Το «μυστικό» για τα νάζια των σκύλων!

Οι ειδικοί εξηγούν πως, όταν ο τετράποδος φίλος γέρνει το κεφάλι του, το κάνει για να ακούσει καλύτερα!

Ποιος καταφέρνει να αντισταθεί στον «καλύτερο φίλο του ανθρώπου» όταν γυρίζει το κεφάλι του στα πλάγια την ώρα που του μιλάει; Κοιτάζει σχεδόν με απορία τον ιδιοκτήτη του στα μάτια τόσο χαριτωμένα, που θα μπορούσε να του συγχωρέσει σχεδόν οποιαδήποτε ζημιά έκανε. Για ποιο λόγο όμως το κάνει αυτό ο σκύλος;

Αν και με την κλίση του κεφαλιού του γίνεται ακαταμάχητα αξιαγάπητος, ξυπνώντας τρυφερά ένστικτα στους ιδιοκτήτες, η επιστημονική εξήγηση είναι διαφορετική. «Δεν πρόκειται για νάζια», λένε οι ειδικοί στους οποίους απευθύνθηκε το αμερικανικό περιοδικό «Mental Floss».

Σκοπός του είναι να καταφέρει να ακούσει καλύτερα το αφεντικό του, καθώς η κατασκευή του εσωτερικού του αυτιού του έχει μια ιδιομορφία.

Είναι σε θέση να πιάνει συχνότητες τις οποίες δεν αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί, καθώς και πολλές περισσότερες λεπτομέρειες στις διακυμάνσεις του ήχου, αλλά δεν μπορεί να εντοπίσει με ευκολία την πηγή από την οποία προέρχεται ο ήχος. Γυρίζοντας το κεφάλι στο πλάι και ταυτόχρονα προσαρμόζοντας κατάλληλα τα αυτιά του καταφέρνει να την προσδιορίσει με ακρίβεια, ακούγοντας καλύτερα το αφεντικό του.

Συλλογή ήχων

Επιπρόσθετα, στρέφοντας το ένα αυτί προς την πηγή αυξάνεται ο αριθμός των χρήσιμων πληροφοριών που συλλέγει από τον ήχο. Αυτές τού είναι χρήσιμες για να εντοπίσει συγκεκριμένες λέξεις, τις οποίες έχει συνδυάσει είτε με ευχάριστες ασχολίες, όπως το παιχνίδι ή το φαγητό, είτε με εντολές που θα πρέπει να εκτελέσει.

Μια επιπλέον εξήγηση δίνει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του British Columbia University, Στάνλεϊ Κόραν. Πιστεύει ότι όταν ο σκύλος γυρίζει το κεφάλι του στα πλάγια βλέπει καλύτερα το αφεντικό του, διότι δεν τον εμποδίζει πλέον η μουσούδα του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ