάντα τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε νεοπλασίες και γι’ αυτό αντενδείκνυνται, ειδικά σε μια πάθηση που εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο σε παιδιά μικρής ηλικίας.

Τροποποίηση
Η νέα επιστημονική ανακάλυψη στηρίζεται στη μεταμόσχευση όχι βλαστοκυττάρων αλλά αιμοποιητικών πολυδύναμων προγονικών κυττάρων από ανεπτυγμένα ανθρώπινα κύτταρα παγκρεατικού πόρου, στα οποία έχει γίνει τροποποίηση με απευθείας παρέμβαση στο DNA και όχι δομική μετάλλαξη. Τα προγονικά κύτταρα αναπτύσσονται σε διαφοροποιημένους τύπους κυττάρων με βάση τη γονιδιακή πληροφορία που φέρουν.

Την παρέμβαση αυτή οι ερευνητές πέτυχαν χρησιμοποιώντας το αγγελιαφόρο RNA της πρωτεΐνης MAFA, η οποία ελέγχει ποια γονίδια ενεργοποιούνται και ποια μένουν ανενεργά από το συνολικό γονιδίωμα.

Οι ερευνητές έκαναν τη μεταμόσχευση των κατασκευασμένων κυττάρων σε πειραματόζωα με διαβήτη τύπου Α και πραγματοποιούν ελέγχουν στο πώς λειτουργούν αναφορικά με την παραγωγή ινσουλίνης στον οργανισμό.
Η μέθοδος της μεταμόσχευσης προγονικών κυττάρων μπορεί να αναπτυχθεί για πολλές διαφορετικές θεραπείες αντικατάστασης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ