Ενα διαμάντι 1.111 ct!

Εντοπίστηκε στην Αφρική και είναι το μεγαλύτερο που βρέθηκε τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια

Εντοπίστηκε στην Αφρική και είναι το μεγαλύτερο που βρέθηκε τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια

Πώς μπορεί κάτι που μετριέται σε καράτια να μην μπορεί να μετρηθεί σε αξία; Η απάντηση είναι πολύ απλή όταν πρόκειται για ένα διαμάντι-κοτρόνα, που εντοπίστηκε στην Αφρική.

Μια μικρή καναδική εταιρία πολύτιμων λίθων ανακάλυψε τον «ογκόλιθο», ο οποίος, όπως αναφέρει, αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι υψηλής ποιότητας που έχει βρεθεί ποτ, και το μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια. Η ανακάλυψη έγινε στα ορυχεία της Lucara Diamond στην Μποτσουάνα της Νότιας Αφρικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η πέτρα των 1.111 καρατίων βρέθηκε στο ορυχείο Καρόουε, στη βόρεια Μποτσουάνα, που θεωρείται μια από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή διαμαντιών στον κόσμο. Το διαμάντι, τύπου ΙΙΑ, έχει διαστάσεις 65, επί 56, επί 40 χιλιοστά.

Το μεγαλύτερο διαμάντι υψηλής ποιότητας που βρέθηκε ποτέ είναι το Κόλιναν, μια πέτρα 3.106 καρατίων, που βρέθηκε στο ορυχείο Πρεμιέρ στη Νότια Αφρική το 1905 και κόπηκε σε μικρότερα διαμάντια. Τα δύο μεγαλύτερα από αυτά, τα επονομαζόμενα Αστέρια της Αφρικής, αποτελούν το καθένα τμήμα του στέμματος και του σκήπτρου των βασιλέων της Βρετανίας.

Ακαθόριστη η αξία του

1111 carat photo 1

Ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί προς το παρόν να τιμολογηθεί το νέο εύρημα είναι ότι απαιτείται μια σειρά από παράμετροι, πέραν των καρατιών, οπότε, αν αυτές δεν καθοριστούν, είναι αδύνατο να υπολογίσει κανείς την αξία του ευρήματος.

Πρέπει, για παράδειγμα, να διαπιστωθούν η καθαρότητα και η διαύγειά του, αλλά και να συνυπολογιστούν οι έδρες του. Επίσης, διαφορετική θα είναι η τιμολόγηση, αν κάποιος θελήσει να το αγοράσει ολόκληρο ή αν θα κοπεί σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, στη δημιουργία ενός κοσμήματος.

21.11.2015 espresso weekend 260x320

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ