Μεταγγίσεις τέλος (;) χάρη στη γρίπη

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο ιός «γεννά» αιμοσφαίρια

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο ιός «γεννά» αιμοσφαίρια

Τέλος στην ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος αναμένεται να βάλει μελλοντικά η ανακάλυψη αντισώματος που αναγκάζει τον οργανισμό να παράγει απεριόριστες ποσότητες αίματος.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια ανακάλυψαν ότι ποντίκια στα οποία είχε χορηγηθεί ενέσιμα ο ιός της γρίπης άρχισαν να παράγουν μεγάλες ποσότητες ερυθρών αιμοσφαιρίων, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό βήμα στη μάχη για την αντιμετώπιση της αναιμίας, καθώς και να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, νεφροπάθειες ή καρκίνο.

Η ανακάλυψη αυτή προέκυψε τυχαία, στο πλαίσιο ενός εργαστηριακού πειράματος ρουτίνας για τη διερεύνηση του ρόλου των δενδριτικών κυττάρων στους πνεύμονες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως χορηγώντας τον ιό της γρίπης σε ποντίκια, μαζί με ένα αντίσωμα, το οποίο μπλοκάρει ένα συγκεκριμένο μόριο που αποβάλλουν τα δενδριτικά κύτταρα, αυτά παρουσίασαν υπερβολική διόγκωση του σπλήνα. Το πείραμα επαναλήφθηκε, με τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα.

Μετάλλαξη

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πειραματόζωα είχαν «εξανθρωπιστεί» ή, αλλιώς, είχαν μεταλλαχθεί βιολογικά ώστε να έχουν ανθρώπινο αιμοποιητικό σύστημα, γεγονός που σημαίνει ότι μια παρόμοια τεχνική μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα και στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ειδικοί διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα πριν η νέα αυτή τεχνική πρόκλησης παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Ο επικεφαλής της μελέτης Τόμας Μπρασιάλε δήλωσε παρόλα αυτά αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες που ανοίγονται μέσω αυτής, βασιζόμενος στα μέχρι τώρα ευρήματα. «Είμαστε ενθουσιασμένοι από τη μέχρι τώρα πορεία της έρευνας. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα ίδια και στους ανθρώπους, καθώς την εφαρμόσαμε σε εξανθρωπισμένα ποντίκια» είπε χαρακτηριστικά.

Οι ασθενείς με αναιμία, που αποτελεί την πιο συχνή διαταραχή του αίματος, υστερούν σε ερυθρά αιμοσφαίρια, των οποίων ο ρόλος είναι η μεταφορά οξυγόνου. Ως εκ τούτου, συχνά έρχονται αντιμέτωποι με το αίσθημα της κόπωσης και της ελλιπούς ενέργειας, καθώς στα κύτταρά τους δεν φτάνουν επαρκείς ποσότητες οξυγόνου. Υπάρχουν πολλά αίτια της πάθησης, όπως η έλλειψη σιδήρου και βιταμινών, που εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ