Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος: «Είμαστε άνθρωποι με ανθρώπινες αδυναμίες, που άλλοτε τις νικούμε και...

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι αποκαλύψεις σχετικά με τη...

Η Σκορδά λαχτάρισε με το… μπισκοτάκι της

«Ζηλεύω το μικρό σου το γατί, στα πόδια σου...

Μαζί για το Παιδί: Μαζί στρώνουμε το πασχαλινό τραπέζι για 600 παιδιά

Φέτος το Πάσχα το Μαζί για το Παιδί μας...

Η μικρή πήρε το επώνυμο της μητέρας της, Καρολάιν, την οποία σκότωσε...

Το επώνυμο της αδικοχαμένης μητέρας της πήρε η Λυδία...

«Κονσέρτο για πολυβόλα» στο Μπατακλάν

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες θεατών που έζησαν τη φρίκη (από το γάζωμα των καλάσνικοφ) στη συναυλία των Eagles of Death Metal ■ Το στέκι που ήταν στόχος αντισιωνιστών ■ «Θερμοκήπια» μουσουλμανικού εξτρεμισμού τα φτωχά προάστια ■ Τετ α τετ με τους καμικάζι σε καντίνα του Stade de France ■ Παλιός γνώριμος ένας από τους δράστες

21.45 ώρα Παρισιού, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου. Το συγκρότημα Eagles of Death Metal παίζει τις πρώτες νότες μες στο κατάμεστο Μπατακλάν, όπου βρίσκονταν τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι.

Στους ήχους της ηλεκτρικής κιθάρας ξαφνικά παρεμβάλλεται η «κακοφωνία» του γαζώματος των καλάσνικοφ. «Αυτοί οι τύποι είναι λίγο τρελοί» λέει για το συγκρότημα ο 23χρονος Νταβίντ, που εκείνη την ώρα ήταν στον εξώστη και αρχικά πίστεψε, r4345wt5et 1όπως πολλοί άλλοι από τους θεατές, ότι επρόκειτο για κομμάτι του σόου. «Κοιτάζω ωστόσο προς την ορχήστρα και βλέπω μπροστά νεκρούς ανθρώπους. Καταλαβαίνω ότι είναι επίθεση, όταν μυρίζω την πυρίτιδα».

Ο νεαρός, που φαίνεται στο ανατριχιαστικό βίντεο, το οποίο τράβηξε δημοσιογράφος της εφημερίδας «Le Monde» Ντανιέλ Ψενί, να κρέμεται από ένα παράθυρο του Μπατακλάν, φωνάζοντας σε όλους να πέσουν κάτω, ξεκίνησε να αναζητά διέξοδο, αλλά ήρθε αντιμέτωπος με το ανοιχτό παράθυρο που r4345wt5et 3βρισκόταν «σε ύψος επτά μέτρων» από τον δρόμο.

Χαριστική βολή

Την ώρα που άλλοι επιζήσαντες κρύβονταν κάτω από τα πτώματα για να γλιτώσουν τη χαριστική βολή των τρομοκρατών, ο Νταβίντ ακούει ακόμα έναν πυροβολισμό… Ξεπερνά τους ενδοιασμούς του για το ύψος και αποφασίζει να κρεμαστεί από το περβάζι. Ενας τρομοκράτης φωνάζει στον Νταβίντ και σε άλλους, που είχαν επίσης βγει στα παράθυρα, να γυρίσουν μέσα και να καθίσουν, «σχεδόν πιάνοντάς τους το μάγουλο» και επιχειρώντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Ευτυχώς, σύντομα έγινε η επιχείρηση της αστυνομίας.

Οι δράστες ένιωσαν ότι έχαναν έδαφος και τότε ενεργοποίησαν τα εκρηκτικά τους. Ηταν «τέτοια η έκρηξη», που ο Νταβίντ έχασε τούφες «δέκα εκατοστών από τα μακριά καστανά μαλλιά του». Το βίντεο του Γάλλου δημοσιογράφου που, κατεβαίνοντας για να βοηθήσει, δέχθηκε και ο ίδιος έναν πυροβολισμό στον ώμο, δείχνει ακόμα μια σοκαριστική εικόνα: μιας εγκύου γυναίκας που επέλεξε να ρισκάρει από αυτό το ύψος. Κρεμασμένη στο περβάζι του δεύτερου ορόφου, καλεί σε βοήθεια την ώρα που άνθρωποι, οι οποίοι είχαν καταφέρει να πηδήξουν r4345wt5et 4σπάζοντας πόδια, έσερναν, κουτσαίνοντας, τα πτώματα φίλων τους που αιμορραγούσαν, ελπίζοντας ότι θα τους έσωζαν, αν τους απομάκρυναν εγκαίρως.

Στα χέρια της Αμερικανίδας πρώην του έμελλε να ξεψυχήσει ο Βρετανός Νικ Αλεξάντερ. Ο 36χρονος πωλητής αναμνηστικών του συγκροτήματος κάλεσε τη 49χρονη Ελεν Γουίλσον στη συναυλία, όπου πυροβολήθηκε θανάσιμα. «Τον κράτησα στα χέρια μου και του είπα ότι τον αγαπούσα. Ηταν ο έρωτας της ζωής μου» δήλωσε η Γουίλσον, ενώ έτσι τον χαρακτήρισε στο twitter και η νυν σύντροφός του, που βρισκόταν στη Βρετανία.

Το στέκι που ήταν στόχος των αντισιωνιστών

Γιατί οι μουσουλμάνοι τρομοκράτες επέλεξαν να μετατρέψουν το Μπατακλάν σε τάφο για δεκάδες ανθρώπους, ενώ αυτό δεν αποτελεί υψηλού προφίλ κλαμπ του Παρισιού, αλλά ένα ιστορικό στέκι σε μια περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας που μπορεί να συγκριθεί με το Ψυρρή; Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του γαλλικού περιοδικού «Le Point», εδώ και χρόνια αυτή η μουσική σκηνή, που θυμίζει παγόδα και χτίστηκε το 1865, είναι «αγαπημένος» στόχος των αντισιωνιστών. «Εχουμε ένα σχέδιο επίθεσης ενάντια στο Μπατακλάν επειδή οι ιδιοκτήτες του είναι Εβραίοι». Αυτή η φράση, που αποδείχθηκε προφητική, ξεστομίστηκε στα γραφεία της γαλλικής Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας τον Φεβρουάριο του 2011 στη διάρκεια ανάκρισης μελών της οργάνωσης Στρατός του Ισλάμ (Jaish al-Islam), που ήταν ύποπτα για μια επίθεση που στοίχισε τη ζωή μιας Γαλλίδας φοιτήτριας στο Κάιρο τον Φεβρουάριο του 2009. Οπως προέκυψε, είχαν στα σκαριά μια επίθεση στη Γαλλία και συγκεκριμένα με στόχο αυτόν τον πολυχώρο.

Το 2007 και το 2008 το Μπατακλάν δεχόταν ήδη απειλές από ομάδες φανατικών και ο λόγος ήταν η συχνή διενέργεια εκεί συνεδρίων ή τελετών εβραϊκών οργανώσεων και κυρίως της Magav, μιας μονάδας που συνδέεται με την αστυνομία του Ισραήλ και είναι επιφορτισμένη με τη φύλαξη συνόρων. Τον Δεκέμβριο του 2008 μάλιστα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, οι απειλές έγιναν πολύ συγκεκριμένες, με ανάρτηση στο διαδίκτυο σχετικού βίντεο που έδειχνε μασκοφόρους νεαρούς να προειδοποιούν τους ιδιοκτήτες του Μπατακλάν. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το συγκρότημα Eagles of Death Metal, που έδινε συναυλία το μοιραίο βράδυ, είχε μόλις ολοκληρώσει μια περιοδεία στο Ισραήλ.

«Θερμοκήπια» μουσουλμανικού εξτρεμισμού τα φτωχά προάστια

Ως «θερμοκήπια» του μουσουλμανικού εξτρεμισμού φαίνεται ότι λειτουργούν τα φτωχά προσφυγικά προάστια του Παρισιού αλλά και των άλλων γαλλικών πόλεων, όπου οι νεαροί μουσουλμάνοι αντί να βλέπουν το όνειρο της ένταξης να γίνεται πραγματικότητα, βιώνουν τη μιζέρια και την απόρριψη.

Τα τζαμιά, όπου συγκεντρώνονται για να νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι, παλεύοντας με την ανεργία και την κοινωνική περιθωριοποίηση, γίνονται, όπως είχε αποδειχθεί και στην περίπτωση του Αμεντί Κουλιμπαλί που συμμετείχε στις επιθέσεις του Ιανουαρίου στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ, σημεία κατήχησης στον τρόμο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι περισσότεροι από 500 Γάλλοι μουσουλμάνοι έχουν ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Σιγοκαίει εδώ και χρόνια

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι οι περισσότεροι από κάθε άλλη δυτική χώρα. Η «γαλλική ιντιφάντα», όπως την αποκαλεί στο ομώνυμο βιβλίο του ο Βρετανός συγγραφέας Αντριου Χάσεϊ, σιγοκαίει εδώ και χρόνια. Για τους κατοίκους των υποβαθμισμένων banlieue (μπανλιέ: προάστιο) το Παρίσι είναι «τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά». «Απέχει λίγα βήματα, αλλά από την άποψη της απασχόλησης, της στέγασης, της επιτυχίας στη ζωή είναι γι’ αυτούς τους νεαρούς τόσο απρόσιτο και τόσο μακρινό όσο η Αμερική» εξηγεί ο Χάσεϊ.

Τετ α τετ με τους καμικάζι σε καντίνα του Stade de France

To Stade de France, το οποίο σύμφωνα με τα σχέδια των τρομοκρατών θα γινόταν η αρένα της απόλυτης φρίκης μπροστά στα μάτια του Φρανσουά Ολάντ και του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ήταν ο άλλος μεγάλος στόχος από τους συνολικά οκτώ που περιλάμβανε η hit-list των τζιχαντιστών.

Εκεί βρισκόταν ο Μπλέι Μοκoνό με τον 13χρονο γιο του, για να δουν το φιλικό μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Την ώρα της πρώτης έκρηξης ήταν σε μια καντίνα απέναντι από την πύλη Δ για να πάρουν ένα σάντουιτς πριν μπουν στον αγώνα.

«Υποπτη» παρουσία

Κατευθυνόμενοι προς την τουαλέτα έπεσαν πάνω στους δύο τρομοκράτες. Τράβηξαν την προσοχή του πατέρα, επειδή ο ένας από αυτούς ίδρωνε εμφανώς. Την ώρα που σχολίαζε την «ύποπτη» παρουσία τους με τον ιδιοκτήτη της καντίνας, έγινε η μεγάλη έκρηξη. Ηταν ο ένας από τους δύο καμικάζι. «Πήγα και έπιασα το χέρι μιας νεαρής κυρίας. Είχε τις σάρκες του χεριού του τρομοκράτη στα μαλλιά της και θραύσματα από τα οστά του στον ώμο της. Την πήγαινα προς το μέρος των αστυνομικών και τότε έγινε η δεύτερη έκρηξη» περιγράφει ο Μoκονό στην εφημερίδα «Le Parisien».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από τους δύο τρομοκράτες είχε καταφέρει να εξασφαλίσει εισιτήριο για να μπει στον αγώνα, αλλά δεν τα κατάφερε επειδή εμφανίστηκε στην είσοδο 15 λεπτά μετά την έναρξή του. 

Παλιός γνώριμος ένας από τους δράστες

Ο κάτοχος διαβατηρίου, το οποίο βρέθηκε κοντά σε πτώμα έξω από το Stade de France, ταυτοποιήθηκε σε Ελλάδα, Σερβία και Κροατία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Ονομάζεται Αχμάντ Αλμοχαμάντ, γεννήθηκε το 1990 στο Εντλίμπ της Συρίας και ταξίδεψε από την Τουρκία στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου. Στον Πειραιά έφτασε στις 8 Οκτωβρίου. Στις Βρυξέλλες σχεδιάστηκε η πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι, καθώς εκεί έμεναν δύο από τους τρεις Γάλλους καμικάζι που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής από τις Αρχές. Ο πρώτος εξ αυτών είναι ο 29χρονος Ισμαήλ Ομάρ Μοστεφαΐ, πατέρας δύο παιδιών και παλιός γνώριμος των γαλλικών Αρχών, που συμμετείχε στην επίθεση στο Μπατακλάν. Φέρεται ότι είχε περάσει τον χειμώνα του 2013-2014 στη Συρία ενώ σύμφωνα με τον αδελφό του δήλωσε ότι ο Μοστεφαΐ ζούσε με την οικογένειά του στην Αλγερία και δεν είχε επικοινωνία μαζί του. Τρεις από τους δράστες που εμπλέκονταν στις επιθέσεις ήταν αδέλφια. Ο ένας φέρεται ότι σκοτώθηκε στο Μπατακλάν, ο δεύτερος ότι κρατείται και ο τρίτος να είναι ο Βέλγος υπήκοος Σαλάχ Αμπντεσλάμ (φωτό), ο οποίος καταζητείται ως συνεργός.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...