Αύξηση βάρους και διατροφικοί παράγοντες

Φρούτα και λαχανικά «ασπίδα» στον κίνδυνο να αποκτήσετε παραπανίσια κιλά

Φρούτα και λαχανικά «ασπίδα» στον κίνδυνο να αποκτήσετε παραπανίσια κιλά 

ΑΠΌ ΤΗ ΣΟΦΊΑ ΤΙΚΤΑΜΠΑΝΊΔΗ

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Diabetes Care», η αύξηση του βάρους συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε νεότερες ηλικίες. Οι νεότεροι ενήλικοι είχαν υψηλότερο σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη για ίδιο επίπεδο διάρκειας της αύξησης του βάρους αλλά και του μεγέθους της αύξησης του βάρους, σε σύγκριση με τους ενηλίκους μέσης ηλικίας.

Τα ευρήματα που βασίζονται σε στοιχεία από τρεις προοπτικές μελέτες και αφορούσαν 17.404 συμμετέχοντες έδειξαν ότι η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη ανά 1.000 άτομα κάθε έτος ήταν 3,4 σε νεότερους λευκούς ενηλίκους και 10,5 σε λευκούς μεσήλικες. Ομως κατόπιν προσαρμογής ως προς το αρχικό σωματικό βάρος και την αύξηση αυτού στην πάροδο του χρόνου, βρέθηκε αυξημένος κίνδυνος διαβήτη στους νεότερους ενηλίκους κατά 35%, ενώ ο αντίστοιχος κίνδυνος στους μεσήλικες ήταν αυξημένος κατά 11%.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «PLoS Medicine» καταγράφει τη άποψη ότι φρούτα και λαχανικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο αύξησης του βάρους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ενός ατόμου να αυξήσει σημαντικά το σωματικό του βάρος μειώνεται όσο αυξάνεται η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με τους ερευνητές που ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 133.000 ανθρώπους, για περισσότερο από 24 χρόνια.

Η μελέτη βρήκε συσχέτιση της αυξημένης πρόσληψης λαχανικών με μικρότερη αύξηση του σωματικού βάρους. Η εξήγηση που δόθηκε είναι ότι τα λαχανικά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες αιχμές γλυκόζης στο αίμα, ελάττωση της αίσθησης της πείνας και κατά συνέπεια μείωση της πρόσληψης θερμίδων.

Τέλος, σύμφωνα με μια τρίτη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «National Center for Health Statistics» των ΗΠΑ, το φαγητό στα fast food αντιπροσώπευε το 12% των θερμίδων που καταναλώνονται από τα παιδιά συνολικά.
Αναλυτικότερα, στους νέους ηλικίας 12 έως 19 ετών, το 17% των ημερήσιων θερμίδων που προσλαμβάνουν προέρχεται από fast food, με το αντίστοιχο ποσοστό σε παιδιά ηλικίας 2 έως 11 ετών να είναι 9%. Επίσης, η μελέτη αναφέρει ότι το ποσοστό παχυσαρκίας στα παιδιά αυξήθηκε από 7% το 1980 σε σχεδόν 18% το 2012. Η πρόεδρος της American Academy of Pediatrics, Σαμάνθα Χάσιν, συμβουλεύει τους γονείς να αντιληφθούν ότι οι καθημερινές επιλογές τροφίμων θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μακροπρόθεσμη υγεία των παιδιών τους.


{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ