Ψαλίδι στις συντάξεις 730.000

Τι θα χάσουν οι δικαιούχοι που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη το 65ο έτος της ηλικίας τους

Στο προσκήνιο έρχεται διαρκώς το δυσμενές σενάριο της περικοπής του 40% της σύνταξης για όσους είναι κάτω των 65 ετών, αφού το εναλλακτικό σενάριο της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, σε βάθος τριετίας, «σκοντάφτει» στην άρνηση των θεσμών.

Το υπουργείο Εργασίας επιμένει να προωθεί την πρόταση για αύξηση εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (1,5 μονάδα το 2016, μισή μονάδα το 2017 και μία μονάδα το 2018). Ομως η πρόταση αυτή βρίσκει σθεναρή αντίσταση από τους εκπροσώπους των θεσμών, που θεωρούν ότι πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα επιτείνει την ύφεση και θα αυξήσει την ανεργία και τη μαύρη εργασία. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εργοδότες, με την ΕΣΕΕ να δηλώνει ότι κινδυνεύουν με μείωση κατά 2% οι «καθαροί μισθοί» στον ιδιωτικό τομέα, στην περίπτωση που γίνει πράξη η επιθυμία της κυβέρνησης για σταδιακή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε βάθος τριετίας. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η ενδεχόμενη αύξηση των εισφορών θα προκαλέσει επίσης αύξηση κατά 3,7% του συνολικού εργατικού κόστους, ενώ εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέα διόγκωση της μαύρης εργασίας και της ανεργίας κατά 2,7%.

Η χειρότερη μορφή

Ετσι, δείχνει να επανακάμπτει το δυσοίωνο σενάριο της μείωσης των συντάξεων, που στη χειρότερη μορφή του επηρεάζει όσους είναι συνταξιούχοι κάτω των 65 ετών – δηλαδή περίπου 730.000 δικαιούχους. Ηδη από την περασμένη εβδομάδα έχει διαρρεύσει ότι προτάθηκε στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές να λαμβάνουν στο εξής οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας μόνο το 60% της σύνταξης που τους αναλογεί, με το υπόλοιπο 40% να το λαμβάνουν όταν συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εργασίας αναμένεται αύριο το απόγευμα στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει τις γενικές γραμμές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί. Βασική συνισταμένη παραμένει η δημιουργία ενός Ταμείου κύριας και η διατήρηση ενός Ταμείου επικουρικής ασφάλισης, με την τελική δημιουργία κανόνων ενιαίων εισφορών και παροχών για όλους να ολοκληρώνεται σε βάθος δυο τριών ετών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ