Πειραματόζωο για να είναι νέα!

44χρονη υποβλήθηκε σε γονιδιακές θεραπείες

44χρονη υποβλήθηκε σε γονιδιακές θεραπείες

Μπορεί να επιβραδυνθεί η γήρανση με τη χρήση γονιδιακής θεραπείας ικανής να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στο DNA κάποιου; Μια γυναίκα από το Σιάτλ υποστηρίζει ότι το δοκίμασε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Ο ισχυρισμός της 44χρονης Ελίζαμπεθ Πάρις από το Σιάτλ, διευθύνουσας συμβούλου της εταιρίας βιοτεχνολογίας BioVia, έχει προκαλέσει αναστάτωση στον επιστημονικό κόσμο, καθώς αφορά τη δοκιμή μη εγκεκριμένων από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων γονιδιακών θεραπειών.

«Είμαι η ασθενής μηδέν. Πάσχω από γήρανση» δήλωσε η ίδια μέσω Reddit, αποκαλύπτοντας ότι ταξίδεψε εκτός ΗΠΑ για να υποβληθεί σε γονιδιακές θεραπείες που διατηρούν τη μυϊκή μάζα και αυξάνουν το μήκος των τελομερών. Η 44χρονη Αμερικανίδα, η οποία δεν έχει επιστημονική κατάρτιση, αποκάλυψε ότι υποβλήθηκε σε δύο διαφορετικές μορφές γονιδιακής θεραπείας, που παρήχθησαν κατόπιν ιδιωτικού συμβολαίου της με εμπορικό εργαστήριο εκτός ΗΠΑ. Η μία εξ αυτών περιελάμβανε ενδομυϊκές ενέσεις του γονιδίου φολιστατίνη, το οποίο σε πειράματα που έγιναν σε ζώα φάνηκε ότι αυξάνει τη μυϊκή μάζα τους, αναστέλλοντας τη δράση της μυοστατίνης.

Η διαδικασία

Επιπλέον, της χορηγήθηκαν ενδοφλέβιες δόσεις ιών που περιείχαν γενετικό υλικό, το οποίο ενίσχυε την παραγωγή τελομεράσης, της πρωτεΐνης που επιμηκύνει τα τελομερή, δηλαδή το συστατικό των χρωμοσωμάτων γνωστό και ως «ρολόι γήρατος». Προς το παρόν, δεν θέλησε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις θεραπείες αυτές, καθώς τα πρώτα δεδομένα αναφορικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους θα δημοσιοποιηθούν σε 12 μήνες.

Οπως εξηγεί η Πάρις, η απόφασή της να παρακάμψει τις αρμόδιες Αρχές και να δοκιμάσει η ίδια τη θεραπεία, που φιλοδοξεί εν συνεχεία να λανσάρει στην αγορά μέσω της δικής της εταιρίας, οφείλεται στα υψηλά κόστη των κλινικών δοκιμών αλλά και στο γεγονός ότι η γήρανση δεν θεωρείται νόσος που μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή. «Προχωρήσαμε μπροστά, προσπαθώντας να θεραπεύσουν τη βιολογική γήρανση. Επιχειρούμε να αντιστρέψουμε τη γήρανση σε βιολογικό επίπεδο» είπε εξ ονόματος της εταιρίας της, τα στελέχη της οποίας παραιτούνται το ένα μετά το άλλο εκφράζοντας την αντίθεσή τους για τους χειρισμούς της.

24.10.2015 espresso weekend

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ