Ασφαλή «όπλα» για τον καρκίνο

Πράσινο φως από τον ΕΟΦ σε δύο εμβόλια που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά

Πράσινο φως από τον ΕΟΦ σε δύο εμβόλια που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά

Απολύτως ασφαλή κρίθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τα δύο εμβόλια για τον καρκίνο της μήτρας, που κυκλοφορούν από τις φαρμακοβιομηχανίες Merck και GlaxoSmithKline.
Η αρμόδια Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης – Αξιολόγησης Κινδύνου του οργανισμού έκρινε ότι δεν υπάρχουν φόβοι για την ασφάλεια των δύο εμβολίων, καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στη χορήγησή τους και την εκδήλωση πολύπλοκου περιοχικού σύνδρομου πόνου και συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας. «Δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του τρόπου χρήσης των εμβολίων ή αναθεώρησης των πληροφοριών των προϊόντων» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της.

Η επιτροπή κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα, αφού μελέτησε παλαιότερα δημοσιευμένες έρευνες, δεδομένα από κλινικές δοκιμές και αναφορές από παρενέργειες από ασθενείς και ιατρούς, καθώς επίσης και ιατρικά στοιχεία που προσέφεραν τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ιρλανδίας. Επιπλέον συμβουλεύτηκε ομάδα κορυφαίων ειδικών του χώρου και έλαβε υπ’ όψιν λεπτομερείς πληροφορίες που έδωσε ομάδα ασθενών, καθώς τα συμπτώματα των δύο συνδρόμων αλληλοεπικαλύπτονται με αυτά άλλων παθήσεων, καθιστώντας δύσκολη τη διάγνωσή τους τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στα εμβολιασμένα άτομα.

Νεαρές γυναίκες

Τα εμβόλια Cervarix (GSK) και Gardasil (Merck) χορηγούνται σε κορίτσια και νεαρές γυναίκες για την προστασία τους από τον καρκίνο της μήτρας, που προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), καθώς επίσης και άλλες σχετικές με αυτόν καρκινικές και προκαρκινικές παθήσεις. Εως σήμερα εκτιμάται ότι έχουν εμβολιαστεί πάνω από 80.000.000 γυναίκες παγκοσμίως και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εκτιμάται ότι έχει εμβολιαστεί το 90% της συνιστώμενης ηλικιακής ομάδας.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τα εν λόγω εμβόλια αναμένεται να αποτρέψουν πολλά περιστατικά καρκίνου της μήτρας, πάθηση που ευθύνεται για δεκάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη. «Τα οφέλη των εμβολίων για τον HPV συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων» ανέφερε επιπλέον στην ανακοίνωσή του, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η ασφάλειά τους, όπως και όλων των υπόλοιπων φαρμάκων, θα συνεχίσει να ελέγχεται προσεκτικά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ