Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Κινέζος που για 28 ολόκληρα χρόνια ζούσε διπλωμένος στη μέση είδε τον…...

«Είμαι χαρούμενος, έχω ελπίδα» δήλωσε Κινέζος που πέρασε 28...

Πένθος για την Μπιζόγλη, «έχασε» τον πατέρα της

Πολύ στενόχωρο και δύσκολο θα είναι για την αγαπητή...

Η Σκορδά δεν βλέπει… μέλλον στον Σκάι

Η Σκορδά είναι το πρόσωπο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο...

Χτυπούν με ψέματα το ελληνικό γιαούρτι

Γιατί οι Αμερικανοί κτηνοτρόφοι κήρυξαν πόλεμο όταν είδαν το προϊόν να κατακτά τις αγορές τους

Στο κενό πέφτει η προσπάθεια Αμερικανών κτηνοτρόφων να πλήξουν το ελληνικό γιαούρτι που έχει κατακτήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς είναι τόσο διαφορετικό σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κυκλοφορεί στην αγορά. Η θέση που κατάφερε να κατακτήσει επάξια στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά κυρίως στο τραπέζι των καταναλωτών, οδήγησε κάποιους να επινοήσουν και να παρουσιάσουν μια «σκοτεινή» πλευρά στην παραγωγή του ελληνικού γιαουρτιού. Υποστηρίζουν πως ο ορός γάλακτος που παράγεται κατά τη διαδικασία παρασκευής του είναι τοξικός, άρα κι επικίνδυνος για το περιβάλλον. Πίσω από αυτές τις αιτιάσεις βρίσκεται, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το μερίδιο αγοράς που κατάφερε να εξασφαλίσει το ελληνικό γιαούρτι, το οποίο ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Και αυτό ενοχλεί γαλακτοπαραγωγούς και γαλακτοβιομηχανίες. Μόνο που όλα τα δήθεν προβλήματα που ανακύπτουν από την παραγωγή του γιαουρτιού δεν είναι ικανά να ανακόψουν το κύμα των καταναλωτών που το προτιμούν.

Φάνηκε, δε, από τα σχόλια που έκαναν αρκετοί από εκείνους που διάβασαν την έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Modern Farmer». «Ετρωγα γιαούρτι ΦΑΓΕ όταν βρισκόμουν στην Ελλάδα, και ακόμα δεν υπήρχε στις ΗΠΑ. Οσο και αν θέλω να υποστηρίζω τα τοπικά προϊόντα, δεν αλλάζω το ελληνικό γιαούρτι με άλλο» ήταν ένα από το πρώτα σχόλια εκείνων που διάβασαν την έκθεση. Ακόμη και άνθρωποι που φτιάχνουν γιαούρτι στο σπίτι τους απάντησαν στο δημοσίευμα γράφοντας πως παίρνουν ελληνικό γιαούρτι για να το χρησιμοποιήσουν ως βάση για τη δική τους παραγωγή. Υπάρχουν ακόμη κι επιστημονικές απαντήσεις σε ό,τι αφορά τον ορό του γάλακτος. Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως ορός, που κατά το δημοσίευμα είναι τοξικός, χρησιμοποιείται εδώ και τουλάχιστον πενήντα χρόνια από την ελβετική βιομηχανία, για την παραγωγή ποτών, τα οποία λειτουργούν ως συμπληρώματα διατροφής.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ορισμένοι από τους αναγνώστες της έκθεσης προτείνουν ακόμη και λύσεις για την αξιοποίηση του ορού γάλακτος. Μεταξύ αυτών είναι να υποβληθεί σε επεξεργασία, ώστε να μετατραπεί σε πρωτεΐνη, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να διατεθεί για τον εμπλουτισμό ζωοτροφών ή βρεφικού γάλακτος. Ακόμη όμως και αν αυτό δεν κριθεί ασφαλές, ήδη εκπονούνται σχέδια για τη μετατροπή του, συνδυαστικά με άλλα υλικά, σε καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ιωσήφ αντικρίζει πρώτη φορά τον Σίμο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Απόπειρα δολοφονίας αρχινονού έξω από την πίστα της Λιόλιου

Σε διαρκή πόλεμο για την ηγεμονία της νύχτας βρίσκεται...

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του συνταξιούχου στη Σάμο!

Επειτα από σχεδόν 21 μήνες εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...