Η λέξη της χρονιάς

Το λεξικό της Οξφόρδης, που θεωρείται δείκτης εξέλιξης της αγγλικής γλώσσας, ανακοίνωσε χθες ότι…

Μπορεί να μην έχει ούτε μία συλλαβή, ανακηρύχθηκε ωστόσο λέξη της χρονιάς. Το λεξικό της Οξφόρδης, που θεωρείται δείκτης εξέλιξης της αγγλικής γλώσσας, ανακοίνωσε χθες ότι το emoticon, όπως, για παράδειγμα, μια φατσούλα να κλαίει από τα γέλια, είναι η «λέξη της χρονιάς» για το 2015.

Κάθε χρόνο, η ομάδα, που είναι επιφορτισμένη με την πρόσθεση νέων λέξεων στο λεξικό, εξετάζει διάφορες υποψήφιες λέξεις -νεολογισμούς και στη συνέχεια, αφού γίνει εκτενής ανταλλαγή απόψεων για την αξία τους- και καταλήγει σε αυτή που εκτιμά ότι αποδίδει καλύτερα τη διάθεση αλλά και τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία.

Φέτος, αυτή η ομάδα κατέληξε σε emoticon αντί σε λέξη, καθώς οι φατσούλες έχουν γίνει πάρα πολύ δημοφιλείς σε όλον τον πλανήτη.

Αν και τα emoticons είναι εδώ και χρόνια πανταχού παρόντα στα μηνύματα που ανταλλάσσουν οι έφηβοι, η κουλτούρα τoυς εξαπλώθηκε μες στο 2015 σε όλον τον πλανήτη αλλά και σε όλες τις ηλικίες. Η Χίλαρι Κλίντον τα χρησιμοποίησε ευρέως στις δημόσιες αναρτήσεις της. Εγινε μεγάλη συζήτηση προκειμένου να προσαρμοστεί το χρώμα τους για να δηλώνει διαφορετικές φυλετικές καταγωγές και «ενσαρκώνουν» ή, για την ακρίβεια, δίνουν έκφραση στην όλο και αυξανόμενη ψηφιακή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

«Τα emoticons εξελίσσονται σε μια όλο και πιο πλούσια μορφή επικοινωνίας, μορφή που υπερβαίνει τα γλωσσολογικά σύνορα» σχολιάζει σχετικά ο πρόεδρος της Oxford Dictionaries Κάσπερ Γκράθγολ, ο οποίος τονίζει ότι οι φατσούλες είναι ένας ευέλικτος και άμεσος τρόπος επικοινωνίας που εκφράζει όμορφα τη διάθεση. Για να εξηγήσει μάλιστα τι εννοεί, έδωσε το παράδειγμα του τενίστα Αντι Μάρεϊ, ο οποίος μετέδιδε μέσω twitter με emoticons τη μέρα του γάμου του!

 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ