Περικοπές (;) και κάτω από τα 1.000 €

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για «ψαλίδισμα», ενώ παραδέχθηκε αυξήσεις και στις εισφορές του ΟΓΑ!

Ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών στις συντάξεις ακόμα και κάτω από τα 1.000 ευρώ άφησε ο υπουργός Εργασίας. Σε χθεσινή συνέντευξή του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε αδυναμία να προσδιορίσει το όριο κάτω από το οποίο οι συντάξεις θα προστατευτούν και δεν θα κινδυνεύσουν από νέες περικοπές.

Αρα, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε «παράθυρο» για περικοπές και κάτω από τα 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης).

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε προτιμότερη τη συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης, παρά την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Υποστήριξε ότι το έλλειμμα των Ταμείων, αν προστεθούν οι καθυστερούμενες συντάξεις και οι οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ, υπερβαίνει το 4% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι ξεπερνά τα 7,2 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε επίσης ότι θα γίνουν αυξήσεις στις εισφορές του ΟΓΑ, που θα επηρεάσουν αρνητικά το εισόδημα δεκάδων χιλιάδων αγροτών, αλλά θα είναι κλιμακωτές και σε βάθος χρόνου. Αναφορικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αναγνώρισε ότι ακόμα δεν έχει γίνει η ποσοτικοποίηση που ζητά μετ’ επιτάσεως η πλευρά των θεσμών, αλλά εκτίμησε ότι σύντομα θα μπορούν να υπάρξουν και τα ποσοτικά στοιχεία των παρεμβάσεων που προωθούνται. Πάντως οι θεσμοί φαίνεται ότι έχουν αποδεχτεί το πλαίσιο της μεταρρύθμισης που πρότεινε η ελληνική πλευρά, «ως συνολικό ισοδύναμο των επιμέρους μνημονιακών δεσμεύσεων».

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η χορήγηση της εθνικής σύνταξης θα γίνει χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, διαφωνώντας και πάλι με τη σχετική πρόταση της επιτροπής «σοφών». Τη σύνταξη αυτή θα λαμβάνουν όσοι έχουν συμπληρώσει το λιγότερο 15 έτη ασφάλισης, δηλαδή το ελάχιστο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ενώ οι ανασφάλιστοι θα προστατεύονται μέσω της Πρόνοιας.

Για το ΕΚΑΣ ο υπουργός Εργασίας είπε ότι πολλά θα κρίνει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Πάντως, σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο, η κυβέρνηση πρέπει τον Μάρτιο του 2016 να κόψει το ΕΚΑΣ από το 20% των «προνομιούχων» χαμηλοσυνταξιούχων που το λαμβάνουν, ενώ έως το 2019 πρέπει να το αντικαταστήσει με κάποιου άλλου είδους παροχή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ