Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Το «11» που σημαδεύει την τρομοκρατία του Ισλάμ

Μαύρη μαυρίλα στην πόλη του φωτός ■ Οι σημαδιακές ημερομηνίες με το «11» ■ Στη λίστα του τρόμου Ρώμη και Λονδίνο! ■ «Στον αέρα» το Euro 2016 ■ Ανθιμος: «Είμαι κι εγώ στόχος» ■ Οι U2 ακύρωσαν live τους στη γαλλική πρωτεύουσα

Μαύρη μαυρίλα στην πόλη του φωτός 

Η επόμενη μέρα μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση βρίσκει το φλεγόμενο Παρίσι με μεσίστιες σημαίες και τον στρατό στους δρόμους

Ο Πύργος του Αϊφελ δεν λάμπει, οι συναυλίες και εκθέσεις ακυρώθηκαν, η Ντίσνεϊλαντ έκλεισε μέχρι νεωτέρας, όλα τα μουσεία επίσης. Με άλλα λόγια, η πόλη του φωτός έχει βυθιστεί στο σκοτάδι του πένθους. Οι δρόμοι είναι ασυνήθιστα άδειοι, οι σημαίες μεσίστιες και τα πρόσωπα σκυθρωπά.

Αν και έως την ερχόμενη Πέμπτη απαγορεύονται οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις σε δρόμους και πλατείες, από το Σάββατο ο κόσμος συρρέει σε συμβολικά σημεία της πρωτεύουσας για μια ύστατη τιμή στη μνήμη των θυμάτων.

Η πλατεία της Δημοκρατίας (Place de la République), με το γιγάντιο μπρούντζινο άγαλμα στο κέντρο της, είναι ο συμβολικός τόπος όπου αυθόρμητα δίνουν ραντεβού οι Παριζιάνοι.

Εκεί είχαν για μέρες διαδηλώσει μετά την επίθεση στη σατιρική «Σαρλί Εμπντό». Από χθες οι μισοξεβαμμένες επιγραφές «Είμαι Σαρλί» έχουν αρχίσει να σκεπάζονται από καινούργιες «Είμαι Παρίσι», ενώ ένα χάρτινο πανό μεγάλων διαστάσεων διαλαλεί: «Εσο ανθρώπινος».

Κάτω από την ημερομηνία «14 Ιουλίου 1789» της Γαλλικής Επανάστασης μια λευκή σελίδα τετράδιου γράφει: «Είμαστε η Δημοκρατία, είμαστε η Ελευθερία».

Αίμα για τραυματίες

Γενικά τα σημεία των επιθέσεων αποτελούν ίσως τα σημεία της πόλης με την περισσότερη ζωή, όπως και τα νοσοκομεία, έξω από τα οποία είχαν σχηματιστεί μεγάλες ουρές από εθελοντές που ήθελαν να δώσουν αίμα για τους εκατοντάδες τραυματίες. Εξω από τον πολυχώρο Μπατακλάν ένας Γερμανός πιανίστας, ο Ντάβιντε Μαρτέλο, έπαιξε το «Imagine» του Τζον Λένον για να μαλακώσει τις ψυχές όλων εκείνων που είχαν έρθει να αφήσουν ένα μήνυμα κι ένα λουλούδι στο σημείο «μαρτυρίου» αθώων νέων που ήθελαν μόνο να διασκεδάσουν Παρασκευή βράδυ και έγιναν στόχοι του τυφλού θυμού των τζιχαντιστών.  

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που άρχισαν να εφαρμόζονται από το βράδυ της Παρασκευής μπορεί να διαρκέσουν και 12 ημέρες, ωστόσο ξεκαθαρίστηκε ότι τα σχολεία θα λειτουργούν από σήμερα κανονικά. 

Στη λίστα του τρόμου Ρώμη και Λονδίνο!

Το αίμα των 132 αθώων, που έπεσαν νεκροί στο Παρίσι την Παρασκευή, δεν φτάνει για να ξεδιψάσει τη λύσσα των δολοφόνων του Ισλαμικού Κράτους.

Στο κείμενο της ανάληψης ευθύνης της τρομοκρατικής επίθεσης στη γαλλική πρωτεύουσα -την οποία χαρακτηρίζουν «πρωτεύουσα της πορνείας και της αισχρότητας»- ουσιαστικά επανέλαβαν αυτό που έχουν πει πολλές φορές κατά το παρελθόν, απειλώντας συγκεκριμένα να εξαπολύσουν επιθέσεις σε Βατικανό, Ρώμη, Βερολίνο, Λονδίνο κ.α. «Θα χτυπήσουμε ξανά όσους περπατούν στο ίδιο μονοπάτι» με τη Γαλλία, ανέφεραν χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «αυτή η επίθεση είναι η αρχή της καταιγίδας και αποτελεί προειδοποίηση». Χθες, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν «μεγάλη» τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη την ίδια μέρα που έγιναν οι επιθέσεις στη Γαλλία. Οσο για τους τρόπους επίθεσης που είναι πιθανόν να επιλέξουν για να πλήξουν άλλες ευρωπαϊκές πόλεις; Σε παλαιότερο βίντεο-προειδοποίηση στη Δύση οι τζιχαντιστές προέτρεπαν τους ομοϊδεάτες τους στη γηραιά ήπειρο: «Τι περιμένετε; Υπάρχουν όπλα και αυτοκίνητα διαθέσιμα. Υπάρχουν όλα τα δηλητήρια. Επομένως, δηλητηριάστε το νερό και το φαγητό τουλάχιστον ενός από τους εχθρούς του Αλλάχ».

Ολάντ: «Θα τους χτυπήσουμε ανελέητα! 

«Και τώρα τι;» Πρόκειται για το εφιαλτικό ερώτημα που πλανάται τις τελευταίες ώρες πάνω από την Ευρώπη, όπως και το φάντασμα της ισλαμικής τρομοκρατίας μετά τις αιματηρές επιθέσεις στην καρδιά του Παρισιού.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) άλλωστε σχεδόν το… είχαν υποσχεθεί. Είχαν διαμηνύσει ότι «σύντομα ο τρόμος θα χτυπήσει την πόρτα των Ευρωπαίων». Μόνο που σε αυτή την περίπτωση το Ι.Κ., χτυπώντας την πόρτα της γηραιάς ηπείρου, κατάφερε να ανοίξει τελικά τις πύλες της Κολάσεως για έναν ολόκληρο πλανήτη.

«Oπως έδειξαν και οι επιθέσεις στο “Charlie Hebdo”, υπάρχει ένας συνεχής κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων εντός της Ευρώπης», ήταν η πρώτη εκτίμηση των αναλυτών του Stratfor για την «11η Σεπτεμβρίου» της Ευρώπης.

Η πρόληψη αυτών των νέων επιθέσεων είναι η επίθεση, όπως προκύπτει από τις πρώτες δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ μετά την τραγωδία. Ο Γάλλος πρόεδρος στο διάγγελμά του ξεκαθάρισε ότι «θα τους χτυπήσουμε ανελέητα στο “σπίτι” τους και σε όλες τις περιοχές», ενώ μίλησε για «πράξη πολέμου». Σύμφωνα όμως με το Stratfor, αν οι επιθέσεις «οδηγήσουν στη βασική περιοχή επιχειρήσεων του Ισλαμικού Κράτους, τότε η Γαλλία πιθανότατα θα εμβαθύνει την εμπλοκή της στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, σε μια περίοδο που το πεδίο μάχης ιδιαίτερα στη Συρία έχει γίνει περίπλοκο».

Η εμπλοκή

Ενδιαφέρουσα αλλά διόλου ελπιδοφόρα ήταν το Σαββατοκύριακο και η προσέγγιση της «Daily Telegraph» στα γεγονότα, που υπογράμμιζε ότι «με την εμπλοκή τους στη Μέση Ανατολή οι χώρες της Δύσης έφεραν τον πόλεμο στο κατώφλι τους». Καθώς μάλιστα η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και οι σύμμαχοί τους μάχονται κόντρα στο Ισλαμικό Κράτος και άλλους τζιχαντιστές, στο Ιράκ και στη Συρία, τα γεγονότα στο Παρίσι είναι ενδεικτικά τού πώς θα εξελιχθεί αυτός ο πόλεμος, σημείωνε ο αναλυτής ζητημάτων Μέσης Ανατολής Ρίτσαρντ Σπένσερ.

«Στον αέρα» το Euro 2016

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν τη διεξαγωγή του Euro 2016 (αλλαγή χώρας ή «ακύρωση» της διοργάνωσης), σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ! «Ακύρωση του Euro θα είναι νίκη για τους τρομοκράτες» ήταν το πρώτο σχόλιο του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής, Ζακ Λαμπέρτ.

Ανθιμος: «Είμαι κι εγώ στόχος»

«Είμαι κι εγώ στόχος των τζιχαντιστών» δήλωσε από άμβωνος ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος (φωτό), σχολιάζοντας το τρομακτικό μακελειό που συγκλόνισε το Παρίσι! «Πρέπει να προσέχουμε, εγώ ήδη κάπου σίγουρα είμαι στόχος» είπε χαρακτηριστικά στο κήρυγμά του στον Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά το πρωί του Σαββάτου. Ο μητροπολίτης υποστήριξε ότι είχε προειδοποιήσει για τις «φρικτές ώρες» που θα έρθουν, και ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές βρίσκονται παντού στη γηραιά ήπειρο και έχουν υποσχεθεί να διαλύσουν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Τον νου σας, και στις Αρχές και στους υπολοίπους, για το τι μπορεί να συμβεί» τόνισε με νόημα ο κ. Ανθιμος.

Οι U2 ακύρωσαν live τους στη γαλλική πρωτεύουσα

«Ευθεία επίθεση στη μουσική» χαρακτήρισε το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μπατακλάν του Παρισιού ο Μπόνο των U2. Ο διάσημος τραγουδιστής, που με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματός του πήγαν στον συναυλιακό χώρο για να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη των θυμάτων (φωτό), ακύρωσαν την προγραμματισμένη συναυλία τους στο Bercy Arena, που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο το βράδυ. «Αν το καλοσκεφτείς, η πλειονότητα των θυμάτων χθες το βράδυ ήταν μουσικόφιλοι. Είναι το πρώτο απευθείας χτύπημα στη μουσική που είχαμε σε αυτόν τον αποκαλούμενο “πόλεμο στην τρομοκρατία”» δήλωσε χαρακτηριστικά ο τραγουδιστής. Το συγκρότημα Foo Fighters, που θα έπαιζε στο Μπατακλάν σήμερα, ανακοίνωσε επίσης ότι τερματίζει την ευρωπαϊκή περιοδεία του και ακύρωσε τις συναυλίες που θα έδινε στο Τορίνο, το Παρίσι, τη Λιόν και τη Βαρκελόνη.

Οι σημαδιακές ημερομηνίες με το «11» 

Ο αριθμός 11 θα μπορούσε πια να αποτελεί τίτλο ταινίας θρίλερ, καθώς έχει συνδεθεί με μερικά από τα πιο αιματοβαμμένα τρομοκρατικά χτυπήματα ακραίων ισλαμιστών σε βάρος δυτικών στόχων.

Οι επιθέσεις στο Παρίσι, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 129 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων, πραγματοποιήθηκαν στις 13/11, Παρασκευή και 13. Τα χτυπήματα στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο στις ΗΠΑ, το 2001, με 2.973 νεκρούς έγιναν την 11η Σεπτεμβρίου και οδήγησαν στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Το 2004, δε, η τρομοκρατική επίθεση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης έγινε στις 11 Μαρτίου, τρεις μέρες πριν από τις γενικές εκλογές στη χώρα, με 191 νεκρούς και 1.800 τραυματίες. Τότε την ευθύνη είχε αναλάβει ένας τρομοκρατικός πυρήνας που συνδεόταν με την Aλ Κάιντα.

Ο λόγος για τον οποίο οι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές προτιμούν την ύπαρξη του 11 στις ημερομηνίες που πραγματοποιούν μερικά από τα πιο πολύνεκρα χτυπήματά τους δεν είναι γνωστός, ωστόσο δεν φαντάζει τυχαίος. 

Διαβάστε επίσης:

«Κονσέρτο για πολυβόλα» στο Μπατακλάν
Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες θεατών που έζησαν τη φρίκη (από το γάζωμα των καλάσνικοφ) στη συναυλία των Eagles of Death Metal ■ Το στέκι που ήταν στόχος αντισιωνιστών ■ «Θερμοκήπια» μουσουλμανικού εξτρεμισμού τα φτωχά προάστια ■ Τετ α τετ με τους καμικάζι σε καντίνα του Stade de France ■ Παλιός γνώριμος ένας από τους δράστες

 

{{-PCOUNT-}}36{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...