Βρήκαν τα νησιά των Αργινουσών στα τουρκικά παράλια

Τα χαμένα νησιά των Αργινουσών, εκεί όπου πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε η περίφημη ναυμαχία κατά την οποία οι Σπαρτιάτες ηττήθηκαν από τους Αθηναίους, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν αρχαιολόγοι και γεωφυσικοί

Τα χαμένα νησιά των Αργινουσών, εκεί όπου πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε η περίφημη ναυμαχία κατά την οποία οι Σπαρτιάτες ηττήθηκαν από τους Αθηναίους, πιστεύουν ότι ανακάλυψαν αρχαιολόγοι και γεωφυσικοί. Σύμφωνα με το περιοδικό «National Geographic» -που φέρνει στο φως και την είδηση- τα νησιά βρίσκονται λίγα μέτρα από τις τουρκικές ακτές και πιο συγκεκριμένα στο ακρωτήριο της Αιολίδας, απέναντι από τη Λέσβο.

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι σήμερα οι εν λόγω νησίδες αποκαλούνται Γκαρίπ, ενώ, όπως αποκαλύπτουν και οι ερευνητές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (που πραγματοποιούν τις ανασκαφές), εκεί εντοπίστηκαν βυθισμένα στο νερό υπολείμματα ενός αρχαίου λιμανιού. Κατά τα ιστορικά στοιχεία οι Αργινούσες ήταν τρία νησιά, ωστόσο η ακριβής τοποθεσία του τρίτου παραμένει ακόμη άγνωστη. Μάλιστα και οι προηγούμενες ανασκαφές που έχουν γίνει στην περιοχή έχουν φέρει στο φως έναν σημαντικό αριθμό αγγείων και ληκύθων, γεγονός που δείχνει ότι ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο της εποχής.

Ιστορική αναφορά στα νησιά είχε κάνει στα κείμενά του και ο Ξενοφών, περιγράφοντας τη ναυμαχία στην οποία οι Σπαρτιάτες ηττήθηκαν από τους Αθηναίους κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Η ναυμαχία πραγματοποιήθηκε το 406 π.Χ. με μια μεγαλειώδη νίκη του αθηναϊκού στόλου, ωστόσο η νίκη αυτή αμαυρώθηκε από την εκτέλεση των Αθηναίων στρατηγών. Οπως αναφέρουν οι ιστορικοί, αμέσως μετά τη μάχη και λόγω μιας μεγάλης τρικυμίας οι Αθηναίοι δεν κατάφεραν να περισυλλέξουν τους ναυαγούς και τους τραυματίες τους, των οποίων τα πλοία είχαν καταστραφεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι στρατηγοί να παραπεμφθούν σε δίκη και να καταδικαστούν σε θάνατο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ