Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025

Eρρίκος Πετιλόν με νέα πια ζωή

Αν κάποιος «σερφάριζε» λίγο μετά τις δέκα το πρωί...

Αχώριστοι και στο κομμωτήριο η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα

Αχώριστοι είναι η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα....

Γιάννης Τσορτέκης: Υποκλίνεται στον Παπακαλιάτη και αποκαλύπτει τις πολιτικές του πεποιθήσεις

Λίγο πρoτού αρχίσει τις πρόβες για τον μονόλογο «Σαρμάντζα»...

«Big Brother»: Πρεμιέρα απόψε στις 21:00

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την αποψινή πρεμιέρα του...

Μεταγγίσεις τέλος (;) χάρη στη γρίπη

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο ιός «γεννά» αιμοσφαίρια

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο ιός «γεννά» αιμοσφαίρια

Τέλος στην ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος αναμένεται να βάλει μελλοντικά η ανακάλυψη αντισώματος που αναγκάζει τον οργανισμό να παράγει απεριόριστες ποσότητες αίματος.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια ανακάλυψαν ότι ποντίκια στα οποία είχε χορηγηθεί ενέσιμα ο ιός της γρίπης άρχισαν να παράγουν μεγάλες ποσότητες ερυθρών αιμοσφαιρίων, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό βήμα στη μάχη για την αντιμετώπιση της αναιμίας, καθώς και να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, νεφροπάθειες ή καρκίνο.

Η ανακάλυψη αυτή προέκυψε τυχαία, στο πλαίσιο ενός εργαστηριακού πειράματος ρουτίνας για τη διερεύνηση του ρόλου των δενδριτικών κυττάρων στους πνεύμονες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως χορηγώντας τον ιό της γρίπης σε ποντίκια, μαζί με ένα αντίσωμα, το οποίο μπλοκάρει ένα συγκεκριμένο μόριο που αποβάλλουν τα δενδριτικά κύτταρα, αυτά παρουσίασαν υπερβολική διόγκωση του σπλήνα. Το πείραμα επαναλήφθηκε, με τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα.

Μετάλλαξη

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πειραματόζωα είχαν «εξανθρωπιστεί» ή, αλλιώς, είχαν μεταλλαχθεί βιολογικά ώστε να έχουν ανθρώπινο αιμοποιητικό σύστημα, γεγονός που σημαίνει ότι μια παρόμοια τεχνική μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα και στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ειδικοί διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα πριν η νέα αυτή τεχνική πρόκλησης παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Ο επικεφαλής της μελέτης Τόμας Μπρασιάλε δήλωσε παρόλα αυτά αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες που ανοίγονται μέσω αυτής, βασιζόμενος στα μέχρι τώρα ευρήματα. «Είμαστε ενθουσιασμένοι από τη μέχρι τώρα πορεία της έρευνας. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα ίδια και στους ανθρώπους, καθώς την εφαρμόσαμε σε εξανθρωπισμένα ποντίκια» είπε χαρακτηριστικά.

Οι ασθενείς με αναιμία, που αποτελεί την πιο συχνή διαταραχή του αίματος, υστερούν σε ερυθρά αιμοσφαίρια, των οποίων ο ρόλος είναι η μεταφορά οξυγόνου. Ως εκ τούτου, συχνά έρχονται αντιμέτωποι με το αίσθημα της κόπωσης και της ελλιπούς ενέργειας, καθώς στα κύτταρά τους δεν φτάνουν επαρκείς ποσότητες οξυγόνου. Υπάρχουν πολλά αίτια της πάθησης, όπως η έλλειψη σιδήρου και βιταμινών, που εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H βιλάρα της πρώην του Kούστα στα χέρια του εφοπλιστή Προκοπίου

Σε ακόμα μία επένδυση στο real estate φημολογείται ότι...

Οι γνωστοί θαμώνες στο νησί των ανέμων, γλέντι με Λε-Πα μέχρι το ξημέρωμα

Σούβλες με φόντο τη θάλασσα, βόλτες στα κοσμικά Ματογιάννια...

Ειρήνη Κολιδά: Ολόγυμνη στη φύση η πρώην παίκτρια του «Survivor»

Σαν μια άλλη «Εύα» φωτογραφήθηκε η Ειρήνη Κολιδά στη...

Πρώην υπουργός πρώτο τραπέζι πίστα με σύζυγο & ερωμένη

Το γκραντ φινάλε του Νίκου Οικονομόπουλου στο κέντρο διασκέδασης...

Call girl «γατούλα» της ΕΛ.ΑΣ.

Εχει βουίξει όλη η Αστυνομία με τα καμώματα και...

«Πόνεσε» η πρόβλεψη ενός υπολογιστικού μοντέλου για την «Αστερομάτα»

Οριακά φαίνεται να περνάει στον τελικό της Eurovision 2025...

Για γερά πορτοφόλια οι βίλες του Οικονομόπουλου στη Μύκονο

Δουλειά και διακοπές συνδύασε ο Νίκος Οικονομόπουλος στη Μύκονο,...
spot_img
spot_img