Το «4 Δεκέμβρη», τίτλος που επελέγη επειδή αυτή είναι η ημερομηνία της γέννησής της, αποτελεί μια κατάθεση ψυχής της διαδόχου στα ηνία του οίκου Sonia Rykiel
Την αρρώστια της μητέρας της, της Σόνια Ρικιέλ, που έκανε τις πολύχρωμες ρίγες σήμα κατατεθέν της δικής της αυτοκρατορίας μόδας, την αντιστροφή του ρόλου γονιού – παιδιού αλλά και την κατάθλιψη που προκαλεί αυτή η αναδιανομή ρόλων, αποκαλύπτει μέσα από το νέο βιβλίο της η Ναταλί Ρικιέλ.
Το «4 Δεκέμβρη», τίτλος που επελέγη επειδή αυτή είναι η ημερομηνία της γέννησής της, αποτελεί μια κατάθεση ψυχής της διαδόχου στα ηνία του οίκου Sonia Rykiel, όπου η εξηντάχρονη Ναταλί περιγράφει τον πολύπλοκο και ιδιαίτερο δεσμό της με τη μητέρα της, που πια έχει γίνει σκιά του εαυτού της εξαιτίας του Πάρκινσον.
«Αφιέρωσα τη ζωή μου για να χτίσω την εικόνα της μητέρας μου, γνωρίζω ότι είναι ένας μύθος, ένα ίνδαλμα. Διηγούμαι την άνοδό της, το απίστευτο πεπρωμένο της και αυτό είναι κομμάτι της ιστορίας μιας γυναίκας όπως αυτή που θα τελειώσει τη ζωή της μ’ έναν τρομακτικό τρόπο» σχολιάζει η Ναταλί για το βιβλίο της στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Σε κάποια αποσπάσματα, η κοκκινομάλλα Σόνια και η καστανή Ναταλί συγχέονται.
Η άρρωστη μητέρα αποκαλεί την κόρη της «μαμά» και αυτή η κατάσταση αρρωσταίνει ψυχολογικά τη Ναταλί, η οποία βυθίζεται στην κατάθλιψη. «Το να διηγείσαι πώς γίνεται αυτό και να μη λες ψέματα, είναι το θάρρος που επιδεικνύουν οι γυναίκες της εποχής μας» εξηγεί η Ναταλί, που παραδέχεται ότι τα δύο τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά δύσκολα.
«Ζω σχεδόν μαζί της, έχω εγκατασταθεί στον από κάτω όροφο και τη βλέπω καθημερινά. Υπάρχουν περίοδοι που είμαι πολύ αγχωμένη και αναρωτιέμαι πόσος χρόνος τής μένει ακόμα» εξομολογείται.