Αίμα και πόνος στον Πειραιά

Σκληρές σκηνές με δεκάδες σιίτες μουσουλμάνους να αυτομαστιγώνονται

Σκληρές σκηνές επικράτησαν ακόμη μία χρονιά στον Πειραιά, όταν δεκάδες σιίτες μουσουλμάνοι αυτομαστιγώθηκαν, σε μια κορυφαία πράξη ταπείνωσης για να τιμήσουν το πένθος της Ασούρα, της δέκατης ημέρας του ισλαμικού ημερολογίου, κατά την οποία οι ανά τον κόσμο ομόδοξοί τους αποτίουν φόρο τιμής στους μάρτυρες της μάχης της Καρμπάλα.

ΑΠΟ ΤΗ
ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

Η Ασούρα, επέτειος του θανάτου του ιμάμη Χουσεΐν, αποτελεί τη σημαντικότερη γιορτή των σιιτών μουσουλμάνων, η οποία γιορτάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι αντίστοιχη με τη Μεγάλη Παρασκευή. Οπου υπάρχουν σιίτες ο ιμάμης Χουσεΐν τιμάται ως μάρτυρας κάθε χρόνο τη 10η μέρα του μήνα Μουχαράμ, δηλαδή του πρώτου μήνα του ισλαμικού ημερολογίου. Στην Ελλάδα γιορτάζεται από το 1978 και φέτος συνεχίστηκε η παράδοση με τις εορταστικές εκδηλώσεις στα γραφεία του σωματείου των σιιτών που κατοικούν στην Ελλάδα.

Πιστοί όλων των ηλικιών, ακόμη και μικρά παιδιά, έψαλαν σούρες από το Κοράνι και ευλογήθηκαν με λάσπη στο πρόσωπο και με την πρακτική του ρυθμικού στηθοκοπήματος θρηνώντας, ώστε να ανταποδώσουν την αγάπη τους προς τον προφήτη Μωάμεθ. Η κατάνυξη των δέκα ημερών κορυφώθηκε με τους πιστούς να χτυπιούνται με αλυσίδες και μαστίγια που έχουν στις άκρες τους λάμες, μέχρι να ματώσουν!

Στη συγκεκριμένη σκηνή δεν παρίστανται γυναίκες. Οπως και καθ’ όλη τη διάρκεια της Ασούρα, συμμετέχουν στην τελετή παραμένοντας συγκεντρωμένες όλες μαζί σε μια αίθουσα ειδικά γι’ αυτές, στο εσωτερικό του χώρου λατρείας. Στη χώρα μας ζουν τουλάχιστον 5.000-6.000 σιίτες μουσουλμάνοι, που είναι καταγεγραμμένοι σε διάφορους σιιτικούς συλλόγους στην Αθήνα και την περιφέρεια (Κρήτη, Λαύριο, Θήβα και Πάτρα).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ