Στο σφυρί τα ματωμένα διαμάντια

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων πουλάει τα κοσμήματα που ανήκαν στη σύζυγο του δικτάτορα Μάρκος

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων πουλάει τα κοσμήματα που ανήκαν στη σύζυγο του δικτάτορα Μάρκος

Εναν μικρό θησαυρό από κοσμήματα που ανήκαν στη σύζυγο του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων σκέφτεται σοβαρά να πουλήσει η κυβέρνηση της χώρας για να βάλει ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους.8556221 copy

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Η συλλογή, που περιλαμβάνει πολύτιμους λίθους, όπως σπάνιο ροζ διαμάντι 25 καρατίων, έχει ήδη σταλεί στους οίκους δημοπρασιών Christie’s και Sotheby’s για να εκτιμηθεί η αξία τους.

Τα κοσμήματα εντοπίστηκαν σε τρεις διαφορετικές περιοχές των Φιλιππίνων και κατασχέθηκαν το 1986, όταν ο δικτάτορας Φέρντιναντ Μάρκος και η σύζυγός του Ιμέλντα κατέφυγαν στη Χαβάη έπειτα από μια λαϊκή εξέγερση. Η Ιμέλντα είχε γίνει διάσημη για τις μυθικές δαπάνες της, κυρίως για κοσμήματα, αλλά και για χιλιάδες ακριβά παπούτσια.

Η αξία της συγκεκριμένης συλλογής είχε εκτιμηθεί πρώτη φορά το 1991, με τους ειδικούς να την υπολογίζουν μεταξύ 4.700.000 και 6.600.000 ευρώ. Ωστόσο πιστεύεται ότι η πραγματική αξία τους είναι μεγαλύτερη, καθώς δεν είχαν αποσταλεί όλα τα κοσμήματα στους εκτιμητές.

16007683
     
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το ροζ διαμάντι 25 καρατίων, το οποίο θεωρείται σπάνιο λόγω του χρώματός του, αλλά το 1991 οι Φιλιππινέζοι θεώρησαν ότι ήταν… ψεύτικο και δεν το έστειλαν για εκτίμηση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για διαμάντι που κόπηκε τον 18ο αιώνα στην Ινδία, το οποίο, σύμφωνα με τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις, αξίζει τουλάχιστον 4.700.000 ευρώ, δηλαδή όσο είχαν εκτιμήσει ολόκληρη τη συλλογή κοσμημάτων το 1991.

16007684

Ανάμεσα στα άλλα υπάρχει τιάρα διαμαντιών του οίκου κοσμημάτων Cartier, η οποία στο παρελθόν είχε εκτιμηθεί ότι άξιζε μόλις…47.000 ευρώ. Οι ειδικοί όμως πιστεύουν ότι αξίζει πολύ περισσότερο. Η συλλογή περιλαμβάνει ακόμη περιδέραια με διαμάντια, το μέγεθος των οποίων ποικίλλει, με άλλα να μοιάζουν με κόκκους καλαμποκιού και άλλα με μεγάλα αμύγδαλα, και σκουλαρίκια.

16007691
Αν δεν αποφασίσει την πώλησή της, εναλλακτικά η κυβέρνηση θα μπορούσε να τοποθετήσει τη συλλογή κοσμημάτων σε μουσείο. Η Ιμέλντα Μάρκος, η οποία έχει επιστρέψει στις Φιλιππίνες και τώρα είναι μέλος του Κογκρέσου, δεν έχει σχολιάσει την κίνηση της κυβέρνησης.


{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ