«Θαύμα» σε κοριτσάκι με λευχαιμία

Εξαφάνισαν επιθετικό καρκίνο με πειραματική γονιδιακή ανοσοθεραπεία

Εξαφάνισαν επιθετικό καρκίνο με πειραματική γονιδιακή ανοσοθεραπεία

Σημαντικό πλήγμα ενάντια σε επιθετική μορφή παιδικής λευχαιμίας κατάφεραν Βρετανοί επιστήμονες, επιτυγχάνοντας πρώτη φορά παγκοσμίως την ανάσχεση της νόσου σε κοριτσάκι ενός έτους, με τη χρήση πειραματικής γονιδιακής ανοσοθεραπείας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Η μικρή Λάιλα Ρίτσαρντς είχε διαγνωστεί με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία όταν ήταν μόλις τριών μηνών. Επειτα από χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών, ο καρκίνος υποχώρησε, αλλά λίγο καιρό αργότερα επανεμφανίστηκε και οι γιατροί αρχικά προετοίμασαν τους γονείς για το μοιραίο. Στη συνέχεια ωστόσο τους πρότειναν την εφαρμογή πειραματικής θεραπείας, που είχε δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια και βρισκόταν υπό ανάπτυξη στο νοσοκομείο.

Στο πλαίσιο αυτής, οι γιατροί τροποποιούν τα Τ-κύτταρα που έχουν πάρει από υγιή δότη με μια γενετική μέθοδο που ονομάζεται TALEN και στη συνέχεια χορηγούν ένα μικρό διάλυμα 1 ml ενδοφλέβια στον ασθενή για να καταστρέψουν αποκλειστικά τα κύτταρα της λευχαιμίας. Δύο μήνες μετά η μικρή ασθενής δεν είχε ίχνη καρκίνου στο αίμα της, ενώ πλέον έχει επιστρέψει στο σπίτι της.

Αναμονή δύο χρόνων

Αν και οι γιατροί θεωρούν ότι είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουν για οριστική θεραπεία, καθώς θα πρέπει να περάσουν ένα με δύο χρόνια ακόμη, χαρακτηρίζουν ήδη «σχεδόν θαύμα» αυτό που συνέβη, με δεδομένο ότι ο καρκίνος του κοριτσιού ήταν πολύ επιθετικός.
Η πρωτοποριακή θεραπεία πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Great Ormond Street του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Βέις και σε συνεργασία με επιστήμονες του University College London και της γαλλικής εταιρίας βιοτεχνολογίας Cellectis, η οποία δημιουργεί τα μεταλλαγμένα ανοσοποιητικά κύτταρα και ήδη χρηματοδοτεί μια ολοκληρωμένη κλινική δοκιμή της θεραπείας, που θα αρχίσει το 2016.

«Εφαρμόσαμε τη νέα θεραπεία μόνο σε ένα μικρό, δυνατό κοριτσάκι και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί κατά πόσο θα αποτελεί την κατάλληλη θεραπευτική επιλογή για όλα τα παιδιά» δήλωσε ο Γουασίμ Κασίμ του University College London, προσθέτοντας ωστόσο πως, αν η επιτυχία επαναληφθεί, θα πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα όσον αφορά τη θεραπεία της λευχαιμίας και άλλων καρκίνων.

ss 14

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ