Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Τα βακτήρια «ρυθμίζουν» τη δίαιτα

Η νέα έρευνα που καταρρίπτει τον μύθο για ψωμί, ζάχαρη και ζυμαρικά

Η νέα έρευνα που καταρρίπτει τον μύθο για ψωμί, ζάχαρη και ζυμαρικά


Η αποφυγή κατανάλωσης ψωμιού όταν κάνουμε δίαιτα δεν είναι απαραίτητη, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Ισραήλ. Η έρευνα καταρρίπτει επί της ουσίας τον μύθο της δίαιτας Gl, που βασίζεται στο διατροφικό πρόγραμμα, βάσει του οποίου ορισμένα τρόφιμα, όπως η ζάχαρη, τα ζυμαρικά, οι πατάτες και το λευκό ψωμί, διασπώνται πιο γρήγορα σε γλυκόζη, προκαλώντας απότομες αυξήσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ του King’s College στο Λονδίνο, η συγκεκριμένη δίαιτα βασίζεται μόνο σε μελέτες σε ζώα.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Cell», δείχνει ότι οι άνθρωποι αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο όταν καταναλώνουν υδατάνθρακες. Ολα εξαρτώνται από τον συνδυασμό των εκατομμυρίων βακτηρίων στο πεπτικό τους σύστημα. Ανάλογα με τις αποικίες των βακτηρίων, μερικοί άνθρωποι σημείωσαν απότομη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα από την κατανάλωση ντομάτας, ενώ κάποιοι άλλοι -πιο τυχεροί- κατανάλωναν άφοβα ψωμί και πίτσες χωρίς ανάλογο αποτέλεσμα.

Τα τελευταία 30 χρόνια οι περισσότερες δημοφιλείς δίαιτες βασίζονταν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στον γλυκαιμικό δείκτη ή στο γλυκαιμικό φορτίο, με αποτέλεσμα να αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε τους υδατάνθρακες. Ωστόσο, οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη νέα έρευνα, κατά την οποία μελέτησαν τις περιπτώσεις 800 εθελοντών, παρατήρησαν ποικιλομορφία στον τρόπο αντίδρασης του κάθε οργανισμού.

Διάσπαση τροφών

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεγάλη ποικιλία στο βακτηριακό προφίλ των εντέρων των εθελοντών καθόριζε την ταχύτητα της διάσπασης των τροφών καθώς επίσης τον ρυθμό εμφάνισης της γλυκόζης στο αίμα. Το γεγονός αυτό φάνηκε να επηρεάζει πολύ περισσότερο τον οργανισμό από την όποια κατανάλωση υδατανθράκων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα βακτήρια στο πεπτικό μας σύστημα -αντίθετα με τα γονίδιά μας- μπορούν να διαφοροποιηθούν. Η ερευνητική ομάδα, αλλάζοντας ορισμένες διατροφικές συνήθειες των εθελοντών, κατάφερε να δημιουργήσει το κατάλληλο βακτηριακό προφίλ με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ειδικά η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πολυφαινόλες, όπως η μαύρη σοκολάτα, φαίνεται πως μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...