Γάμος-τρίο!

Γυναίκες παντρεύτηκαν μεταξύ τους στη Βραζιλία, με απώτερο στόχο την απόκτηση παιδιού

Γυναίκες παντρεύτηκαν μεταξύ τους στη Βραζιλία, με απώτερο στόχο την απόκτηση παιδιού


Πολυερωτικές σχέσεις, ομοερωτικοί προσανατολισμοί, ανοιχτοί γάμοι και νέες πολιτικές σεξουαλικότητες. Απόβαση στο Ρίο ντε Τζανέιρο κάνουν τα νέα ήθη, εκεί όπου τρεις γυναίκες που συζούν εδώ και τρία χρόνια νομιμοποίησαν την ένωσή τους, έχοντας ως απώτερο στόχο την απόκτηση παιδιού.

Το παραδοσιακό μοντέλο της οικογένειας μοιάζει να αποδομείται στη Βραζιλία και στη θέση του αναδεικνύεται το μοντέλο των πολυαμοριστών -ενίοτε ομοφυλοφίλων- και με απογόνους!

Οι τρεις γυναίκες, μια 32χρονη οδοντίατρος, μια 34χρονη διοικητική υπάλληλος και μια επιχειρηματίας αποφάσισαν να προχωρήσουν στον «πολυ-γάμο» προκειμένου να αποκτήσουν το δικαίωμα να αποκτήσουν παιδί μέσω τεχνητής γονιμοποίησης. Σε περίπτωση «διαζυγίου» προβλέπεται -όπως σε κάθε γάμο- διαχωρισμός της κοινής περιουσίας, ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλεψη για το παιδί.

Το νομικό πλαίσιο

Αυτή η εξέλιξη στη Βραζιλία θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί και αναμενόμενη, δεδομένου ότι ο πρώτος γάμος ανάμεσα σε τρία άτομα πραγματοποιήθηκε πριν από τρία χρόνια. Τα βραζιλιάνικα δικαστήρια δεν διαθέτουν το νομικό πλαίσιο, ώστε να υπερασπιστούν ή να ακυρώσουν τέτοιους γάμους. Εδώ ισχύει το «ό,τι δεν απαγορεύεται, είναι επιτρεπτό» υποστηρίζει η Fernanda de Freitas Laitão, η συμβολαιογράφος που πάντρεψε το «τρίο», και θεωρεί ότι η αναγνώριση του γάμου βασίζεται στον παραπάνω θεμελιώδη κανόνα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η συμβολαιογράφος έχει «ιστορία» στην υπόθεση «γάμοι», καθώς εδώ και χρόνια κάνει νομικές πράξεις που ισοδυναμούν με γάμο σε ομόφυλα ζευγάρια. Για εκείνην ήταν λοιπόν πρόκληση να παντρέψει τρία άτομα. «Είμαστε μια οικογένεια. Η ένωσή μας είναι προϊόν αγάπης» δήλωσε μία από τις τρεις γυναίκες στο βραζιλιάνικο περιοδικό «O’ Globo». «Η ένωσή μας είναι ο καρπός της αγάπης. Προετοιμαζόμαστε για μια εγκυμοσύνη τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά, με οικονομική αποταμίευση» σημειώνουν και οι τρεις.

Ο πρώτος πολυ-γάμος στη Βραζιλία έλαβε χώρα το 2012 με πρωταγωνίστριες μια ταμία, μια διοικητική υπάλληλο και μια αρχιτεκτόνισσα. Εκτοτε έχει χυθεί πολύ μελάνι σε όλο τον κόσμο για τις σεξουαλικές εκφράσεις και τις πολιτικές σεξουαλικότητας.

Στη Βραζιλία έχουν προκληθεί έντονες αντιδράσεις από τη συντηρητική παράταξη, ιδίως όσον αφορά την προστασία του παραδοσιακού μοντέλου οικογένειας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ