«Φως» στον τάφο του πολεμιστή

Οι αρχαιολόγοι παρουσίασαν με λεπτομέρειες άγνωστες πτυχές της ανακάλυψης στον Ανω Εγκλιανό της Πύλου

Οι αρχαιολόγοι παρουσίασαν με λεπτομέρειες άγνωστες πτυχές της ανακάλυψης στον Ανω Εγκλιανό της Πύλου

Aγνωστες πτυχές του εντυπωσιακού ασύλητου μυκηναϊκού τάφου του νεαρού πολεμιστή στον Ανω Εγκλιανό της Πύλου, που χρονολογείται περίπου από το 1500 π.Χ., παρουσίασαν χθες με λεπτομέρειες οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι του πανεπιστημίου του Σινσινάτι Τζακ Λ. Ντέιβις και Σάρον Ρ. Στόκερ, οι οποίοι έκαναν την ανασκαφή τους τελευταίους μήνες.

1 246

«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε κάτι τέτοιο στην έως τώρα πορεία μας…» ανέφερε σε άπταιστα ελληνικά ο κ. Ντέιβις, μιλώντας για το εύρημα, του οποίου η μοναδικότητα ανταγωνίζεται σε σπανιότητα και ομορφιά τους θολωτούς τάφους των Μυκηνών που έφερε στο φως ο Ερρίκος Σλήμαν.

2 151

Η ανακάλυψη του επιβλητικού λακκοειδούς τάφου με περισσότερα από 1.400 αντικείμενα έκανε τον γύρο του κόσμου. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Ανάκτορο του Νέστορα και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου που έχει έρθει στο φως τα τελευταία 65 χρόνια. Οι δύο αρχαιολόγοι παρουσίασαν με slides και φωτογραφίες την ανασκαφή και τα ευρήματα.

Η χρυσή λαβή

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν το χρυσό κύπελλο, η χρυσή λαβή του ξίφους του και ειδικά η διακοσμημένη με τρεις μεγάλες χάνδρες αλυσίδα.

3 45

«Ακόμη και ένας φίλος μας παλαιοπώλης που ασχολείται με κοσμήματα αδυνατεί να καταλάβει τον περίτεχνο τρόπο με τον οποίο ήταν φτιαγμένη η αλυσίδα αυτή» σχολίασε ο κ. Ντέιβις.

Αν και ο σκελετός δεν έχει εξεταστεί ακόμη από ανθρωπολόγους, φαίνεται ότι πρόκειται για ιδιαίτερα εύπορο άνδρα 30-35 ετών. Τα περίπου 1.400 αντικείμενα που βρέθηκαν έχουν μεταφερθεί σε ειδικές αποθήκες και θα τοποθετηθούν μελλοντικά στο Μουσείο της Χώρας Πύλου, ενώ το κρανίο και η λεκάνη του σκελετού παραμένουν ακόμη μέσα στο χώμα.


ss 14

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ